Kuchařka

Aktuální články

Dušený patizon

18.08.2012 kategorie: Z Českých kuchyní

1 patizon

1 zakysaná smetana

1 cibule

2 stroužky česneku

lžíce oleje

kousek másla

strouhaný muškátový oříšek

drcený rozmarýn

sůl

pepř

strouhaný parmazán

............................

Patizon zbavíme slupky a jadřinců a dužinu nakrájíme na kostičky. Cibuli nasekáme na drobno a zpěníme na oleji a másle. Přidáme kostičky patizonu, podlejeme trochou vody a dusíme do měkka tak, aby byl patizon měkký, ale ne rozvařený a voda se vyvařila. Přidáme prolisovaný česnek, špetku muškátového oříšku, rozmarýn, sůl, pepř a zakysanou smetanu, mírně provaříme a do hotového pokrmu přimícháme trochu strouhaného parmazánu. Podáváme s vařeným bramborem nebo samostatně, výborný je dušený patizon jako příloha ke grilovanému masu.

 

 

číst dále...

52 komentářů

Květákové karbanátky

25.10.2011 kategorie: Z Českých kuchyní

- květák


17 komentářů

Guláš z hlívy ústřičné

17.10.2011 kategorie: Z Českých kuchyní

- hlíva ústřičná


14 komentářů

Kuřecí sekaná

28.09.2011 kategorie: Z Českých kuchyní

500 g mletého kuřecího masa


15 komentářů

Omáčky ke grilování z tatarky

16.07.2010 kategorie: Z Českých kuchyní

Omáčka s olivami


11 komentářů

Dobroty z olomouckých syrečků alias tvarůžků

14.07.2010 kategorie: Z Českých kuchyní

TVARŮŽKY  V  TĚSTÍČKU

 

Na každou stranu olomouckého tvarůžku dáme plátek salámu a celé zabalíme do plátku anglické slaniny. Spíchneme párátkem, obalíme v trojobalu a usmažíme v rozpáleném tuku.

 

 

SALÁT  Z  OLOMOUCKÝCH  SYREČKŮ

 

2 balíčky olomouckých syrečků, 1 cibule, 1 majonéza, mletý pepř. Syrečky nastrouháme, cibuli nakrájíme nadrobno, ochutíme pepřem a promícháme s majonézou. Mažeme na světlé pečivo, ozdobíme nakrájenými rajčaty.

 

 

ČESNEKOVÉ  TVARŮŽKY

 

Tvarůžky rozřízneme, doprostřed vložíme plátek salámu. Obalíme je ve vejcích, které jsme smíchali s hořčicí a utřeným česnekem. Pak je obalíme v hladké mouce, vejci a strouhance. Smažíme v rozpáleném tuku.

 

ZAPEČENÁ  „BOMBA"

 

4 velká jablka, 100 g tvarůžků, 8 plátků šunky. Jablka rozkrojíme na poloviny, jádřince vykrojíme. Do prohlubní dáme nakrájené tvarůžky, zakryjeme plátky šunky. Jablka naskládáme do silně máslem vymazaného pekáčku a ve vyhřáté troubě zapečeme.

 

MANDLOVÉ  TVARŮŽKY

 

Kolečka tvarůžků pomažeme utřeným česnekem, grilovacím kořením a zabalíme do plátku anglické slaniny. Obalíme ve strouhance a potom v hustém těstíčku vymíchaném ze světlého piva, hladké mouky, vajec, Podravky, nasekaných mandlí a opět ve strouhance. Smažíme po obou stranách.

 

SYREČKY  V ZAKYSANÉ  SMETANĚ

 

2 balíčky syrečků, 2 kelímky zakysané smetany. Do sklenice se šroubovacím víčkem dáváme střídavě vrstvu nakrájených syrečků a vrstvu smetany. Necháme 2 dny uležet.

 

OBALOVANÉ  TVARŮŽKY

 

Tvarůžky obalíme v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka). Do rozšlehaného vajíčka přidáme trochu chilli a kečupu. Pečeme v rozpáleném oleji.

 

 

TVARŮŽKY  TROCHU  JINAK

 

Kulaté tvarůžky, syrové brambory, hladká mouka, strouhanka, utřený česnek, drcený kmín, mletý pepř, sůl. Brambory nastrouháme najemno, přidáme ostatní přísady a vymícháme těstíčko. Na lívanečník s rozpáleným olejem dáme trochu směsi, položíme tvarůžek a zakryjeme těstem. Rychle usmažíme po obou stranách a podáváme s tatarskou omáčkou a vařenými brambory.

 

SNÍH  Z  TVARŮŽKŮ

 

250 g olomouckých tvarůžků, 250 g másla, sladká mletá paprika, 5 rajčat. Dobře uleželé tvarůžky rozmačkáme a našleháme s máslem a paprikou. Do sněhu vmícháme drobně nakrájená rajčata tak, aby zůstala v kouscích. Mažeme na chleba, zdobíme cibulí.

 

SMAŽENÉ  TVARŮŽKY

 

Kulaté tvarůžky nakrojíme, proložíme plátky šunky. Namočíme v rozšlehaném vejci, obalíme ve strouhance, znovu ve vejci a strouhance. Smažíme rychle v hodně rozpáleném oleji po obou stranách. Podáváme s vařenými brambory, zeleninovými saláty.

 

VOŇAVÁ  SÝROVÁ  POMAZÁNKA

 

Různé druhy sýrů (tvarůžky, Niva, Romadúr, Jihočeský zrající sýr) naskládáme do kameninového hrnce nebo sklenice. Jednotlivé vrstvy sýru střídavě prosypáváme pálivou paprikou, drceným kmínem, plátky cibule a česneku. Na každou vrstvu dáme jiný posyp. Po naplnění zalijeme sýry pivem, aby obsah byl zcela potopen. Zavážeme plátnem a necháme 3-4 dny zrát, až se vytvoří sýrová pasta.

 

TVARŮŽKOVÁ  ROLÁDA

 

Na větší kus alobalu navrstvíme asi 5-8 mm vrstvu jemně nastrouhaného tvrdého sýra a necháme v teplé troubě rozměknout (téměř se rozteče). Vyjmeme z trouby a potřeme tvarůžkovou náplní. Vidličkou rozmačkáme balíček tvarůžků, spojíme s 250 g másla, ochutíme mletou paprikou a přidáme drobně nakrájenou cibuli. Sýr potřený tvarůžkovou náplní pomocí alobalu svineme a necháme v chladničce ztuhnout.

 

OLOMOUCKÉ  KARBANÁTKY

 

Mleté maso okořeníme podle chuti, propracujeme s vejcem. Vytvarujeme placičky, do každé zabalíme kolečko olomouckého tvarůžku. Obalíme ve strouhance a usmažíme po obou stranách.

 

EXPLOZIVNÍ  SMĚS

 

400 g hrachu, 150 g tvarůžků, 150 g anglické slaniny, 1 cibule, 6 stroužků česneku, sůl, pepř, majoránka. Hrách uvaříme doměkka (solíme, až je hotový). Na kostičky nakrájenou slaninu rozpustíme a osmažíme plátky cibule. Přisypeme uvařený hrách, ochutíme pepřem, majoránkou a česnekem utřeným se solí, přidáme pokrájené tvarůžky a prohřejeme.

