1 patizon
1 zakysaná smetana
1 cibule
2 stroužky česneku
lžíce oleje
kousek másla
strouhaný muškátový oříšek
drcený rozmarýn
sůl
pepř
strouhaný parmazán
............................
Patizon zbavíme slupky a jadřinců a dužinu nakrájíme na kostičky. Cibuli nasekáme na drobno a zpěníme na oleji a másle. Přidáme kostičky patizonu, podlejeme trochou vody a dusíme do měkka tak, aby byl patizon měkký, ale ne rozvařený a voda se vyvařila. Přidáme prolisovaný česnek, špetku muškátového oříšku, rozmarýn, sůl, pepř a zakysanou smetanu, mírně provaříme a do hotového pokrmu přimícháme trochu strouhaného parmazánu. Podáváme s vařeným bramborem nebo samostatně, výborný je dušený patizon jako příloha ke grilovanému masu.
číst dále...
TVARŮŽKY V TĚSTÍČKU
Na každou stranu olomouckého tvarůžku dáme plátek salámu a celé zabalíme do plátku anglické slaniny. Spíchneme párátkem, obalíme v trojobalu a usmažíme v rozpáleném tuku.
SALÁT Z OLOMOUCKÝCH SYREČKŮ
2 balíčky olomouckých syrečků, 1 cibule, 1 majonéza, mletý pepř. Syrečky nastrouháme, cibuli nakrájíme nadrobno, ochutíme pepřem a promícháme s majonézou. Mažeme na světlé pečivo, ozdobíme nakrájenými rajčaty.
ČESNEKOVÉ TVARŮŽKY
Tvarůžky rozřízneme, doprostřed vložíme plátek salámu. Obalíme je ve vejcích, které jsme smíchali s hořčicí a utřeným česnekem. Pak je obalíme v hladké mouce, vejci a strouhance. Smažíme v rozpáleném tuku.
ZAPEČENÁ „BOMBA"
4 velká jablka, 100 g tvarůžků, 8 plátků šunky. Jablka rozkrojíme na poloviny, jádřince vykrojíme. Do prohlubní dáme nakrájené tvarůžky, zakryjeme plátky šunky. Jablka naskládáme do silně máslem vymazaného pekáčku a ve vyhřáté troubě zapečeme.
MANDLOVÉ TVARŮŽKY
Kolečka tvarůžků pomažeme utřeným česnekem, grilovacím kořením a zabalíme do plátku anglické slaniny. Obalíme ve strouhance a potom v hustém těstíčku vymíchaném ze světlého piva, hladké mouky, vajec, Podravky, nasekaných mandlí a opět ve strouhance. Smažíme po obou stranách.
SYREČKY V ZAKYSANÉ SMETANĚ
2 balíčky syrečků, 2 kelímky zakysané smetany. Do sklenice se šroubovacím víčkem dáváme střídavě vrstvu nakrájených syrečků a vrstvu smetany. Necháme 2 dny uležet.
OBALOVANÉ TVARŮŽKY
Tvarůžky obalíme v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka). Do rozšlehaného vajíčka přidáme trochu chilli a kečupu. Pečeme v rozpáleném oleji.
TVARŮŽKY TROCHU JINAK
Kulaté tvarůžky, syrové brambory, hladká mouka, strouhanka, utřený česnek, drcený kmín, mletý pepř, sůl. Brambory nastrouháme najemno, přidáme ostatní přísady a vymícháme těstíčko. Na lívanečník s rozpáleným olejem dáme trochu směsi, položíme tvarůžek a zakryjeme těstem. Rychle usmažíme po obou stranách a podáváme s tatarskou omáčkou a vařenými brambory.
SNÍH Z TVARŮŽKŮ
250 g olomouckých tvarůžků, 250 g másla, sladká mletá paprika, 5 rajčat. Dobře uleželé tvarůžky rozmačkáme a našleháme s máslem a paprikou. Do sněhu vmícháme drobně nakrájená rajčata tak, aby zůstala v kouscích. Mažeme na chleba, zdobíme cibulí.
SMAŽENÉ TVARŮŽKY
Kulaté tvarůžky nakrojíme, proložíme plátky šunky. Namočíme v rozšlehaném vejci, obalíme ve strouhance, znovu ve vejci a strouhance. Smažíme rychle v hodně rozpáleném oleji po obou stranách. Podáváme s vařenými brambory, zeleninovými saláty.
VOŇAVÁ SÝROVÁ POMAZÁNKA
Různé druhy sýrů (tvarůžky, Niva, Romadúr, Jihočeský zrající sýr) naskládáme do kameninového hrnce nebo sklenice. Jednotlivé vrstvy sýru střídavě prosypáváme pálivou paprikou, drceným kmínem, plátky cibule a česneku. Na každou vrstvu dáme jiný posyp. Po naplnění zalijeme sýry pivem, aby obsah byl zcela potopen. Zavážeme plátnem a necháme 3-4 dny zrát, až se vytvoří sýrová pasta.
TVARŮŽKOVÁ ROLÁDA
Na větší kus alobalu navrstvíme asi 5-8 mm vrstvu jemně nastrouhaného tvrdého sýra a necháme v teplé troubě rozměknout (téměř se rozteče). Vyjmeme z trouby a potřeme tvarůžkovou náplní. Vidličkou rozmačkáme balíček tvarůžků, spojíme s 250 g másla, ochutíme mletou paprikou a přidáme drobně nakrájenou cibuli. Sýr potřený tvarůžkovou náplní pomocí alobalu svineme a necháme v chladničce ztuhnout.
OLOMOUCKÉ KARBANÁTKY
Mleté maso okořeníme podle chuti, propracujeme s vejcem. Vytvarujeme placičky, do každé zabalíme kolečko olomouckého tvarůžku. Obalíme ve strouhance a usmažíme po obou stranách.
EXPLOZIVNÍ SMĚS
400 g hrachu, 150 g tvarůžků, 150 g anglické slaniny, 1 cibule, 6 stroužků česneku, sůl, pepř, majoránka. Hrách uvaříme doměkka (solíme, až je hotový). Na kostičky nakrájenou slaninu rozpustíme a osmažíme plátky cibule. Přisypeme uvařený hrách, ochutíme pepřem, majoránkou a česnekem utřeným se solí, přidáme pokrájené tvarůžky a prohřejeme.
PLACIČKY Z OLOMOUCKÝCH TVARŮŽKŮ
1 balíček tvarůžků, 1 kostka tvarohu, 3 velké uvařené brambory, 3 lžíce krupice, 2 vejce, sůl, pepř, kmín. Brambory nastrouháme, přidáme tvaroh, strouhané tvarůžky, krupici a vejce. Dobře propracujeme, osolíme, opepříme, přidáme kmín. Tvarujeme malé placičky, které smažíme na rozpáleném tuku, po obou stranách do zlatova.
BRAMBORÁK Z OLOMOUCKÝCH SYREČKŮ
Hrubě nastrouháme syrové brambory, hrubě i olomoucké syrečky, přidáme prolisovaný česnek (podle chuti), 1 vejce, dětskou krupičku, libeček. Na pánvi smažíme malé bramboráčky.
TVARŮŽKOVÁ PŘESNÍDÁVKA
1 balíček tvarůžků nebo tyčinek nakrájíme na kostičky, posypeme jemně sekanou cibulkou a pokapeme octem. Podáváme s chlebem.
SALÁT Z OLOMOUCKÝCH TYČINEK
3 balíčky tyčinek, 2 sladkokyselé okurky, 2 cibule, 1 lžíce majonézy, mletý pepř, sůl. Tyčinky nakrájíme na kolečka, cibuli a okurky na drobné kostičky. Spojíme s majonézou, ochutíme octem, pepřem, podle potřeby osolíme.
