korpus:
4 vejce
200 g moučkového cukru
1 dcl oleje
1 dcl mléka (nebo vody)
200 g hladké mouky
prášek do pečiva
náplň:
1 vanilkový puding
500 ml mléka
cukr dle chuti
kompotované ovoce (jahody, mandarinky, broskve, atd.)
2 kelímky zakysané smetany
vanilkový cukr
mletá skořice
Všechny suroviny na korpus se smíchají a vylijí na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech a upečou cca na 150 st.
Uvaříme puding a teplý rozetřema na upečený dort ještě ve formě. Do pudingu ponoříme kousky ovoce a necháme vše vychladnout.
Rozmícháme zakysanou smetanu s vanilkovým cukrem a rozetřeme na moučník. Poprášíme skořicí a necháme znovu řádně vychladit.
- 4 vejce
- 200 g moučkového cukru
- šťáva z jednoho citrónu
- 1 vanilkový cukr
- 150 g másla
- čtvrt litru vlažného mléka
- 300 g polohrubé mouky
- 1 sáček do pečiva
- špetka soli
- 4 lžíce kakaového prášku
Vajíčka rozklepneme a oddělíme bílky. Žloutky utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme citrónovou šťávu, změklé máslo a mléko a vše pečlivě rozmícháme. Přidáme prosetou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vymícháme do hladka a na konec opatrně vařečkou vmícháme sníh z ušlehaných bílků.
Třetinu těsta vlijeme do formy. Třetinu smícháme s kakaem a rovněž vlijeme do formy, zalijeme zbylou třetinou těsta. Špejlí těsto lehce promícháme, aby se vrstvy protekly.
Bábovku pečeme cca 40 minut na 180 stupňů.
1 kelímek mléka
2 kelímky bílého jogurtu
2 vejce
3 kelímky polohrubé mouky
1/2 kelímku cukru
1 prášek do pečiva
2 kelímky ovoce nebo kompotu (meruňky, mandarinky, atd.)
Drobenka:
1 kelímek polohrubé mouky
1 kelímek moučkového cukru
1/4 kostky másla
Do mísy dejte jogurt a vejce. Kelímek od jogurtu vypláchněte, utřete dosucha a použijte ho na odměřování ostatních surovin. Odměřenou mouku, mléko, cukr a prášek do pečiva přidejte do mísy k jogurtům a vajíčkům a pak všechno zpracujte na hladké těsto.
Dno dostatečně velkého plechu vyložte papírem na pečení nebo vymažte máslem a vysypte moukou a nalijte těsto. Na ně rozložte ovoce. Smíchejte přísady na drobenku a za pomocí prstů zpracujte na jemné drobečky. Drobenkou posypte rovnoměrně celý povrch buchty, vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečte 25-30 minut do zezlátnutí.
180 g másla pokojové teploty, nakrájeného na kousky
100 g přírodního krupicového cukru
180 g hladké mouky
3 velká vejce
3 lžíce mléka
1 lžičku prášku do pečiva
Na posypání:
50 g čokolády na vaření (ideálně se 70% obsahem kakaové hmoty), nahrubo nasekané
1 lžičku mleté skořice
50 g přírodního krupicového cukru
50 g sekaných oříšků ( lískových nebo pistácií), případně mandlí
1. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Dortovou formu vymažte máslem a vysypte moukou. Všechny suroviny na těsto dejte do mísy a nejlépe ručním elektrickým šlehačem je prošlehejte na krémovitou směs.
2. Vlijte těsto do formy a stejnoměrně rozetřete. Posypte kousky čokolády, skořicí, cukrem i oříšky a lehce je zatlačte do těsta. Vložte do trouby a pečte asi čtyřicet minut, aby těsto vyběhlo a bylo na dotek pevné.
korpus:
1 a1/2 hrnku polohrubé mouky
1/2 hrnku cukru
3 vejce
1 prášek do pečiva
1 ananasový kompot
2 lžičky sody
krém:
2 pomazánková másla
1 zakysaná smetana,
4 lžičky cukru
1 vanilkový cukr
1 lžičky vanilkového pudinku(prášek)
2 lžíce nasekaných jader vlašských ořechů
čokoládová poleva
Suroviny na těsto smícháme. Rozmixujeme ananasový kompot i se šťávou a vmícháme do těsta. Dáme upéct na střední teplotu.