 

 

PLACIČKY  Z  OLOMOUCKÝCH  TVARŮŽKŮ

 

1 balíček tvarůžků, 1 kostka tvarohu, 3 velké uvařené brambory, 3 lžíce krupice, 2 vejce, sůl, pepř, kmín. Brambory nastrouháme, přidáme tvaroh, strouhané tvarůžky, krupici a vejce. Dobře propracujeme, osolíme, opepříme, přidáme kmín. Tvarujeme malé placičky, které smažíme na rozpáleném tuku, po obou stranách do zlatova.

 

BRAMBORÁK  Z  OLOMOUCKÝCH  SYREČKŮ

 

Hrubě nastrouháme syrové brambory, hrubě i olomoucké syrečky, přidáme prolisovaný česnek (podle chuti), 1 vejce, dětskou krupičku, libeček. Na pánvi smažíme malé bramboráčky.

 

TVARŮŽKOVÁ  PŘESNÍDÁVKA

 

1 balíček tvarůžků nebo tyčinek nakrájíme na kostičky, posypeme jemně sekanou cibulkou a pokapeme octem. Podáváme s chlebem.

 

SALÁT  Z OLOMOUCKÝCH  TYČINEK

 

3 balíčky tyčinek, 2 sladkokyselé okurky, 2 cibule, 1 lžíce majonézy, mletý pepř, sůl. Tyčinky nakrájíme na kolečka, cibuli a okurky na drobné kostičky. Spojíme s majonézou, ochutíme octem, pepřem, podle potřeby osolíme.

 

 

BRAMBORÁČKY  S  OLOMOUCKÝMI  SYREČKY

 

Mražené bramboráčky z polotovaru, olomoucké syrečky, olej na smažení. Na rozehřátém oleji smažíme bramboráčky po obou stranách, položíme plátek syrečku a zakryjeme dalším bramboráčkem.

 

SMAŽENÉ  PLNĚNÉ  PALAČINKY  S  TVARŮŽKY

 

Na hotové palačinky položíme 2 plátky sýra, 2 plátky šunky, 2 tyčinky olomouckých tvarůžků (nebo rozkrájené kulaté syrečky), mírně opepříme a posypeme Gyrosem. Palačinku svineme, obalíme v trojobalu a vysmažíme jako řízek.

 

 

ZAPÉKANÉ  OLOMOUCKÉ  JEHLY

 

Olomoucké tyčinky obalíme každou kolečkem měkkého salámu. Takto zabalené tyčinky položíme na zesklovatělou cibulku a ze všech stran opečeme. Když se začíná sýr tavit, zalijeme rozkvedlanými vejci, nastavenými trochou mléka. Nemícháme.

 

OLOMOUCKÉ  FONDUE

 

1 balíček olomouckých tvarůžků, trocha piva, 1 větší cibule, sladká i pálivá paprika, hořčice, mletý pepř. Nadrobno pokrájené tvarůžky podlijeme pivem a za stálého míchání zahříváme, až vznikne hustá kaše. Přidáme nakrájenou cibuli, papriku a podle chuti i lžičku hořčice a špetku pepře. Kaši nabíráme z rendlíku na kousky chleba napíchnuté na vidličce.

 

 

PIKANTNÍ  KULIČKY  NA  JEDNOHUBKY

 

Olomoucké tvarůžky odmočíme v pivu (na 1 balíček 1 dl piva). Do této hmoty přidáme strouhaný sýr, tvarujeme kuličky. V nadrobno nasekané cibuli kuličky olepíme. Ty pak dáme na čtverečky chleba nebo kolečka rohlíků a připíchneme párátkem.

 

PIVNÍ  JEDNOHUBKY

 

Chleba nakrájíme na kostičky, potřeme máslem a sardelovou pastou (nebo přímo sardelovým máslem), tvarůžky obalíme v paprice, slabě opepříme, ozdobíme kolečkem cibule a celé spíchneme párátkem.

 

TVARŮŽKOVÉ  CHUŤOVKY

 

2 balíčky olomouckých tyčinek, 3 lžíce másla, 2 lžíce sardelové pasty, 1 sýr Lučina. Máslo utřeme se sardelovou pastou a Lučinou na hladkou pomazánku. Rohlíky nakrájíme na kolečka a slabě je potřeme. Tyčinky příčně nakrájíme a položíme na rohlíky. Zdobíme kousky rajčat nebo papriky. Upevníme párátkem.

 

TVARŮŽKOVÉ  TOPINKY

 

Plátky veky pomažeme slabě máslem a namazanou stranou ponoříme do nastrouhaných tvarůžků. Narovnáme na vymazaný plech a v troubě krátce zapečeme. Povrch topinek můžeme slabě opepřit nebo opaprikovat.

 

POCHOUTKA  K  PIVU

 

Krajíčky chleba slabě namažeme máslem, obložíme plátky cibule, na kterou nastříkáme majonézu. Potom je posypeme nastrouhanými tvarůžky a narovnáme na vymaštěný plech. V troubě krátce zapečeme. Povrch zdobíme popraškem sladké červené papriky.

 

 

TVARŮŽKOVÁ  SMĚS  NA  TOPINKY

 

1 balíček tvarůžků, 1 tvaroh, 1/8 litru mléka. Svaříme mléko, pomalu přidáváme nakrájené syrečky a mícháme až se rozpustí. Když je hmota hladká, přidáváme obyčejný tvaroh a znovu hladce vymícháme. Když je hmota moc hustá, přidáme trochu mléka. Hmotu přelijeme do hrnku, kde ji necháme ztuhnout a touto medovitou směsí potom potíráme topinky.

 

ZAPEČENÉ  SÝROVÉ  ROHLÍKY

 

Rohlíky částečně po délce nařízneme, rozevřeme a potřeme hořčicí. Poklademe olomouckými tyčinkami nebo nakrájenými tvarůžky, nakrájenou paprikou. Pokapeme kečupem, zabalíme do máslem vymazaného alobalu a v horké troubě 5-10 minut zapékáme.

 

OLOMOUCKÝ  SENDVIČ

 

Krajíčky chleba namažeme máslem, obložíme plátky nakrájených olomouckých tyčinek, posypeme strouhaným tvarohem a pokapeme trochou majonézy.

 

 

SMAŽENÝ  SYREČEK  S  UHERÁKEM

 

Syreček vložíme mezi dvě kolečka salámu (krájený uherák, paprikový salám), 2x obalíme v trojobalu a usmažíme. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

 

SYREČKY  S  HOŘČICÍ

 

1 balíček syrečků nebo Romadúru (nakrájíme na silnější plátky). Mezi dva dáme kolečko salámu, potřeme pálivou hořčicí, spojíme a obalíme v trojobalu. Smažíme v rozpáleném tuku, podáváme s bramborem nebo jen s chlebem.

  

ŠUNKOVÉ  TYČINKY

 

Olomoucké tyčinky zabalíme do plátku šunky. Z vajec, mléka (piva nebo vody), mouky a soli vymícháme těstíčko, ve kterém každý balíček namočíme a na každý ještě lžíci těstíčka přidáme a usmažíme. Tvarůžky chutnají s bramborami a tatarskou omáčkou.