BRAMBORÁČKY S OLOMOUCKÝMI SYREČKY
Mražené bramboráčky z polotovaru, olomoucké syrečky, olej na smažení. Na rozehřátém oleji smažíme bramboráčky po obou stranách, položíme plátek syrečku a zakryjeme dalším bramboráčkem.
SMAŽENÉ PLNĚNÉ PALAČINKY S TVARŮŽKY
Na hotové palačinky položíme 2 plátky sýra, 2 plátky šunky, 2 tyčinky olomouckých tvarůžků (nebo rozkrájené kulaté syrečky), mírně opepříme a posypeme Gyrosem. Palačinku svineme, obalíme v trojobalu a vysmažíme jako řízek.
ZAPÉKANÉ OLOMOUCKÉ JEHLY
Olomoucké tyčinky obalíme každou kolečkem měkkého salámu. Takto zabalené tyčinky položíme na zesklovatělou cibulku a ze všech stran opečeme. Když se začíná sýr tavit, zalijeme rozkvedlanými vejci, nastavenými trochou mléka. Nemícháme.
OLOMOUCKÉ FONDUE
1 balíček olomouckých tvarůžků, trocha piva, 1 větší cibule, sladká i pálivá paprika, hořčice, mletý pepř. Nadrobno pokrájené tvarůžky podlijeme pivem a za stálého míchání zahříváme, až vznikne hustá kaše. Přidáme nakrájenou cibuli, papriku a podle chuti i lžičku hořčice a špetku pepře. Kaši nabíráme z rendlíku na kousky chleba napíchnuté na vidličce.
PIKANTNÍ KULIČKY NA JEDNOHUBKY
Olomoucké tvarůžky odmočíme v pivu (na 1 balíček 1 dl piva). Do této hmoty přidáme strouhaný sýr, tvarujeme kuličky. V nadrobno nasekané cibuli kuličky olepíme. Ty pak dáme na čtverečky chleba nebo kolečka rohlíků a připíchneme párátkem.
PIVNÍ JEDNOHUBKY
Chleba nakrájíme na kostičky, potřeme máslem a sardelovou pastou (nebo přímo sardelovým máslem), tvarůžky obalíme v paprice, slabě opepříme, ozdobíme kolečkem cibule a celé spíchneme párátkem.
TVARŮŽKOVÉ CHUŤOVKY
2 balíčky olomouckých tyčinek, 3 lžíce másla, 2 lžíce sardelové pasty, 1 sýr Lučina. Máslo utřeme se sardelovou pastou a Lučinou na hladkou pomazánku. Rohlíky nakrájíme na kolečka a slabě je potřeme. Tyčinky příčně nakrájíme a položíme na rohlíky. Zdobíme kousky rajčat nebo papriky. Upevníme párátkem.
TVARŮŽKOVÉ TOPINKY
Plátky veky pomažeme slabě máslem a namazanou stranou ponoříme do nastrouhaných tvarůžků. Narovnáme na vymazaný plech a v troubě krátce zapečeme. Povrch topinek můžeme slabě opepřit nebo opaprikovat.
POCHOUTKA K PIVU
Krajíčky chleba slabě namažeme máslem, obložíme plátky cibule, na kterou nastříkáme majonézu. Potom je posypeme nastrouhanými tvarůžky a narovnáme na vymaštěný plech. V troubě krátce zapečeme. Povrch zdobíme popraškem sladké červené papriky.
TVARŮŽKOVÁ SMĚS NA TOPINKY
1 balíček tvarůžků, 1 tvaroh, 1/8 litru mléka. Svaříme mléko, pomalu přidáváme nakrájené syrečky a mícháme až se rozpustí. Když je hmota hladká, přidáváme obyčejný tvaroh a znovu hladce vymícháme. Když je hmota moc hustá, přidáme trochu mléka. Hmotu přelijeme do hrnku, kde ji necháme ztuhnout a touto medovitou směsí potom potíráme topinky.
ZAPEČENÉ SÝROVÉ ROHLÍKY
Rohlíky částečně po délce nařízneme, rozevřeme a potřeme hořčicí. Poklademe olomouckými tyčinkami nebo nakrájenými tvarůžky, nakrájenou paprikou. Pokapeme kečupem, zabalíme do máslem vymazaného alobalu a v horké troubě 5-10 minut zapékáme.
OLOMOUCKÝ SENDVIČ
Krajíčky chleba namažeme máslem, obložíme plátky nakrájených olomouckých tyčinek, posypeme strouhaným tvarohem a pokapeme trochou majonézy.
SMAŽENÝ SYREČEK S UHERÁKEM
Syreček vložíme mezi dvě kolečka salámu (krájený uherák, paprikový salám), 2x obalíme v trojobalu a usmažíme. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
SYREČKY S HOŘČICÍ
1 balíček syrečků nebo Romadúru (nakrájíme na silnější plátky). Mezi dva dáme kolečko salámu, potřeme pálivou hořčicí, spojíme a obalíme v trojobalu. Smažíme v rozpáleném tuku, podáváme s bramborem nebo jen s chlebem.
ŠUNKOVÉ TYČINKY
Olomoucké tyčinky zabalíme do plátku šunky. Z vajec, mléka (piva nebo vody), mouky a soli vymícháme těstíčko, ve kterém každý balíček namočíme a na každý ještě lžíci těstíčka přidáme a usmažíme. Tvarůžky chutnají s bramborami a tatarskou omáčkou.
NAKLÁDANÉ SYREČKY
Do větší sklenice nakrájíme na dno plátky cibule, překryjeme vrstvou syrečků (množství se řídí počtem strávníků), poprášíme sladkou paprikou, lehce osolíme a okmínujeme. Pokračujeme další vrstvou cibule, syrečků a opakujeme. Končíme cibulí. Zalijeme 10° pivem tak, aby bylo vše potopené. Uzavřeme a necháme 3-4 dny zrát.
OLOMOUCKÉ SYREČKY JAKO LAHŮDKA
Do šroubovací sklenice (nebo skleničky) nakrájíme syrečky na kostičky, na ně dáme vrstvu kysané smetany a vrstvy opakujeme, končíme smetanou, sklenici zavíčkujeme a 2-4 dny necháme v lednici proležet.
SYREČKOVÉ CHLEBOVÉ TOASTY
Na plátky chleba dáme nakrájený šunkový salám, rozkrojená kolečka tvarůžků, posypeme sladkou paprikou a trochou pepře. Dáme zapéct do trouby, až se tvarůžky roztaví. Na hotové nakrájíme kolečka cibule.
SMAŽENÉ SYREČKOVÉ PRSTÍKY
Tvarůžkové tyčinky obalíme plátkem anglické slaniny. Obalíme jako řízek dvakrát v trojobalu a smažíme v rozpáleném tuku.
číst dále...
rybí filé
hrnek mléka
4 lžíce sekaných buráků,
6 lžic strouhanky,
2 lžíce másla,
lžíce francouzské hořčice,
sůl, pepř
Sekané buráky dejte do misky a zalejte vařícím mlékem. Nechte cca 20 minut stát, pak mléko slijte, smíchejte se strouhankou, solí a hořčicí. Na pánvi se rozpusťte máslo a směs trochu osmahněte.
Do zapékací misky naklaďte rybí filé, polije se olivovým olejem, pokryjte směsí a nechte zapéct asi 23 - 30 minut na 200 st.
Pravé italské risotto se vaří ze speciální rýže a z morkových kostí a jeho příprava trvá dlouho. Naše varianta je rychlá, přizpůsobená českým poměrům...