Vychladlý moučník potřeme krémem, zalijeme čokoládovou polevou a posypeme vlašskými ořechy.
2 hrnky cukru (nejlépe hnědý)
4 vajíčka
1/2 hrnku oleje
2 hrnky polhr.mouky
3 lžičky skořice
1lžička soli
1/2 hrnku mletých vlašských ořechů
3 hrnky najemno nastrouhané mrkve
Krém:
1/2 nebo méně Hery
1x sýr BUKO (lze i Duko nebo Almete smetanový)
1/2 Lučiny
2 lžíce moučkového cukru (můžete všeho méně)
Rozmíchejte cukr s vejci, přidejte strouhanou mrkev, mouku a ostatní,
vše dobře promíchejte (ruční mixér je ideální) a nalijte do formy.
Pečte se na 175°C, cca 30-45min.
Ingredience na krém také rozšlehejte mixérem, Heru je lepší nechat
trochu rozpustit .
Po vychladnutí potřete upečený korpus krémem a posypte mletými ořechy.
300g polohrubé mouky
150g másla
150g cukru (nejlépe hnědého)
1 balíček vanilkového cukru
náplň:
700-800g jablek
150g másla
125g cukru krystalu
1 balíček vanilkového cukru
500g tvarohu (odkapaného, tj. v alobalu)
jemně nastrouhaná kůra z 1 biocitrónu
2 vejce
1 balíček vanilkového pudinku
Máslo nakrájejte na plátky nebo kostky a smíchejte v misce s ostatními surovinami a prsty vytvořte drobenku.
Větší kulatou formu na koláč nebo menší plech (cca 24 x 32cm) potřete olejem a vyložte pečicím papírem – dobře k formě přilne. Dvě třetiny drobenky vysypte na dno a upěchujte do rovnoměrné vrstvy – dobrým pomocníkem je nějaká menší láhev nebo váleček. Zbytek drobenky dejte zatím stranou.
Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky nebo menší kousky. Na tvarohovou náplň nejprve utřete v robotu změklé máslo s cukrem (vanilkovým i krystalovým), poté přidejte tvaroh, citrónovou kůru, vejce a pudink.
Nyní na drobenkové dno koláče rozložte vrstvu jablek, na ni potom navršte připravený tvaroh, upravte případně stěrkou a na závěr zasypte po celé ploše zbytkem drobenky.
Pečte v troubě vyhřáté na 200º C po dobu 40 až 45 minut. Nejlépe chutná vlažný…
korpus:
300 g karamelizovaných sušenek
150 g másla
1 dcl mléka
náplň:
500 g ( 4 velké ) Lučiny
1dcl mléka
150 g mouč. cukru
1 sáček vanilkového cukru
3 vejce
1. sušenky rozdťte na prášek a spojte s máslem a mlékem. Dno rozebíratelné dortové formy pokryjte kolečkem vystřiženým z pečícího papíru. Na papír rovnoměrně upěchujte sušenkovou hmotu.
2. Lučinu rozetřete s cukrem, mlékem a vanilkovým cukrem a přimíchejte vajíčka. Hmotu vlijte na sušenkový základ a nechte pět minut odpočívat.
Peče se v troubě vyhřáté na 160 ´C zhruba půl hodiny /při jemném zatřesení formou se těsto chvěje jako želé/. Nechte "dojít" ve vypnuté troubě s otevřenými dvířky.
Vychladlý dort dejte do lednice. Hotový dort můžete ozdobit čerstvým ovocem - např. jahodami.
1 majonéza
1 vanilkový cukr
1 hrnek mléka ( 1/4 litru )
4 polévkové lžíce polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
Všechny přísady smíchejte dohromady, nalejte do vymazané bábovkové formy a dejte péct do předehřáté trouby ( 200 stupňů ) na cca 40 minut.
Typy - do těsta můžete přimíchat trochu strouhaného kokosu ( pak je třeba přidat více mléka ) nebo mletých ořechů, kousky čokolády nebo polovinu těsta smíchat s kakaem - vytvoří se mramorovaná bábovka.