 

NAKLÁDANÉ  SYREČKY

 

Do větší sklenice nakrájíme na dno plátky cibule, překryjeme vrstvou syrečků (množství se řídí počtem strávníků), poprášíme sladkou paprikou, lehce osolíme a okmínujeme. Pokračujeme další vrstvou cibule, syrečků a opakujeme. Končíme cibulí. Zalijeme 10° pivem tak, aby bylo vše potopené. Uzavřeme a necháme 3-4 dny zrát.

 

 

OLOMOUCKÉ  SYREČKY  JAKO  LAHŮDKA

 

Do šroubovací sklenice (nebo skleničky) nakrájíme syrečky na kostičky, na ně dáme vrstvu kysané smetany a vrstvy opakujeme, končíme smetanou, sklenici zavíčkujeme a 2-4 dny necháme v lednici proležet.

 

 

SYREČKOVÉ  CHLEBOVÉ  TOASTY

 

Na plátky chleba dáme nakrájený šunkový salám, rozkrojená kolečka tvarůžků, posypeme sladkou paprikou a trochou pepře. Dáme zapéct do trouby, až se tvarůžky roztaví. Na hotové nakrájíme kolečka cibule.

 

 

SMAŽENÉ  SYREČKOVÉ  PRSTÍKY

 

Tvarůžkové tyčinky obalíme plátkem anglické slaniny. Obalíme jako řízek dvakrát v trojobalu a smažíme v rozpáleném tuku.

 

číst dále...

26 komentářů

Zapečené filé s křupavou krustou

09.07.2010 kategorie: Z Českých kuchyní

rybí filé

hrnek mléka

4 lžíce sekaných buráků,

6 lžic strouhanky,

2 lžíce másla,

lžíce francouzské hořčice,

sůl, pepř 

 


Sekané buráky dejte do misky a zalejte vařícím mlékem. Nechte  cca 20 minut stát, pak mléko slijte, smíchejte se strouhankou, solí a hořčicí. Na pánvi se rozpusťte máslo a směs trochu osmahněte.
Do zapékací misky naklaďte rybí filé, polije se olivovým olejem, pokryjte směsí a nechte zapéct asi 23 - 30 minut na 200 st.

číst dále...

12 komentářů

Rizoto s vepřovým masem a paprikou

13.06.2010 kategorie: Z Českých kuchyní

Pravé italské risotto se vaří ze speciální rýže a z morkových kostí a jeho příprava trvá dlouho. Naše varianta je rychlá, přizpůsobená českým poměrům...

 

200 g vepřové pečeně

1 cibule

1 červená paprika

1 hrnek kulatozrnné rýže

1 lžíce oleje nebo sádla

1 bujónová kostka

1 bobkový list

pepř

 

 

Na drobno nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájené maso orestujte na tuku. Přidejte nakrájenou červenou, přisypte rýži a krátce restujte. Přilejte dva hrnky vody a vařte na mírném ohni. Když voda vaří, vhoďte bujónovou kostku (bujónová kostka je dostatečně slaná, není potřeba solit) a bobkový list. Přikryjte poklicí a duste. Když už je voda téměř vyvařená, odklopte a za stálého míchání (přichytává se ke dnu) dovařte. Hotové jídlo na chvíli odstavte, znovu přiklopte poklicí a nechte "dojít".

 

Tip: V průběhu varu je možno přidat dcl bílého vína a do hotového rizota přimíchat lžíci másla pro zjemnění chuti.

číst dále...

17 komentářů

Frankfurtská polévka

13.06.2010 kategorie: Polévky

1 cibule

2 nožičky párků (nejlépe Frankfurtských, samozřejmě)

5 brambor

1 stroužek česneku

2 lžičky mleté sladké papriky

1 lžíce sádla

2 lžíce mouky

1 bujónová kostka

pepř, drcený kmín

frankfurtská polévka

 

Na sádle osmažte na drobno nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Přidejte papriku a krátce orestujte. Za stálého míchání přisypte mouku a udělejte ta zápražku. Podlejte vodou a dobře rozmíchejte. Vložte na kolečka nakrájené párky a na kostičky nakrájené brambory, přidejte bujónovou kostku, kmín a nechte vařit doměkka.

Tip: Jestliže bude polévka stále řídká, přidejte nastrouhaný starý chleba a povařte dokud se chleba nerozpadne a polévka nezhoustne.

číst dále...

13 komentářů

Pudingový dort s ovocem a zakysanou smetanou

03.06.2010 kategorie: Pečení a sladkosti

korpus:

4 vejce

200 g moučkového cukru

1 dcl oleje

1 dcl mléka (nebo vody)

200 g hladké mouky

prášek do pečiva

 

náplň:

1 vanilkový puding

500 ml mléka

cukr dle chuti

kompotované ovoce (jahody, mandarinky, broskve, atd.)

2 kelímky zakysané smetany

vanilkový cukr

mletá skořice

 

 

Všechny suroviny na korpus se smíchají a vylijí na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech a upečou cca na 150 st.

Uvaříme puding a  teplý rozetřema na upečený dort ještě ve formě. Do pudingu ponoříme kousky ovoce a necháme vše vychladnout.

Rozmícháme zakysanou  smetanu s vanilkovým cukrem a rozetřeme na moučník. Poprášíme skořicí a necháme znovu řádně vychladit.

číst dále...

14 komentářů

Zelňačka ze sterilovaného zelí s klobásou

03.06.2010 kategorie: Polévky

1 balíček sterilovaného zelí

2 nožičky paprikové klobásy (čabajka, maďarská, atd.)

4 větší brambory

lžíce sádla

2 bobkové listy

nové koření

celý pepř

sůl

máslo a mouka na zásmažku

 

Klobásu nakrájíme na kolečka a opražíme na sádle, zalejeme vodou, přidáme zelí, bobkový list, nové koření a několik zrnek pepře a necháme vařit dokud zelí nezměkne. Protože jsme použili sterilované zelí, není potřeba ho vařit dlouho a ani příliš dochucovat.

Zvlášť uvaříme brambory a když jsou "skoro hotové", slejeme, necháme vychladnout, nakrájíme na kostky a přidáme dovařit do polévky.

Hotovou polévku zahustíme zásmažkou z másla a mouky, necháme několik minut provařit a můžeme podávat.

číst dále...

15 komentářů

Rýžové kuličky s mletým masem

03.06.2010 kategorie: Z Českých kuchyní

250 g mletého masa (může být vepřové, lepší je kuřecí )

200 g rýže

1 vejce

2 lžíce strouhaného Parmezánu

mletý muškátový oříšek

hladká mouka

sůl a pepř

olej na smažení



Uvařenou rýži  smícháme s mletým masem, vajíčkem a parmezánem. Ochutíme solí, mletým pepřem a špetkou mletého muškátového oříšku. Dobře promícháme a tvarujeme kuličky nebo placičky, které obalíme v mouce, osmažíme na oleji a necháme okapat na papíře.

Kuličky můžeme také nechat upéct v troubě - cca 30 minut při 200 st. - jídlo je potom dietnější.  

číst dále...