200 g vepřové pečeně
1 cibule
1 červená paprika
1 hrnek kulatozrnné rýže
1 lžíce oleje nebo sádla
1 bujónová kostka
1 bobkový list
pepř
Na drobno nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájené maso orestujte na tuku. Přidejte nakrájenou červenou, přisypte rýži a krátce restujte. Přilejte dva hrnky vody a vařte na mírném ohni. Když voda vaří, vhoďte bujónovou kostku (bujónová kostka je dostatečně slaná, není potřeba solit) a bobkový list. Přikryjte poklicí a duste. Když už je voda téměř vyvařená, odklopte a za stálého míchání (přichytává se ke dnu) dovařte. Hotové jídlo na chvíli odstavte, znovu přiklopte poklicí a nechte "dojít".
Tip: V průběhu varu je možno přidat dcl bílého vína a do hotového rizota přimíchat lžíci másla pro zjemnění chuti.
číst dále...1 cibule
2 nožičky párků (nejlépe Frankfurtských, samozřejmě)
5 brambor
1 stroužek česneku
2 lžičky mleté sladké papriky
1 lžíce sádla
2 lžíce mouky
1 bujónová kostka
pepř, drcený kmín
Na sádle osmažte na drobno nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Přidejte papriku a krátce orestujte. Za stálého míchání přisypte mouku a udělejte ta zápražku. Podlejte vodou a dobře rozmíchejte. Vložte na kolečka nakrájené párky a na kostičky nakrájené brambory, přidejte bujónovou kostku, kmín a nechte vařit doměkka.
Tip: Jestliže bude polévka stále řídká, přidejte nastrouhaný starý chleba a povařte dokud se chleba nerozpadne a polévka nezhoustne.
číst dále...korpus:
4 vejce
200 g moučkového cukru
1 dcl oleje
1 dcl mléka (nebo vody)
200 g hladké mouky
prášek do pečiva
náplň:
1 vanilkový puding
500 ml mléka
cukr dle chuti
kompotované ovoce (jahody, mandarinky, broskve, atd.)
2 kelímky zakysané smetany
vanilkový cukr
mletá skořice
Všechny suroviny na korpus se smíchají a vylijí na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech a upečou cca na 150 st.
Uvaříme puding a teplý rozetřema na upečený dort ještě ve formě. Do pudingu ponoříme kousky ovoce a necháme vše vychladnout.
Rozmícháme zakysanou smetanu s vanilkovým cukrem a rozetřeme na moučník. Poprášíme skořicí a necháme znovu řádně vychladit.
číst dále...1 balíček sterilovaného zelí
2 nožičky paprikové klobásy (čabajka, maďarská, atd.)
4 větší brambory
lžíce sádla
2 bobkové listy
nové koření
celý pepř
sůl
máslo a mouka na zásmažku
Klobásu nakrájíme na kolečka a opražíme na sádle, zalejeme vodou, přidáme zelí, bobkový list, nové koření a několik zrnek pepře a necháme vařit dokud zelí nezměkne. Protože jsme použili sterilované zelí, není potřeba ho vařit dlouho a ani příliš dochucovat.
Zvlášť uvaříme brambory a když jsou "skoro hotové", slejeme, necháme vychladnout, nakrájíme na kostky a přidáme dovařit do polévky.
Hotovou polévku zahustíme zásmažkou z másla a mouky, necháme několik minut provařit a můžeme podávat.
číst dále...
250 g mletého masa (může být vepřové, lepší je kuřecí ) 200 g rýže 1 vejce 2 lžíce strouhaného Parmezánu mletý muškátový oříšek hladká mouka sůl a pepř olej na smažení Kuličky můžeme také nechat upéct v troubě - cca 30 minut při 200 st. - jídlo je potom dietnější.
Uvařenou rýži smícháme s mletým masem, vajíčkem a parmezánem. Ochutíme solí, mletým pepřem a špetkou mletého muškátového oříšku. Dobře promícháme a tvarujeme kuličky nebo placičky, které obalíme v mouce, osmažíme na oleji a necháme okapat na papíře.
- těstoviny
- střední cibule
- slanina - může být anglická nebo italská, ale i moravské uzené
- vajíčka
- mléko nebo smetana
- bazalka
- sůl, pepř
Na tento jednoduchý chutný pokrm vhodný i pro malé děti potřebujeme:
- 200 g kuřecího masa
- 3 starší rohlíky
- hrnek mléka
- půl hrnku polohrubé mouky
- 1 větší cibuli
- 2 vajíčka
- čerstvé bylinky
- sůl, pepř
- lžíci oleje
Na drobno nasekanou cibulku zpěňte na oleji a přidejte na drobno nakrájené kuřecí maso, osolte, orestujte a odstavte. Můžete použít kuřecí prsa, stehna, ale i odřezky z kuřete bez kůže.
Rohlíky nakrájejte na drobné kostičky, zalijte mlékem, přidejte mouku, vajíčka a restované maso s cibulkou. Osolte, opepřete, přidejte na drobno nasekané čerstvé bylinky (nejlepší je rozmarýn nebo petržel, ale může být i saturejka, tymián, atd. - dle chuti ), dobře promýchejte, nalijte do pekáčku a dejte na 30 minut zapéct do trouby při 200 stupních.
Podávat můžete s vařeným bramborem, dušenou zeleninou nebo na studeno samotné.
číst dále...
- dvě velké červené papriky
- 10 brambor
- 4 kusy kuřecích prsou
- 2 větší cibule
- 10 dkg plátkované anglické slaniny
- 2 červené papriky
- 3 Lučiny
- 3 rajčata
- sůl, pepř, drcený kmín
Oloupané brambory dejte vařit. Po pěti minutách varu odstavte a slejte.
Nakrájejte slaninu a dejte restovat do pekáče. Přidejte cibuli na kolečka a kuřecí prsa. Osolte, opepřete, přidejte drcený kmín a opékejte, dokud maso i cibule nezezlátnou. Přidejte nakrájené papriky, ještě chvíli restujte a odstavte. Brambory nakrájejte na kolečka a promíchejte s masem a zeleninou v pekáči. Pokryjte rovněž na kolečka nakrájenými rajčaty. Můžete ještě jednou osolit.
Lučinu pomalu rozmíchejte s trochou vody na mírném plameni a vzniklou omáčkou zalejte směs v pekáči. Dejte do trouby na třicet minut při teplotě 200 stupňů.
číst dále...- lasagne
- balíček mletého masa mix
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- lžíce oleje
- 1 konzerva loupaných rajčat
- mletý muškátový oříšek
- bobkový list
- sůl, pepř
- bílé víno
- strouhaný Parmazán
- čtvrtka másla
- hladká mouka
- mléko
- 3 čerstvá rajčata
- čerstvá bazalka nebo oregano
1.Připravíme si omáčku. Na drobno nakrájenou cibuli a na nasekaný česnek zpěníme na oleji. Přidáme mleté maso, osolíme, přidáme špetku mletého muškátového ořísku a restujeme. Maso podlejeme bílým vínem, přidáme bobkový list a necháme chvíli dusit. Přidáme konzervu rajčat, prohřejeme a odstavíme.Pokud je ve směsi příliš mnoho tuku (u kupované směsi), je potřeba ho odlít, aby lasagne nebyly zbytečně mastné.
2.Připravíme si bešamel. Máslo rozpustíme, přidáme mouku a restujeme, dokud nezhnědne. Pomalu, za stálého míchíní vléváme mléko dokud se nevytvoří hladká řídká kaše. Hrudek se nebojte, dají se metličkou rozmíchat. Přidáme muškátový oříšek, osolíme.
3. Lasagne krátce spaříme ve vroucí vodě a ihned zchladíme studenou vodou, aby se neslepily.
Do pekáče klademe vrstvy masové směsi, bešamelu a lasagni. Končíme vždy bešamelem, do kterého můžeme položit na plátky nakrájená rajčata posypaná nadrobno nasekanou bazalkou, oreganem nebo rozmarýnem. Vše zasypeme strouhaným Parmezánem a dáme zapéct do trouby na 45 minut při teplotě 160-200 stupňů. Posledních deset minut troubu zesílíme na maximum, aby sýr mírně zezlátl.
Lasagne podáváme s čerstvou ciabatou.
číst dále...1 kg srnčího masa (kýta, hřbet, svíčka)
1 velká cibule
2 mrkve
2 petržel nebo pastiňák
1/2 celeru
4 lžíce másla
1 litr vývaru
lžíce plnotučné hořčice
dvě lžíce octa
lžíce cukru
1 sladká smetana
bobkový list, celý pepř černý, celé nové koření, mohou být kuličky jalovce
sůl
Srnčí kýta na smetaně s hrnkovým knedlíkem.
Připravte si vývar. Pokud nemáte pravý, tak v litru vody rozpusťte bujónovou kostu. Omyté maso zprudka opečte ze všech stran na rozpuštěném másle, aby se zatáhlo a udrželo si šťávu. Pekáč odstavte,maso vytáhněte a přidejte nakrájenou cibulku a kořenovou zeleninu. Na zeleninu položte zpět maso, teprve teď maso osolte, přidejte koření (doporučuji svázat do gázy nebo do uzavřeného sítka na čaj), podlejte vývarem, přikryjte poklicí a dejte péct do trouby na 200 stupňů. Maso je potřeba hlídat a průběžně podlévat vývarem. Když je maso měkké - cca za dvě hodiny, pokud je maso z mladého kusu, odkryjte poklici, zvyšte teplotu v troubě a nechte chvíli dopéct.
Hotové maso vyjměte z pekáče. Odstraňte sáček s kořením a základ z kořenové zeleniny rozmixujte ponorným mixérem. Přidejte ocet, cukr a smetanu, dle chuti můžete dosolit. Pokud je směs příliš řídká (neměla by být), můžete zahustit ještě moukou. Mouka se přidává dříve než smetana a směs musí projít varem.
číst dále...
4 housky
2 hrnky mléka
1 hrnek polohrubé mouky
3 vajíčka
1/2 prášku do pečiva
hrst sekané petrželové natě
špetka soli
olej na vymazání hrnků
Oddělíme žloutky a bílky do zvláštní misky. Housky nakrájíme na kostičky, smícháme s mlékem, moukou, práškem do pečiva, žloutky a petrželovou natí. Důkladně promícháme, osolíme a necháme chvíli odstát. Z bílků vyšleháme sníh a opatrně vmícháme do těsta. Hrnky vymažeme olejem, naplníme těstem do dvou třertin a dáme do velkého hrnce nebo pekáče naplněného do poloviny vodou vařit. Vaříme cca 20 minut přikryté poklicí. Po uvaření necháme ještě 15 minut pod poklicí dojít.
Knedlíky jsou nadýchané a savé jako kynuté knedlíky.
číst dále...
- 4 starší housky
- 300 ml mléka
- 150 g hrubé mouky (od oka)
- 2 vajíčka
- 1 větší cibule
- balíček plátkového salámu (Turistický, Vysočina atd.)
- lžíce sádla
- hrst sušené petržele
- sůl, pepř
Na obrázku s hovězím dušeným na černém pivě.
Nakrájenou cibuli a salám orestujeme na sádle. Housky nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem. Přidáme sušenou petržel, restovaný salám s cibulkou, dvě vajíčka a mouku. Vše promícháme, osolíme a opepříme a necháme čtrt hodiny odstát. Směs nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy a pečeme cca 30 minut na 200 st..
Výborná příloha ke guláši, zvěřině, ale třeba i se špenátem nebo jen tak na studeno k pivu nebo vínu.
číst dále...
- jemně nakrájené houby
- tuk na smažení (sádlo)
- sůl, pepř, kari koření
- sýr, chléb
Očištěné, na tenké plátky nakrájené houby dáme v menší vrstvě na rozpálený tuk a opepříme, osolíme. Průběžně mícháme, aby se houby nepřilepily k pánvičce. Když se houby přestanou připékat a zdají se vypečené, přidáme trochu kari koření, zamícháme a ihned dáme na talířek, aby koření nezhořklo.
Pozn.: nejtěžší je odhadnout dobu, kdy houby jsou již vypečené, ale nejsou spálené.
Jako příloha je výborný chléb se sýrem.
číst dále...
- 1 větší bulva fenyklu
- mrkev, petržel, celer – od každého stejné množství jako fenyklu
- menší pórek nebo 3 jarní cibulky
- 3 filety ryby ( na obr.pangasius)
- olivový olej, sůl, koření na ryby dle vlastního výběru
Očištěnou kořenovou zeleninu nahrubo nastrouháme, fenykl zbavíme dřevnatých stonků a s pórkem pokrájíme. Vše orestujeme na oleji, mírně podlijeme vodou, osolíme a dusíme chvilku do měkka.
Rybu omyjeme, osušíme, osolíme, pokapeme citronem a okořeníme třeba jen na hrubo namletou směsí pepře. Zde je jako koření použito „Lemon & pink peppercorn mill“ od Marks&Spenser, které je ještě rovnou baleno ve výhodném mlýnku.
Z každé strany rybu 2-3min. na oleji osmažíme.
A JE TO ! Lehký oběd či večeře za chvilinku a všichni se budou olizovat.
P.S. Jestli vám zbude zelenina, je výborná jen tak studená s čerstvým pečivem.
Zdena
číst dále...vepřové nebo kuřecí řízky
2 vajíčka
hořčice
strouhanka
sůl
česnek ( čerstvý nebo granulovaný )
olej
2 větší cibule
2 balíčky plátkované anglické slaniny ( cca 250 g )
Řízky naklepeme, osolíme a potřeme česnekem. Poté obalíme ve strouhance a následně ve vajíčku smíchaném s hořčicí. Ihned vložíme na pánev s rozpáleným olejem a smažíme dozlatova.
Do pekáče vložíme vrstvu anglické slaniny ( plátky mohou být vcelku nebo nakrájené na proužky ) a na kolečka nebo proužky nakrájené cibule. Na tuto vrstu klademe usmažené řízky, na řízky opět cibuli a slaninu.
Pečeme v troubě při vysoké teplotě cca 25 minut.
Pokrm je hotový, když je slaninka pěkně křupavoučká.
Podáváme nejlépe s vařeným nebo šťouchaným bramborem .
číst dále...bramborové těsto ( návod na přípravu zde... )
maková náplň: mák, mléko, med, rum
poleva: máslo, strouhanka, cukr
Mák pomeleme, spaříme horkým mlékem, přidáme med a lžíci rumu. Vše děláme od oka - musí se vytvořit kompaktní hmota. Zabalíme do bramborového těsta a dáme vařit do vroucí osolené vody.
Připravíme si polevu: rozpustíme máslo a dáme do něj osmahnout strouhanku, dokud nezezlátne. Odstavíme a osladíme cukrem podle chuti.
Hotové šišky polejeme osmaženou strouhankou a ihned podáváme.
číst dále...
500 g hovězí kližky ( nebo vepřového )
2 velké cibule
sádlo
rajský protlak
mletá paprika sladká ( u vepřového 1 čerstvá červená paprika )
drcený kmín
sypké polévkové koření ( Vegeta, Zounarka atd. ) nebo masový vývar
sůl
pepř
worcester
starý tmavý chleba nebo Solamyl
Nakrájenou cibuli zpěníme na sádle. Přisypeme mletou papriku a chvíli restujeme - pozor - pořád míchat - jestli se paprika připálí zhořkne, v tom případě raději začněte znovu. Přidáme ( u vepřového nakrájenou čerstvou papriku ) rajský protlak a na kostičky nakrájené maso, osolíme a chvíli restujeme, dokud maso nezmění barvu. Podlijeme vývarem nebo vodou ( v tom případě přisypeme polévkové koření ), přidáme drcený kmín a necháme dusit. Vody nesmí být mnoho - jen aby těsně přikryla maso - maso nesmí plavat. Když se směs začne mírně připékat, přiléváme vodu -vždy trochu a dusíme doměkka.