14 komentářů

Těstoviny alla carbonara

03.06.2010 kategorie: Italská kuchyně

- těstoviny
- střední cibule
- slanina - může být anglická nebo italská, ale i moravské uzené 
- vajíčka
- mléko nebo smetana
- bazalka
- sůl, pepř


13 komentářů

Koláč z kuřecího masa

28.02.2010 kategorie: Z Českých kuchyní

Na tento jednoduchý chutný pokrm vhodný i pro malé děti potřebujeme:

- 200 g kuřecího masa

- 3 starší rohlíky

- hrnek mléka

- půl hrnku polohrubé mouky

- 1 větší cibuli

- 2 vajíčka

- čerstvé bylinky

- sůl, pepř

- lžíci oleje

 

Na drobno nasekanou cibulku zpěňte na oleji a přidejte na drobno nakrájené kuřecí maso, osolte, orestujte a odstavte. Můžete použít kuřecí prsa, stehna, ale i odřezky z kuřete bez kůže.

Rohlíky nakrájejte na drobné kostičky, zalijte mlékem, přidejte mouku,  vajíčka a restované maso s cibulkou. Osolte, opepřete, přidejte na drobno nasekané čerstvé bylinky (nejlepší je rozmarýn nebo petržel, ale může být i saturejka, tymián, atd. - dle chuti ), dobře promýchejte, nalijte do pekáčku a dejte na 30 minut zapéct do trouby při 200 stupních.

Podávat můžete s vařeným bramborem, dušenou zeleninou nebo na studeno samotné.

 

číst dále...

11 komentářů

Mezze s fetou a paprikou

18.02.2010 kategorie: Italská kuchyně

- dvě velké červené papriky


10 komentářů

Gratinované brambory s kuřecím masem a Lučinou

17.01.2010 kategorie: Z Českých kuchyní

- 10 brambor

- 4 kusy kuřecích prsou

- 2 větší cibule

- 10 dkg plátkované anglické slaniny

- 2 červené papriky

- 3 Lučiny

- 3 rajčata

- sůl, pepř, drcený kmín

Oloupané brambory dejte vařit. Po pěti minutách varu odstavte a slejte.

Nakrájejte slaninu a dejte restovat do pekáče. Přidejte cibuli na kolečka a kuřecí prsa. Osolte, opepřete, přidejte drcený kmín a opékejte, dokud maso i cibule nezezlátnou. Přidejte nakrájené papriky, ještě chvíli restujte a odstavte. Brambory nakrájejte na kolečka a promíchejte s masem a zeleninou v pekáči. Pokryjte rovněž na kolečka nakrájenými rajčaty. Můžete ještě jednou osolit.

Lučinu pomalu rozmíchejte s trochou vody na mírném plameni a vzniklou omáčkou zalejte směs v pekáči. Dejte do trouby na třicet minut při teplotě 200 stupňů.

číst dále...

82 komentářů

Lasagne

05.01.2010 kategorie: Italská kuchyně

- lasagne

- balíček mletého masa mix

- 1 cibule

- 2 stroužky česneku

- lžíce oleje

- 1 konzerva loupaných rajčat

- mletý muškátový oříšek

- bobkový list

- sůl, pepř

- bílé víno

- strouhaný Parmazán

- čtvrtka másla

- hladká mouka

- mléko

- 3 čerstvá rajčata

- čerstvá bazalka nebo oregano

 

1.Připravíme si omáčku. Na drobno nakrájenou cibuli a na nasekaný česnek zpěníme na oleji. Přidáme mleté maso, osolíme, přidáme špetku mletého muškátového ořísku a restujeme. Maso podlejeme bílým vínem, přidáme bobkový list a necháme chvíli dusit. Přidáme konzervu rajčat, prohřejeme a odstavíme.Pokud je ve směsi příliš mnoho tuku (u kupované směsi), je potřeba ho odlít, aby lasagne nebyly zbytečně mastné.

2.Připravíme si bešamel. Máslo rozpustíme, přidáme mouku a restujeme, dokud nezhnědne. Pomalu, za stálého míchíní vléváme mléko dokud se nevytvoří hladká řídká kaše. Hrudek se nebojte, dají se metličkou rozmíchat. Přidáme muškátový oříšek, osolíme.

3. Lasagne krátce spaříme ve vroucí vodě a ihned zchladíme studenou vodou, aby se neslepily.

Do pekáče klademe vrstvy  masové směsi, bešamelu a lasagni. Končíme vždy bešamelem, do kterého můžeme položit na plátky nakrájená rajčata posypaná nadrobno nasekanou bazalkou, oreganem nebo rozmarýnem. Vše zasypeme strouhaným Parmezánem a dáme zapéct do trouby na 45 minut při teplotě 160-200 stupňů. Posledních deset minut troubu zesílíme na maximum, aby sýr mírně zezlátl.

Lasagne podáváme s čerstvou ciabatou.

číst dále...

15 komentářů

Srnčí na smetaně

28.11.2009 kategorie: Z Českých kuchyní

1 kg srnčího masa (kýta, hřbet, svíčka)

1 velká cibule

2 mrkve

2 petržel nebo pastiňák

1/2 celeru

4 lžíce másla

1 litr vývaru

lžíce plnotučné hořčice

dvě lžíce octa

lžíce cukru

1 sladká smetana

bobkový list, celý pepř černý, celé nové koření, mohou být kuličky jalovce

sůl

Srnčí kýta na smetaně s hrnkovým knedlíkem.

 

Připravte si vývar. Pokud nemáte pravý, tak v litru vody rozpusťte bujónovou kostu. Omyté maso zprudka opečte ze všech stran na rozpuštěném másle, aby se zatáhlo a udrželo si šťávu. Pekáč odstavte,maso vytáhněte a přidejte nakrájenou cibulku a kořenovou zeleninu. Na zeleninu položte zpět maso, teprve teď maso osolte, přidejte koření (doporučuji svázat do gázy nebo do uzavřeného sítka na čaj), podlejte vývarem, přikryjte poklicí a dejte péct do trouby na 200 stupňů. Maso je potřeba hlídat a průběžně podlévat vývarem. Když je maso měkké - cca za dvě hodiny, pokud je maso z mladého kusu, odkryjte poklici, zvyšte teplotu v troubě a nechte chvíli dopéct.

Hotové maso vyjměte z pekáče. Odstraňte sáček s kořením a základ z kořenové zeleniny rozmixujte ponorným mixérem. Přidejte ocet, cukr a smetanu, dle chuti můžete dosolit. Pokud je směs příliš řídká (neměla by být), můžete zahustit ještě moukou. Mouka se přidává dříve než smetana a směs musí projít varem.

 

číst dále...

18 komentářů

Hrnkový knedlík

28.11.2009 kategorie: Z Českých kuchyní

4 housky

2 hrnky mléka

1 hrnek polohrubé mouky

3 vajíčka

1/2 prášku do pečiva

hrst sekané petrželové natě

špetka soli

olej na vymazání hrnků

 

Oddělíme žloutky a bílky do zvláštní misky. Housky nakrájíme na kostičky, smícháme s mlékem, moukou, práškem do pečiva, žloutky a petrželovou natí. Důkladně promícháme, osolíme a necháme chvíli odstát. Z bílků vyšleháme sníh a opatrně vmícháme do těsta. Hrnky vymažeme olejem, naplníme těstem do dvou třertin a dáme do velkého hrnce nebo pekáče naplněného do poloviny vodou vařit. Vaříme cca 20 minut přikryté poklicí. Po uvaření necháme ještě 15 minut pod poklicí dojít.

 

Knedlíky jsou nadýchané a savé jako kynuté knedlíky.

číst dále...