Aby hovězí guláš měl správnou chuť, prý se musí průběžně trochu připalovat. Guláš prý vynalezli maďarští pastevci, kterým se často rozutekla stáda a než je sehnali zpátky, maso v kotlíku se vždy trochu připeklo.
Jestliže je hotový guláš příliš řídký, můžeme ho mírně zahustit dvěma způsoby ( nikdy moukou ! ):
Guláš můžeme dochutit trochou worcesteru , přidáním pálivé papričky, trochou piva, atd. .
číst dále...
1 balíček mletého masa mix
2 vejce
2 lžíce strouhanky
1 nadrobno nákrájená cibule
sůl, pepř
kořenící směs Gyros
150 g sýra feta
Suroviny smícháme a utvoříme koule o velikosti cca tenisového míčku.
Do každé koule zapracujeme kousek sýra feta (cca 3x3 cm ).
Jsou dvě možnosti, jak koule připravit:
1. fritujeme ve fritovacím hrnci - v tomto případě můžeme ještě koule obalit ve strouhance
2. postříkáme olejem, položíme do pekáče na mřížku, podlijeme vodou a pečeme v troubě na 200 stupňů cca 40 minut
Hotové koule podáváme s vařeným bramborem nebo rýží, vynikající jsou s tzatziky nebo koprovým dresinkem.
číst dále...1/2 kila brambor
2 střední mrkve
2 střední cibule
3 stroužky česneku
hrst hříbků ( čerstvých, sušených nebo mražených )
2 lžíce sádla
mletá paprika sladká
majoránka
drcený kmín
bujónová kostka
sůl, pepř
lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
Sádlo rozpustíme, přidáme nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek a lehce osmažíme. Zaprášíme mletou paprikou a chvíli restujeme.
Přidáme oloupané, na kostičky nakrájené syrové brambory a mrkev, přilejeme vodu a dáme vařit. Přidáme nakrájené hříbky, bujónovou kostku, drcený kmín a majoránku a vaříme, dokud brambory nezměknou.
Hotovou polévku zahustíme jíškou:
- do rozpuštěného másla přisypeme hladkou mouku a opražíme - za stálého míchání vlijeme do vařící polévky a necháme ještě jednou projít varem. Polévku dochutíme solí a pepřem.
číst dále...
1 balíček kuřecích hřbetů
1 balíček mražené Francouzské zeleniny
1 bujónová kostka
polévkové nudle
Do hrnce vsypeme mraženou Francouzskou zeleninu, hrnec dolijeme do ¾ vodou a dáme vařit. Kuřecí hřbety omyjeme, zbavíme tuku a nadbytečné kůže, vložíme do většího nerezového síta a ponoříme do hrnce.
Maso je možné vložit přímo do vody, ale husté síto nedovolí masové pěně, aby zkalila polévku. Také, pokud necháme polévku s vnořeným sítem trochu vychladnout, srazí se na něm tuk a polévka je méně mastná.
Když polévka vaří, přidáme bujónovou kostku. Uvařené hřbety vyjmeme, obereme maso, natrhané na kousky vrátíme do hrnce a polévku necháme ještě chvíli povařit.
Podáváme s polévkovými nudlemi, které uvaříme zvlášť – kdybychom je vařili v polévce, zkalí ji.
číst dále...2 pórky
4 brambory
lžíce másla
hladká mouka
drcený kmín
bujónová kostka
V hrnci rozpustíme máslo, přisypeme mouku a osmahneme do hněda. Pomalu za stálého míchání přiléváme vodu ( cca 2 hrnky ). Přidáme očištěný a na kolečka nakrájený pórek a na kostičky nakrájené oloupané syrové brambory, dolijeme vodou a necháme vařit, dokud brambory nezměknou. V průběhu vaření přidáme bujónovou kostku, podle chuti drcený kmín.
Polévka je výborná s tmavým chlebem.
číst dále...
3 cibule
1 balíček Schwarwaldské šunky
1 kapusta
1 bujonová kostka
máslo
sůl
pepř
tymián ( nejlépe čerstvý )
černý chléb ( + olej nabo sádlo na opražení )
vajíčka
- 4 vejce
- 200 g moučkového cukru
- šťáva z jednoho citrónu
- 1 vanilkový cukr
- 150 g másla
- čtvrt litru vlažného mléka
- 300 g polohrubé mouky
- 1 sáček do pečiva
- špetka soli
- 4 lžíce kakaového prášku
Vajíčka rozklepneme a oddělíme bílky. Žloutky utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme citrónovou šťávu, změklé máslo a mléko a vše pečlivě rozmícháme. Přidáme prosetou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vymícháme do hladka a na konec opatrně vařečkou vmícháme sníh z ušlehaných bílků.
Třetinu těsta vlijeme do formy. Třetinu smícháme s kakaem a rovněž vlijeme do formy, zalijeme zbylou třetinou těsta. Špejlí těsto lehce promícháme, aby se vrstvy protekly.
Bábovku pečeme cca 40 minut na 180 stupňů.
číst dále...
1 kelímek mléka
2 kelímky bílého jogurtu
2 vejce
3 kelímky polohrubé mouky
1/2 kelímku cukru
1 prášek do pečiva
2 kelímky ovoce nebo kompotu (meruňky, mandarinky, atd.)
Drobenka:
1 kelímek polohrubé mouky
1 kelímek moučkového cukru
1/4 kostky másla
Do mísy dejte jogurt a vejce. Kelímek od jogurtu vypláchněte, utřete dosucha a použijte ho na odměřování ostatních surovin. Odměřenou mouku, mléko, cukr a prášek do pečiva přidejte do mísy k jogurtům a vajíčkům a pak všechno zpracujte na hladké těsto.
Dno dostatečně velkého plechu vyložte papírem na pečení nebo vymažte máslem a vysypte moukou a nalijte těsto. Na ně rozložte ovoce. Smíchejte přísady na drobenku a za pomocí prstů zpracujte na jemné drobečky. Drobenkou posypte rovnoměrně celý povrch buchty, vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečte 25-30 minut do zezlátnutí.
číst dále...
180 g másla pokojové teploty, nakrájeného na kousky
100 g přírodního krupicového cukru
180 g hladké mouky
3 velká vejce
3 lžíce mléka
1 lžičku prášku do pečiva
Na posypání:
50 g čokolády na vaření (ideálně se 70% obsahem kakaové hmoty), nahrubo nasekané
1 lžičku mleté skořice
50 g přírodního krupicového cukru
50 g sekaných oříšků ( lískových nebo pistácií), případně mandlí
1. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Dortovou formu vymažte máslem a vysypte moukou. Všechny suroviny na těsto dejte do mísy a nejlépe ručním elektrickým šlehačem je prošlehejte na krémovitou směs.
2. Vlijte těsto do formy a stejnoměrně rozetřete. Posypte kousky čokolády, skořicí, cukrem i oříšky a lehce je zatlačte do těsta. Vložte do trouby a pečte asi čtyřicet minut, aby těsto vyběhlo a bylo na dotek pevné.
- půl kila vepřového ( vhodné ke grilování ) nebo kuřecího masa
- 2 červené papriky
- 2 limetky
- olivový olej
- 1 balíček mozzarely
- sůl, drcený pepř ( ideálně citrónový )
- čerstvý rozmarýn
- špejle
Do mísy ( nemá být kovová ) vymačkáme obě limetky, smícháme s olivovým olejem, přidáme nadrobno nasekaný rozmarýn ( já ho stříhám ), drcený pepř a sůl . Do připravené směsi vložíme maso nakrájené na větší kostky, vše promícháme a necháme cca 2 hodiny marinovat. Papriky očistíme, zbavíme semínek a nakrájíme rovněž na větší kostky. Maso napichujeme na špejle a prokládáme paprikou.
Připravené špízy dáme péct do trouby nebo na gril ( v nepropustné nádobě ) a podlijeme zbylou marinádou. Pečeme ( grilujeme ) dokud maso nezměkne ( cca 20 minut ). Těsně před koncem pečení poklademe špízy plátky mozzarely a dáme ještě na chvíli do trouby, dokud se mozzarela neroztopí.
Hotové špízy na talíři polijeme šťávou z pekáčku a podáváme s vařeným bramborem nebo rýží.
Pokrm je velmi jemný a při použití kuřecího masa i dietní.
číst dále...1/2 kila vepřové pečeně
2 střední cibule
svazek řapíkatého celeru
3 střední mrkve
2 deci bílého vína¨
máslo
bobkový list
nové koření celé
pepř černý celý
bujónová kostka
Na másle zpěnit cibulku, opražit kostičky vepřové pečeně, přidat na kolečka nakrájenou mrkev a řapíkatý celer, podlít vodou, přidat bobkový list, nové koření, celý pepř a bujónovou kostku - nebo rovnou podlít vývarem. Když se voda vydusí, podlít ještě trochou bílého vína a nechat dusit, dokud se směs nebude lehce připékat - podává se s vařeným bramborem nebo s rýží.
číst dále...gnocci
200g čerstvých žampionů
100g anglické slaniny
1 menší cibule
kelímek zakysané smetany
kávová lžička polévkového koření
saturejka
Slaninu nakrájíme na kostičky a dáme restovat, přidáme nakrájenou cibuli a plátky žampionů. Po chvíli podlejeme trochou vody, přidáme polévkové koření, saturejku a dusíme doměkka. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu.
Uvařené noky polijeme omáčkou a podáváme.
číst dále...- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 pórek
- 2 červené papriky
- 4 větší brambory
- konzerva bílých fazolí v rajské omáčce
- 2 klobásy
- 1 mrkev
- 1 petržel
- lžíce sádla
- mletá papriku, drcený kmín, bujónová kostka, sůl, drcený pepř
- lžíce mouky a másla na jíšku
Cibuli a na plátky nakrájený česnek orestujeme na sádle. Přidáme lžíci papriky a podlijeme trochou vody. Přidáme nakrájenou klobásu, na kostičky nakrájené brambory, porek na kolečka, nahrubo nastrouhanou mrkev a petržel, papriku na proužky. Zalijeme vodou a vaříme do změknutí. Přidáme fazole včetně šťávy. Bujónovou kostk, kmín, sůl, pepř a ještě chvíli vaříme. Polévku můžeme dle potřeby zahustit jíškou.
Vynikající svačinová polévka. Možno podávat v chlebu.
číst dále...
mleté maso (jeden větší balíček hovězí-vepřové)
cibuli (2)
lilek (2 )
rajčatový protlak (1 konzervu )
olivový olej
brambory
mléko, hladkou mouku a máslo na bešamelovou omáčku
mletou skořici
muškátový oříšek mletý
pepř&sůl
Očištěný lilek nakrájejte na kolečka osolte a nechte "vypotit". Brambory oloupejte a nechte cca 15- 20 minut vařit. Uvařené brambory nakrájejte na kolečka a položte vrstvu na dno olivovým olejem vymazaného pekáčku. Vrstvu brambor osolte a jemně posypte skořicí.
Plátky lilku položte na pečící papír, poprašte skořicí ,potřete olivovým olejem a dejte do trouby pod gril dokud nezezlátnou - cca. 15 minut.
Cibuli nakrájejte na drobno a opražte na olivovém oleji. Přidejte mleté maso ( klasická musaka se dělá z jehněčího, ale můžete použít i směs mletého vepřového a hovězího ). Osolte, opepřete, přidejte trochu skořice a trochu mletého muškátového oříšku. Opražte až se maso začne rozpadat. Přidejte rajský protlak, vše promýchejte a duste na mírném ohni, dokud maso nezměkne.
Připravte si bešamel.
V hlubší pánvi rozpusťte máslo a pomalu přisypávejte mouku. Stále míchejte, dokud mouka nezezlátne. Pak si vezměte drátěnou kvedlačku a za stálého míchání pomalu přidávejte mléko. Nebojte se hrudek, dají se rozmíchat dohladka, chce to jen trpělivost. Když už máte hmotu požadované konzistence a množství, přidejte sůl a mletý muškátový oříšek a nechte ještě chvíli za stálého míchání prohřát.
Do pekáčku na vrstvu brambor položte plátky grilovaného lilku, na to masovou směs a vše zalejte bešamelem.
Pekáč dejte do trouby na 200 stupňů, dokud bešamel nezhnědne.
Musaka je vynikající se suchým bílým vínem ( ideálně s řeckou Retsinou ) a pokud jste přidali více oleje, bude se hodit čerstvý bílý chleba.
náplň:
- 350 g mletého masa
- 1 cibule
- 5 větších žampionů krájených na plátky
- 1 červená paprika
- 1 konzerva loupaných rajčat
- směs koření na mletá masa
- bešamel (máslo, mouka, mléko, sůl, muškátový ořech mletý)
- strouhaný sýr nebo parmazán
- lžíce oleje
těsto na palačinky:
- 2 vejce
- 250 ml mléka
- 150 g polohrubé mouky
- sůl
- sádlo na vymazání pekáče
Připravíme si palačinky. Vajíčka, mléko, mouku a špetku soli rozšleháme dohladka. Necháme chvíli odpočinout a smažíme na pánvi v rozpáleném oleji.
Osmahneme cibuli na oleji.Přidáme nakrájenou papriku a maso a restujeme. Okořeníme, přidáme nakrájená loupaná rajčata a chvíli dusíme. Zvlášť orestujeme žampiony a vmícháme do směsi, kterou naplníme palačinky. Ty můžeme přehnout napůl nebo udělat balíčky, které nakladame do vymazaného pekáče. Zalijeme bešamelem, posypeme strouhaným sýrem a dáme zapékat na 200 stupňů, dokud povrch nezhnědne.
číst dále...- 1 větší cibule
- 5 větších brambor
- hrst sušených nebo čarstvých hub
- 1 zakysaná smetana
- svazek čerstvého kopru
- 2 lžíce másla
- mouka nebo jíška na zahuštění
- drcený kmín, sůl, pepř
- 2 vajíčka
Na másle zpěňte cibulku,přidejte nakrájené syrové brambory,trochu kmínu,sůl a houby.Podlejte vodou nachte vařit, dokud brambory nezměknou. Přidejte nasekaný kopr, polévku zahustěte a nechte ještě chvíli vařit na mírném stupni. Polévku odstavte, vmíchejte zakysanou smetanu a na kostičky nakrájená uvařená vajíčka.
číst dále...- kuřecí prsa
na omáčku:
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce sojové omáčky
- 2 lžíce sladké chilli omáčky na kuře ( v Hypernově )
- 1 kávová lžička granulovaného česneku
- 1 kávová lžička citrónového pepře
- sůl dle chuti
dále:
- 1 červená paprika
- košťály čínského zelí
- pórek
- omáčka Sweet and sour
Suroviny na omáčku dobře promíchejte. Kuře nakrájejte na nudličky, naložte do marinády a nechte cca hodinu uležet v chladu.
Po uležení směs zprudka orestuje ve woku, dokud se nevyvaří šťáva a maso se nezačne připékat.
Papriku, zelí a pórek nakrájejte na proužky a orestujte zvlášť na lžíci oleje s trochou omáčky Sweet and sour. Přidejte k masu.
Podává se s jasmínovou rýží.