20 komentářů

Pečený salámový knedlík

28.11.2009 kategorie: Z Českých kuchyní

- 4 starší housky

- 300 ml mléka

- 150 g hrubé mouky (od oka)

- 2 vajíčka

- 1 větší cibule

- balíček plátkového salámu (Turistický, Vysočina atd.)

- lžíce sádla

- hrst sušené petržele

- sůl, pepř

Na obrázku s hovězím dušeným na černém pivě.

 

Nakrájenou cibuli a salám orestujeme na sádle. Housky nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem. Přidáme sušenou petržel, restovaný salám s cibulkou, dvě vajíčka a mouku. Vše promícháme, osolíme a opepříme a necháme čtrt hodiny odstát. Směs nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy a pečeme cca 30 minut na 200 st..

Výborná příloha ke guláši, zvěřině, ale třeba i se špenátem nebo jen tak na studeno k pivu nebo vínu.

 

číst dále...

12 komentářů

Houby na čínský způsob

28.11.2009 kategorie: Z Českých kuchyní

- jemně nakrájené houby

- tuk na smažení (sádlo)

- sůl, pepř, kari koření

- sýr, chléb

 

 

Očištěné, na tenké plátky nakrájené houby dáme v menší vrstvě na rozpálený tuk a opepříme, osolíme. Průběžně mícháme, aby se houby nepřilepily k pánvičce. Když se houby přestanou připékat a zdají se vypečené, přidáme trochu kari koření, zamícháme a ihned dáme na talířek, aby koření nezhořklo.

 

Pozn.: nejtěžší je odhadnout dobu, kdy houby jsou již vypečené, ale nejsou spálené.

 

Jako příloha je výborný chléb se sýrem.

 

číst dále...

14 komentářů

Ryba s dušenou kořenovou zeleninou

28.11.2009 kategorie: Z Českých kuchyní

- 1 větší bulva fenyklu

- mrkev,  petržel, celer – od každého stejné množství jako fenyklu

- menší pórek nebo 3 jarní cibulky

- 3 filety ryby ( na obr.pangasius)

- olivový olej, sůl, koření na ryby dle vlastního výběru

 

 

 

Očištěnou kořenovou zeleninu nahrubo nastrouháme, fenykl zbavíme dřevnatých stonků a s pórkem pokrájíme. Vše orestujeme na oleji, mírně podlijeme vodou, osolíme a dusíme chvilku do měkka.

 

Rybu omyjeme, osušíme, osolíme, pokapeme citronem a okořeníme třeba jen na hrubo namletou směsí pepře. Zde je jako koření použito „Lemon & pink peppercorn mill“ od Marks&Spenser, které je ještě rovnou  baleno ve výhodném mlýnku.

Z každé strany rybu 2-3min. na oleji osmažíme.

A JE TO ! Lehký oběd či večeře za chvilinku a všichni se budou olizovat.

 

P.S. Jestli vám zbude zelenina, je výborná jen tak studená s čerstvým pečivem.

 

Zdena

číst dále...

17 komentářů

Obrácené řízky

28.11.2009 kategorie: Z Českých kuchyní

vepřové nebo kuřecí řízky

2 vajíčka

hořčice

strouhanka

sůl

česnek ( čerstvý nebo granulovaný )

olej

2 větší cibule

2 balíčky plátkované anglické slaniny ( cca 250 g )

 

 

Řízky naklepeme, osolíme a potřeme česnekem. Poté obalíme ve strouhance a následně ve vajíčku smíchaném s hořčicí. Ihned vložíme na pánev s rozpáleným olejem a smažíme dozlatova.
Do pekáče vložíme vrstvu anglické slaniny ( plátky mohou být vcelku nebo nakrájené na proužky ) a na kolečka nebo proužky nakrájené cibule. Na tuto vrstu klademe usmažené řízky, na řízky opět cibuli a slaninu.
Pečeme v troubě při vysoké teplotě cca 25 minut.
Pokrm je hotový, když je slaninka pěkně křupavoučká.

 

Podáváme nejlépe s vařeným nebo šťouchaným bramborem .

číst dále...

16 komentářů

Bramborové knedlíky (šišky) plněné mákem

28.11.2009 kategorie: Z Českých kuchyní

bramborové těsto ( návod na přípravu zde... )

maková náplň: mák, mléko, med, rum

poleva: máslo, strouhanka, cukr

 

 

Mák pomeleme, spaříme horkým mlékem, přidáme med a lžíci rumu. Vše děláme od oka - musí se vytvořit kompaktní hmota. Zabalíme do bramborového těsta a dáme vařit do vroucí osolené vody.

Připravíme si polevu: rozpustíme máslo a dáme do něj osmahnout strouhanku, dokud nezezlátne. Odstavíme a osladíme cukrem podle chuti.

Hotové šišky polejeme osmaženou strouhankou a ihned podáváme.

 

 

číst dále...

1 komentářů

Guláš ( hovězí nebo vepřový )

28.11.2009 kategorie: Z Českých kuchyní

500 g hovězí kližky ( nebo vepřového )

2 velké cibule

sádlo

rajský protlak

mletá paprika sladká ( u vepřového 1 čerstvá červená paprika ) 

drcený kmín

sypké polévkové koření ( Vegeta, Zounarka atd. ) nebo masový vývar

sůl

pepř

worcester

starý tmavý chleba nebo Solamyl

 

  

Nakrájenou cibuli zpěníme na sádle. Přisypeme mletou papriku  a chvíli restujeme - pozor - pořád míchat - jestli se paprika připálí zhořkne, v tom případě raději začněte znovu. Přidáme ( u vepřového nakrájenou čerstvou papriku ) rajský protlak a na kostičky nakrájené maso, osolíme a chvíli restujeme, dokud maso nezmění barvu. Podlijeme vývarem nebo vodou ( v tom případě přisypeme polévkové koření ), přidáme drcený kmín a necháme dusit. Vody nesmí být mnoho - jen aby těsně přikryla maso - maso nesmí plavat. Když se směs začne mírně připékat, přiléváme vodu -vždy trochu a dusíme doměkka.

 

Aby hovězí guláš měl správnou chuť, prý se musí průběžně trochu připalovat. Guláš prý vynalezli maďarští pastevci, kterým se často rozutekla stáda a než je sehnali zpátky, maso v kotlíku se vždy trochu připeklo.

 

Jestliže je hotový guláš příliš řídký, můžeme ho mírně zahustit dvěma způsoby ( nikdy moukou ! ):

  1. do vařícího guláše za stálého mícháni drátěnou metličkou vmícháme trochu Solamylu rozpuštěného ve vodě
  2. do guláše přidáme rozdrobený chleba a necháme rozvařit

Guláš můžeme dochutit trochou worcesteru , přidáním pálivé papričky, trochou piva, atd. .

 

číst dále...

0 komentářů

Masové koule s fetou

28.11.2009 kategorie: Řecká kuchyně

1 balíček mletého masa mix 

2 vejce

2 lžíce strouhanky

1 nadrobno nákrájená cibule

sůl, pepř

kořenící směs Gyros 

150 g sýra feta

 

 

Suroviny smícháme a utvoříme koule o velikosti cca tenisového míčku.

Do každé koule zapracujeme kousek sýra feta (cca 3x3 cm ).