číst dále...korpus:
1 a1/2 hrnku polohrubé mouky
1/2 hrnku cukru
3 vejce
1 prášek do pečiva
1 ananasový kompot
2 lžičky sody
krém:
2 pomazánková másla
1 zakysaná smetana,
4 lžičky cukru
1 vanilkový cukr
1 lžičky vanilkového pudinku(prášek)
2 lžíce nasekaných jader vlašských ořechů
čokoládová poleva
Suroviny na těsto smícháme. Rozmixujeme ananasový kompot i se šťávou a vmícháme do těsta. Dáme upéct na střední teplotu.
Vychladlý moučník potřeme krémem, zalijeme čokoládovou polevou a posypeme vlašskými ořechy.
číst dále...2 hrnky cukru (nejlépe hnědý)
4 vajíčka
1/2 hrnku oleje
2 hrnky polhr.mouky
3 lžičky skořice
1lžička soli
1/2 hrnku mletých vlašských ořechů
3 hrnky najemno nastrouhané mrkve
Krém:
1/2 nebo méně Hery
1x sýr BUKO (lze i Duko nebo Almete smetanový)
1/2 Lučiny
2 lžíce moučkového cukru (můžete všeho méně)
Rozmíchejte cukr s vejci, přidejte strouhanou mrkev, mouku a ostatní,
vše dobře promíchejte (ruční mixér je ideální) a nalijte do formy.
Pečte se na 175°C, cca 30-45min.
Ingredience na krém také rozšlehejte mixérem, Heru je lepší nechat
trochu rozpustit .
Po vychladnutí potřete upečený korpus krémem a posypte mletými ořechy.
300g polohrubé mouky
150g másla
150g cukru (nejlépe hnědého)
1 balíček vanilkového cukru
náplň:
700-800g jablek
150g másla
125g cukru krystalu
1 balíček vanilkového cukru
500g tvarohu (odkapaného, tj. v alobalu)
jemně nastrouhaná kůra z 1 biocitrónu
2 vejce
1 balíček vanilkového pudinku
Máslo nakrájejte na plátky nebo kostky a smíchejte v misce s ostatními surovinami a prsty vytvořte drobenku.
Větší kulatou formu na koláč nebo menší plech (cca 24 x 32cm) potřete olejem a vyložte pečicím papírem – dobře k formě přilne. Dvě třetiny drobenky vysypte na dno a upěchujte do rovnoměrné vrstvy – dobrým pomocníkem je nějaká menší láhev nebo váleček. Zbytek drobenky dejte zatím stranou.
Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky nebo menší kousky. Na tvarohovou náplň nejprve utřete v robotu změklé máslo s cukrem (vanilkovým i krystalovým), poté přidejte tvaroh, citrónovou kůru, vejce a pudink.
Nyní na drobenkové dno koláče rozložte vrstvu jablek, na ni potom navršte připravený tvaroh, upravte případně stěrkou a na závěr zasypte po celé ploše zbytkem drobenky.
Pečte v troubě vyhřáté na 200º C po dobu 40 až 45 minut. Nejlépe chutná vlažný…
4 brambory
2 vejce
hladká mouka
olej
150g anglické slaniny
1 cibule
1 červená paprika
2 rajčata
strouhaný sýr
Oloupané brambory nastrouhejte nahrubo, vymačkejte přes cedník
přebytečnou vodu, dejte do mísy, přidejte 1 celé vejce, 1 lžíci hladké
mouky, osolte a zpracujte těsto.
Bramborovou hmotu rozprostřete na pánev s rozpáleným tukem a z jedné strany usmažte dozlatova. Placku obraťte a naskládejte na ni anglickou slaninu, na kolečka nakrájená rajčata, papriku a cibuli.
Zalejte rozmíchaným vejcem, přikryjte pokličkou a nechte pomalu smažit. Až bude placka skoro dopečená,tak posypte nastrouhaným sýrem. Dle chuti můžete přidat různé koření.
číst dále...korpus:
300 g karamelizovaných sušenek
150 g másla
1 dcl mléka
náplň:
500 g ( 4 velké ) Lučiny
1dcl mléka
150 g mouč. cukru
1 sáček vanilkového cukru
3 vejce
1. sušenky rozdťte na prášek a spojte s máslem a mlékem. Dno rozebíratelné dortové formy pokryjte kolečkem vystřiženým z pečícího papíru. Na papír rovnoměrně upěchujte sušenkovou hmotu.
2. Lučinu rozetřete s cukrem, mlékem a vanilkovým cukrem a přimíchejte vajíčka. Hmotu vlijte na sušenkový základ a nechte pět minut odpočívat.
Peče se v troubě vyhřáté na 160 ´C zhruba půl hodiny /při jemném zatřesení formou se těsto chvěje jako želé/. Nechte "dojít" ve vypnuté troubě s otevřenými dvířky.
Vychladlý dort dejte do lednice. Hotový dort můžete ozdobit čerstvým ovocem - např. jahodami.
4 kuřecí stehna
1/2 kila brambor
2 cibule
1 jablko
2 mrkve
česnek
gyros koření
kari
2 lžíce hořčice
olivový olej
sůl, pepř
Brambory a mrkev oškrábejte, jablko oloupejte,zbavte jadřince. Nakrájejte na tenká kolečka, přidejte čecnek a cibuli nakrájené na plátky. Vše promíchejte s hořčicí, lžící oleje, solí a kořením, rozprostřete na plech s vyšším okrajem. Nshoru položte omytá kuřecí stehýnka, potřená kořenící směsí přikryjte alobalem a pečte půl hodiny na 200 stupňů. Poté odkryjte alobal a pečte další půl hodiny.
Podávejte s vařeným bramborem.
číst dále...Magická zelná polévka rozproudí látkovou výměnu a vy spalujete tuky bez hladovění. A protože touto dietou zbavujete tělo škodlivých látek, nejsou proti ní ani lékaři. Nejenom že začnete bojovat proti tukům, ale zároveň si pročistíte a detoxikujete organismus. Proto by vám mělo být od začátku jasné: v průběhu sedmi dní se nemůžete dopustit ani malých hříchů - žádné pečivo, sladkosti, sklenku piva...
500 g bílého zelí
300 g květáku
170 g mrkve
1 kus stonkového celeru (nebo kousek normálního)
300 g rajčat
2 čevené papriky
150 g bílé cibule
150 g pórku
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce kari koření
1 lžíce mletého kmínu
2 stroužky česneku
0,2 l rajského protlaku
1,5 l vody
2 kostky zeleninového vývaru
2 bobkové listy
1 lžíce mletého koriandrového semínka
2 čili papričky
2 cm čerstvého zázvoru
1/2 stonku citronely
pár kapek sojové omáčky
na ozdobení petrželová či koriandrová nať
Zeleninu nakrájíme na malé kousky, cibuli a pórek osmažíme na oliv. oleji a přidáme kari. kmín a česnek. Pak přidáme zeleninu, rajčatový protlak, a zalijeme vodou. Přidáme koření, zeleninové kostky a povaříme, asi po 10 minutách snížíme teplotu a vaříme doměkka. Dochutíme sojovkou a bylinkami.
Přehled týdne:
Každé ráno věnujte pozornost správnému dýchání, je-li to možné věnute také ssvému tělu 30 minut pohybu. Je dobré vypít denně 3 litry tekutin: minerálek bez bublinek, bilinný či ovocný čaj, zeleninovu šťávu. Kávu omezeně, nesladkou.
Polévku jezte, kdykoliv máte hlad, kombinujte jí s doporučenými jídly:
1. den: Ovoce (kromě banánů) podle chuti (ai 1 kg) hodně pít!
2. den:zelenina kromě kukuřice a hrášku (až 1,5 kg)
3. den: ovoce a zelenina - mezi zeleninou a ovocem se doporučuje odstup až 2 hodiny, ale nevím proč
4. den: banány v kombinaci s nízkotučnými mléčnými výrobky
5. den: ryby, drůbež, rajčata
6. den: drůbež, zelenina
7. den: rýže a zelenina
Je důležité hodně pít!!!