Jsou dvě možnosti, jak koule připravit:

1. fritujeme ve fritovacím hrnci - v tomto případě můžeme ještě koule obalit ve strouhance

2. postříkáme olejem, položíme do pekáče na mřížku, podlijeme vodou a pečeme v troubě na 200 stupňů cca 40 minut

Hotové koule podáváme s vařeným bramborem nebo rýží, vynikající jsou s tzatziky nebo koprovým dresinkem.

číst dále...

16 komentářů

Bramboračka - tmavá verze

28.11.2009 kategorie: Polévky

1/2 kila brambor

2 střední mrkve

2 střední cibule

3 stroužky česneku

hrst hříbků ( čerstvých, sušených nebo mražených )

2 lžíce sádla

mletá paprika sladká

majoránka

drcený kmín

bujónová kostka

sůl, pepř

lžíce másla

2 lžíce hladké mouky

 

 

 

Sádlo rozpustíme, přidáme nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek a lehce osmažíme. Zaprášíme mletou paprikou a chvíli restujeme.

Přidáme oloupané, na kostičky nakrájené syrové brambory a mrkev, přilejeme vodu a dáme vařit. Přidáme nakrájené hříbky, bujónovou kostku, drcený kmín a majoránku a vaříme, dokud brambory nezměknou.

Hotovou polévku zahustíme jíškou:

- do rozpuštěného másla přisypeme hladkou mouku a opražíme - za stálého míchání vlijeme do vařící polévky a necháme ještě jednou projít varem. Polévku dochutíme solí a pepřem.

 

číst dále...

10 komentářů

Kuřecí vývar - jednoduchý, rychlý

28.11.2009 kategorie: Polévky

1 balíček kuřecích hřbetů

1 balíček mražené Francouzské zeleniny

1 bujónová kostka

polévkové nudle

 

 

 

  

Do hrnce vsypeme mraženou Francouzskou zeleninu, hrnec dolijeme do ¾ vodou a dáme vařit. Kuřecí hřbety omyjeme, zbavíme tuku a nadbytečné kůže, vložíme do většího nerezového síta a ponoříme do hrnce.

 

 

Maso je možné vložit přímo do vody, ale husté síto nedovolí masové pěně, aby zkalila polévku. Také, pokud necháme polévku s vnořeným sítem trochu vychladnout, srazí se na něm tuk a polévka je méně mastná.

Když polévka vaří, přidáme bujónovou kostku. Uvařené hřbety vyjmeme, obereme maso, natrhané na kousky vrátíme do hrnce a polévku necháme ještě chvíli povařit.

Podáváme s polévkovými nudlemi, které uvaříme zvlášť – kdybychom je vařili v polévce, zkalí ji.

číst dále...

20 komentářů

Pórková polévka

28.11.2009 kategorie: Polévky

2 pórky

4 brambory

lžíce másla

hladká mouka

drcený kmín

bujónová kostka

 

V hrnci rozpustíme máslo, přisypeme mouku a osmahneme do hněda. Pomalu za stálého míchání přiléváme vodu ( cca 2 hrnky ). Přidáme očištěný a na kolečka nakrájený pórek a na kostičky nakrájené oloupané syrové brambory, dolijeme vodou a necháme vařit, dokud brambory nezměknou. V průběhu vaření přidáme bujónovou kostku, podle chuti drcený kmín.

Polévka je výborná s tmavým chlebem.

 

číst dále...

14 komentářů

Schwarzwaldská kapustová

28.11.2009 kategorie: Polévky

3 cibule
1 balíček Schwarwaldské šunky
1 kapusta
1 bujonová kostka
máslo
sůl
pepř
tymián ( nejlépe čerstvý )
černý chléb ( + olej nabo sádlo na opražení )
 
vajíčka


14 komentářů

Domácí mramorová bábovka

28.11.2009 kategorie: Pečení a sladkosti

- 4 vejce

- 200 g moučkového cukru

- šťáva z jednoho citrónu

- 1 vanilkový cukr

- 150 g másla

- čtvrt litru vlažného mléka

- 300 g polohrubé mouky

- 1 sáček do pečiva

- špetka soli

- 4 lžíce kakaového prášku

 

Vajíčka rozklepneme a oddělíme bílky. Žloutky utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme citrónovou šťávu, změklé máslo a mléko a vše pečlivě rozmícháme. Přidáme prosetou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vymícháme do hladka a na konec opatrně vařečkou vmícháme sníh z ušlehaných bílků.

Třetinu těsta vlijeme do formy. Třetinu smícháme s kakaem a rovněž vlijeme do formy, zalijeme zbylou třetinou těsta. Špejlí těsto lehce promícháme, aby se vrstvy protekly.

Bábovku pečeme cca 40 minut na 180 stupňů.

číst dále...

10 komentářů

Jogurtová buchta - kelímková

28.11.2009 kategorie: Pečení a sladkosti

1 kelímek mléka
2 kelímky  bílého jogurtu  
2 vejce
3 kelímky polohrubé mouky
1/2 kelímku cukru 
1 prášek do pečiva
2 kelímky ovoce nebo kompotu (meruňky, mandarinky, atd.)


Drobenka:
1 kelímek polohrubé mouky
1 kelímek moučkového cukru
1/4 kostky másla 



Do mísy dejte jogurt a vejce. Kelímek od jogurtu vypláchněte, utřete dosucha a použijte ho na odměřování ostatních surovin. Odměřenou mouku, mléko, cukr a prášek do pečiva přidejte do mísy k jogurtům a vajíčkům a pak všechno zpracujte na hladké těsto.

Dno dostatečně velkého plechu vyložte papírem na pečení nebo vymažte máslem a vysypte moukou a nalijte těsto. Na ně rozložte ovoce. Smíchejte přísady na drobenku a za pomocí prstů zpracujte na jemné drobečky. Drobenkou posypte rovnoměrně celý povrch buchty, vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečte 25-30 minut do zezlátnutí.

 

číst dále...

17 komentářů

Skořicová buchta

28.11.2009 kategorie: Pečení a sladkosti

180 g másla pokojové teploty, nakrájeného na kousky
100 g přírodního krupicového cukru

180 g hladké mouky
3 velká vejce
3 lžíce mléka
1 lžičku prášku do pečiva


Na posypání: 

50 g čokolády na vaření (ideálně se 70% obsahem kakaové hmoty), nahrubo nasekané
1 lžičku mleté skořice 
50 g přírodního krupicového cukru 
50 g sekaných oříšků ( lískových nebo pistácií), případně mandlí

 



1. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Dortovou formu vymažte máslem a vysypte moukou. Všechny suroviny na těsto dejte do mísy a nejlépe ručním elektrickým šlehačem je prošlehejte na krémovitou směs.

2. Vlijte těsto do formy a stejnoměrně rozetřete. Posypte kousky čokolády, skořicí, cukrem i oříšky a lehce je zatlačte do těsta. Vložte do trouby a pečte asi čtyřicet minut, aby těsto vyběhlo a bylo na dotek pevné.

číst dále...