Recept poslala Klára
číst dále...náplň:
500g mletého vepřového boku
100g vařené rýže (popř. 50g suché)
kopr nebo petrželka
sůl
1 větší vejce
strouhanka
větší hlávka kapusty
šťáva:
2 větší cibule
3-4 stroužky česnek
majoránka
sůl
voda
pepř
smetana
sádlo
Umeleme bůček a uvaříme rýži. Dáme si vařit velký hrnec vody, aby se vešla hlávka (košťál s částmi řapíků by měl být při vaření nad vodou ..proč? ..je to tak nejsnadnější).
Smícháme všechny ingredience na náplň.
Až začne v hrnci vařit voda, vložíme hlávku a počkáme pár minutek (listy začnou sklovatět), pak začneme okrajovat list po listu rovnou ve vodě. Odkrojíme a za řapík vytáhneme list a hned další a další. Voda si mírně probublává a my odkrajujeme a vyndaváme listy třeba na plastové prkno. Až nám zbývá menší střed, tak ho vyndáme a odřízneme od košťálu. Vodu z hrnce vylijeme a odstavíme.
Vezmeme list kapusty, seřízneme část řapíku a položíme si ho k balení řapíkem od sebe. Vezmeme maso tvaru a velikosti čivapčiči a položíme ho na list (né na řapík, ale blíž k sobě). Okraj listu jen přeložíme přes maso, pak zahneme boky ke středu přes maso a dorolujeme až přes část s řapíkem a máme krásné holoubátko.
Teď použijeme hrnec od vaření kapusty, rolujeme a klademe holoubata jedno těsně vedle druhého. Snažíme se jich dát do vrstvy co nejvíce. Můžeme dát až tři vrstvy na sebe (záleží na šířce hrnce, já to všechno napěchovala do jedné). Holoubata se nijak nespichují (tlakem drží sama). Malé listy kapusty, do kterých se nedá už balit, pokrájíme a nasypeme napovrch. Zalijeme vodou (špičičky holoubátek koukají, stačili mi 4dcl), osolíme a posypeme majoránkou a pepřem. Dáme vařit.
V hrnci po rýži osmahneme na sádle (nebo na másle) pokrájené cibule a celé stroužky česneku a vysypeme vše na holoubata.
Holoubata v hrnci nemícháme. Až chytne tekutina var, přilijeme smetanu a vaříme 20 minut. Nezahušťujeme.
Jak podávat a příloha:
Holoubata podáváme v hlubokém talíři a jíme lžící, protože šťáva je spíš vodová. Přílohou je nakrájená ogrilovaná bageta a zapíjíme tu překvapivě příjemnou krmi pivem.
Když jsem jedla holoubátka poprvé, tak byla náplň skoro stejná (maso půl na půl vepřové plece a hovězího předního, může být i 30g špeku) a bylo to balené pro změnu do zelí. K tomu byla šťáva z rajčatového protlaku, kopru (ale může být zase ta petrželka), bílého vína 200ml (nemusí být), vody, 2 cibulí, soli a pepře.
Některé kuchařky při vaření rajčatové šťávy přidávají i smetanu nebo i zakysanou smetanu nebo dávají zakysanou přímo na talíř.
No a aby toho nebylo málo:
Může se balit i do pekingského zelí.
Náplň:
Maso může být až půl na půl s rýží.
Také se dává skopové a slaninu (té 100g) nebo jen hovězí přední (to hlavně jen s koprem) nebo také skopové + hovězí + vepřové.
Můžeme do náplně dát i kysané zelí, papriku nebo majoránku. ..to zpravidla k smetanové šťávě.
Náplň houby a maso: houby osmahneme s cibulkou, pepřem, kmínem a majoránkou a přidáme osmahlé vepřové s paprikou a ještě přidáme sýr eidam.
Vegetariánská náplň: cibule, tofu, rýže, oregano (a i sýr) k rajčatové nebo houby, sůl, pepř, kmín, majoránka a osmahnutá cibulka k smetanové.
Šťáva:
Rajčatovou šťávu můžeme vylepšit i mletou paprikou a cukrem.
Smetanovou šťávu můžeme vylepšit i bílým vínem.
Když děláme skopové maso, tak se dává do rajčatové šťávy navíc česnek.
Je to vlastně jako české vepřo-knedlo-zelo, které děláme také na mnoho variací a i maso zaměňujeme za drůbež nebo divočinu.
Recept poslala Dana.
číst dále...500g uzeného masa
8 rohlíků
8 vajec
200ml smetany ke šlehání
400g mladých kopřiv
1 cibule
2 stroužky česneku
sůl
pepř
čerstvé bylinky ( petržel, pažitka, rozmarýn, majoránka )
olej
Uzené maso uvařte a nakrájejte na kostičky. Rohlíky nakrájejte také na kostičky. Oddělte žloutky a rozmíchejte ve smetaně. Z bílků ušlehejte sníh.
Rohlíky smíchejte se smetanou a žloutky a přidejte maso.
Kopřivy očistěte, spařte vroucí vodou a potom hned studenou. Listy nasekejte na drobno do mísy k rohlíkům a masu.
Přidejte na drobno pokrájenou cibuli, lisovaný česnek, sůl, pepř a bylinky dle chuti.
Nakonec vmíchejte olej a sníh z bílků.
Pečte ve vymazané formě asi 45 min.
250 g hovězího masa
250 g vepřového masa
2 větší mrkve
1 menší celer
1 větší červená řepa
1 větší cibule
půl menší hlávky kapusty ( může být i zelí )
rajský protlak
kelímek zakysané smetany
olej nebo sádlo
bobkový list
celý pepř
celé nové koření
sůl
V hrci orestujeme na oleji ( nebo sádle ) hovězí a vepřové maso nakrájené na kostičky. Podlijeme vodou, osolíme, přidáme celý pepř, nové koření a bobkový list a pod pokličkou dusíme doměkka ( můžeme použít i tlakový hrnec ).
Všechnu zeleninu očistíme, mrkev, celer a řepu oloupeme, nakrájíme na kostičky, kapustu zbavíme košťálu a nakrájíme na proužky, cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka - všechno přidáme k masu, přilejeme vodu, aby zelenina byla zakrytá ( nemá plavat ) a dále dusíme doměkka.
Když jsou zelenina i maso měkké, přidáme rajský protlak, dolejeme vodu a ještě chvíli vaříme.
Polévku můžeme dochutit bujónovou kostkou nebo sypkým polévkovým kořením. Pokud jsme přidali příliš vody, může přidat trochu hotové jíšky a nechat prpjít varem. Smetanu přidáváme až do hotové polévky na talíři.
číst dále...
1 majonéza
1 vanilkový cukr
1 hrnek mléka ( 1/4 litru )
4 polévkové lžíce polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
Všechny přísady smíchejte dohromady, nalejte do vymazané bábovkové formy a dejte péct do předehřáté trouby ( 200 stupňů ) na cca 40 minut.
Typy - do těsta můžete přimíchat trochu strouhaného kokosu ( pak je třeba přidat více mléka ) nebo mletých ořechů, kousky čokolády nebo polovinu těsta smíchat s kakaem - vytvoří se mramorovaná bábovka.
číst dále...
Těsto: 450 g hl. mouka, 2 velká vejce, lehce našlehaná, 4 lžíce vody (dělávám z poloviční dávky)
cibule
česnek
balíček mražené zeleniny pod svíčkovou
konzerva loupaných rajčat
olej
sůl, pepř
lžíce oleje nebo sádla
balíček mletého vepřového nebo hovězího
balíček mražené Francouzské zeleninové směsi
bujonová kostka
červená řepa
celer
mrkev
kyselé zelené jablko (např. Granny Smith)
česnek
petrželka hladká
Zálivka:
olivový olej
bílý vinný ocet (nebo citronová šťáva)
česnek
sůl