20 komentářů

Špízy s mozzarelou

28.11.2009 kategorie: Italská kuchyně

- půl kila vepřového ( vhodné ke grilování ) nebo kuřecího masa

- 2 červené papriky

- 2 limetky

- olivový olej

- 1 balíček mozzarely

- sůl, drcený pepř ( ideálně citrónový )

- čerstvý rozmarýn

- špejle

 

 

 

Do mísy ( nemá být kovová ) vymačkáme obě limetky, smícháme s olivovým olejem, přidáme nadrobno nasekaný rozmarýn ( já ho stříhám ), drcený pepř a sůl . Do připravené směsi vložíme maso nakrájené na větší kostky, vše promícháme a necháme cca 2 hodiny marinovat. Papriky očistíme, zbavíme semínek a nakrájíme rovněž na větší kostky. Maso napichujeme na špejle a prokládáme paprikou.

Připravené špízy dáme péct do trouby nebo na gril ( v nepropustné nádobě ) a podlijeme zbylou marinádou. Pečeme ( grilujeme ) dokud maso nezměkne ( cca 20 minut ). Těsně před koncem pečení poklademe špízy plátky mozzarely a dáme ještě na chvíli do trouby, dokud se mozzarela neroztopí.

Hotové špízy na talíři polijeme šťávou z pekáčku a podáváme  s vařeným bramborem nebo rýží.

Pokrm je velmi jemný a při použití kuřecího masa i dietní.

číst dále...

14 komentářů

Spezziato

28.11.2009 kategorie: Italská kuchyně

1/2 kila vepřové pečeně

2 střední cibule

svazek řapíkatého celeru

3 střední mrkve

2 deci bílého vína¨

máslo

bobkový list

nové koření celé

pepř černý celý

bujónová kostka

 

 

Na másle zpěnit cibulku, opražit kostičky vepřové pečeně, přidat na kolečka nakrájenou mrkev a řapíkatý celer, podlít vodou, přidat bobkový list, nové koření, celý pepř a bujónovou kostku - nebo rovnou podlít vývarem. Když se voda vydusí, podlít ještě trochou bílého vína a nechat dusit, dokud se směs nebude lehce připékat - podává se s vařeným bramborem nebo s rýží.

číst dále...

14 komentářů

Gnocci s žampionovou omáčkou

28.11.2009 kategorie: Italská kuchyně

gnocci

200g čerstvých žampionů

100g anglické slaniny

1 menší cibule

kelímek zakysané smetany

kávová lžička polévkového koření

saturejka

 

Slaninu nakrájíme na kostičky a dáme restovat, přidáme nakrájenou cibuli a plátky žampionů. Po chvíli podlejeme trochou vody, přidáme polévkové koření, saturejku a dusíme doměkka. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu.

Uvařené noky polijeme omáčkou a podáváme.

číst dále...

22 komentářů

Formanská polévka

28.11.2009 kategorie: Polévky

- 1 cibule

- 2 stroužky česneku

- 1 pórek

- 2 červené papriky

- 4 větší brambory

- konzerva bílých fazolí v rajské omáčce

- 2 klobásy

- 1 mrkev

- 1 petržel

- lžíce sádla

- mletá papriku, drcený kmín, bujónová kostka, sůl, drcený pepř

- lžíce mouky a másla na jíšku

 

Cibuli a na plátky nakrájený česnek orestujeme na sádle. Přidáme lžíci papriky a podlijeme trochou vody. Přidáme nakrájenou klobásu, na kostičky nakrájené brambory, porek na kolečka, nahrubo nastrouhanou mrkev a petržel, papriku na proužky. Zalijeme vodou a vaříme do změknutí. Přidáme fazole včetně šťávy. Bujónovou kostk, kmín, sůl, pepř a ještě chvíli vaříme. Polévku můžeme dle potřeby zahustit jíškou.

Vynikající svačinová polévka. Možno podávat v chlebu.  

 

 

číst dále...

22 komentářů

Musaka

28.11.2009 kategorie: Řecká kuchyně

mleté maso (jeden větší balíček hovězí-vepřové)
cibuli (2)
lilek (2 )
rajčatový protlak (1 konzervu )
olivový olej 
brambory
mléko, hladkou mouku a máslo na bešamelovou omáčku
mletou skořici
muškátový oříšek mletý
pepř&sůl


Očištěný lilek nakrájejte na kolečka osolte a nechte "vypotit". Brambory oloupejte a nechte cca 15- 20 minut vařit. Uvařené brambory nakrájejte na kolečka a položte vrstvu na dno olivovým olejem vymazaného pekáčku. Vrstvu brambor osolte a jemně posypte skořicí.


Plátky lilku položte na pečící papír, poprašte skořicí ,potřete olivovým olejem a dejte do trouby pod gril dokud nezezlátnou - cca. 15 minut.


Cibuli nakrájejte na drobno a opražte na olivovém oleji. Přidejte mleté maso ( klasická musaka se dělá z jehněčího, ale můžete použít i směs mletého vepřového a hovězího ). Osolte, opepřete, přidejte trochu skořice a trochu mletého muškátového oříšku. Opražte až se maso začne rozpadat. Přidejte rajský protlak, vše promýchejte a duste na mírném ohni, dokud maso nezměkne.


Připravte si bešamel.
V hlubší pánvi rozpusťte máslo a pomalu přisypávejte mouku. Stále míchejte, dokud mouka nezezlátne. Pak si vezměte drátěnou kvedlačku a za stálého míchání pomalu přidávejte mléko. Nebojte se hrudek, dají se rozmíchat dohladka, chce to jen trpělivost. Když už máte hmotu požadované konzistence a množství, přidejte sůl a mletý muškátový oříšek a nechte ještě chvíli za stálého míchání prohřát.


Do pekáčku na vrstvu brambor položte plátky grilovaného lilku, na to masovou směs a vše zalejte bešamelem.
Pekáč dejte do trouby na 200 stupňů, dokud bešamel nezhnědne.



Musaka je vynikající se suchým bílým vínem ( ideálně s řeckou Retsinou ) a pokud jste přidali více oleje, bude se hodit čerstvý bílý chleba.

číst dále...

11 komentářů

Zapékané palačinky s masovou směsí

09.11.2009 kategorie: Z Českých kuchyní

náplň:

- 350 g mletého masa

- 1 cibule

- 5 větších žampionů krájených na plátky

- 1 červená paprika

- 1 konzerva loupaných rajčat

- směs koření na mletá masa

- bešamel (máslo, mouka, mléko, sůl, muškátový ořech mletý)

- strouhaný sýr nebo parmazán

- lžíce oleje

těsto na palačinky:

- 2 vejce

- 250 ml mléka

- 150 g polohrubé mouky

- sůl

- sádlo na vymazání pekáče

 

Připravíme si palačinky. Vajíčka, mléko, mouku a špetku soli rozšleháme dohladka. Necháme chvíli odpočinout a smažíme na pánvi v rozpáleném oleji.

Osmahneme cibuli na oleji.Přidáme nakrájenou papriku a maso a restujeme. Okořeníme, přidáme nakrájená loupaná rajčata a chvíli dusíme. Zvlášť orestujeme žampiony a vmícháme do směsi, kterou naplníme palačinky. Ty můžeme přehnout napůl nebo udělat balíčky, které nakladame do vymazaného pekáče. Zalijeme bešamelem, posypeme strouhaným sýrem a dáme zapékat na 200 stupňů, dokud povrch nezhnědne.

číst dále...

14 komentářů

Kulajda

05.11.2009 kategorie: Polévky

- 1 větší cibule

- 5 větších brambor

- hrst sušených nebo čarstvých hub

- 1 zakysaná smetana

- svazek čerstvého kopru

- 2 lžíce másla

- mouka nebo jíška na zahuštění

- drcený kmín, sůl, pepř

- 2 vajíčka

 

Na másle zpěňte cibulku,přidejte nakrájené syrové brambory,trochu kmínu,sůl a houby.Podlejte vodou nachte vařit, dokud brambory nezměknou. Přidejte nasekaný kopr, polévku zahustěte a nechte ještě chvíli vařit na mírném stupni. Polévku odstavte, vmíchejte zakysanou smetanu a na kostičky nakrájená uvařená vajíčka.

číst dále...

11 komentářů

Kuřecí nudličky s medem

04.11.2009 kategorie: Asijská kuchyně

- kuřecí prsa

na omáčku:
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce olivového oleje 
- 2 lžíce sojové omáčky
- 2 lžíce sladké chilli omáčky na kuře ( v Hypernově ) 
- 1 kávová lžička granulovaného česneku
- 1 kávová lžička citrónového pepře

- sůl dle chuti 

dále:

- 1 červená paprika

- košťály čínského zelí

- pórek

- omáčka Sweet and sour

 

Suroviny na omáčku dobře promíchejte. Kuře nakrájejte na nudličky, naložte do marinády a nechte cca hodinu uležet v chladu.
Po uležení směs zprudka orestuje ve woku, dokud se nevyvaří šťáva a maso se nezačne připékat.

Papriku, zelí a pórek nakrájejte na proužky a orestujte zvlášť na lžíci oleje s trochou omáčky Sweet and sour. Přidejte k masu.

Podává se s jasmínovou rýží.

číst dále...

12 komentářů

Ananasový moučník

22.10.2009 kategorie: Pečení a sladkosti

korpus:

1 a1/2 hrnku polohrubé mouky
1/2 hrnku cukru
3 vejce
1 prášek do pečiva

1 ananasový kompot

2 lžičky sody

krém:

2 pomazánková másla
1 zakysaná smetana,
4 lžičky cukru
1 vanilkový cukr
1 lžičky vanilkového pudinku(prášek)

2 lžíce nasekaných jader vlašských ořechů

čokoládová poleva

Suroviny na těsto smícháme. Rozmixujeme ananasový kompot i se šťávou a vmícháme do těsta. Dáme upéct na střední teplotu.

Vychladlý moučník potřeme krémem, zalijeme čokoládovou polevou a posypeme vlašskými ořechy.

číst dále...

11 komentářů

Mrkvový dort

17.09.2009 kategorie: Pečení a sladkosti

2 hrnky cukru (nejlépe hnědý)

4 vajíčka

1/2 hrnku oleje

2 hrnky polhr.mouky

3 lžičky skořice

1lžička soli

1/2 hrnku mletých vlašských ořechů

3 hrnky najemno nastrouhané mrkve


Krém:

1/2 nebo méně Hery

1x sýr BUKO (lze i Duko nebo Almete smetanový)

1/2 Lučiny

2 lžíce moučkového cukru (můžete všeho méně)

 


Rozmíchejte cukr s vejci, přidejte strouhanou mrkev, mouku a ostatní,
vše dobře promíchejte (ruční mixér je ideální) a nalijte do formy.
Pečte se na 175°C, cca 30-45min.

Ingredience na krém také rozšlehejte mixérem, Heru je lepší nechat
trochu rozpustit .

Po vychladnutí potřete upečený korpus krémem a posypte mletými ořechy.

číst dále...

11 komentářů

Jablkový koláč s tvarohem

17.09.2009 kategorie: Pečení a sladkosti

300g polohrubé mouky
150g másla
150g cukru (nejlépe hnědého)

1 balíček vanilkového cukru



náplň:
700-800g jablek
150g másla
125g cukru krystalu
1 balíček vanilkového cukru
500g tvarohu (odkapaného, tj. v alobalu)
jemně nastrouhaná kůra z 1 biocitrónu
2 vejce
1 balíček vanilkového pudinku

 



Máslo nakrájejte na plátky nebo kostky a smíchejte v misce s ostatními surovinami a prsty vytvořte drobenku. 

 

Větší kulatou formu na koláč nebo menší plech (cca 24 x 32cm) potřete olejem a vyložte pečicím papírem – dobře k formě přilne. Dvě třetiny drobenky vysypte na dno a upěchujte do rovnoměrné vrstvy – dobrým pomocníkem je nějaká menší láhev nebo váleček. Zbytek drobenky dejte zatím stranou.

Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky nebo menší kousky. Na tvarohovou náplň nejprve utřete v robotu změklé máslo s cukrem (vanilkovým i krystalovým), poté přidejte tvaroh, citrónovou kůru, vejce a pudink.


Nyní na drobenkové dno koláče rozložte vrstvu jablek, na ni potom navršte připravený tvaroh, upravte případně stěrkou a na závěr zasypte po celé ploše zbytkem drobenky.


Pečte v troubě vyhřáté na 200º C po dobu 40 až 45 minut. Nejlépe chutná vlažný…

číst dále...

14 komentářů

Opilé kuře

08.08.2009 kategorie: Z Českých kuchyní

1 kuře


11 komentářů

Bramborová pizza

07.07.2009 kategorie: Z Českých kuchyní

4 brambory

2 vejce

hladká mouka

olej

150g anglické slaniny

1 cibule

1 červená paprika

2 rajčata

strouhaný sýr

Oloupané brambory nastrouhejte nahrubo, vymačkejte přes cedník
přebytečnou vodu, dejte do mísy, přidejte 1 celé vejce, 1 lžíci hladké
mouky, osolte a zpracujte těsto.

Bramborovou hmotu rozprostřete na pánev s rozpáleným tukem a z jedné strany usmažte dozlatova. Placku obraťte a naskládejte na ni anglickou slaninu, na kolečka nakrájená rajčata, papriku a cibuli.

Zalejte rozmíchaným vejcem, přikryjte pokličkou a nechte pomalu smažit. Až bude placka skoro dopečená,tak posypte nastrouhaným sýrem. Dle chuti můžete přidat různé koření.

číst dále...

17 komentářů

Cheesecake z Lučiny

27.03.2009 kategorie: Pečení a sladkosti

korpus:

300 g karamelizovaných sušenek

150 g másla

1 dcl mléka

 

náplň:

500 g ( 4 velké ) Lučiny

1dcl mléka 
150 g mouč. cukru
1 sáček vanilkového cukru
3 vejce


1. sušenky rozdťte na prášek a spojte s máslem a mlékem. Dno rozebíratelné dortové formy pokryjte kolečkem vystřiženým z pečícího papíru. Na papír rovnoměrně upěchujte sušenkovou hmotu.

2. Lučinu rozetřete s cukrem, mlékem a vanilkovým cukrem a přimíchejte vajíčka.  Hmotu vlijte na sušenkový základ a nechte pět minut odpočívat.
Peče se v troubě vyhřáté na 160 ´C zhruba půl hodiny /při jemném zatřesení formou se těsto chvěje jako želé/. Nechte "dojít" ve vypnuté troubě s otevřenými dvířky.
Vychladlý dort dejte do lednice. Hotový dort můžete ozdobit čerstvým ovocem - např. jahodami.

číst dále...

13 komentářů

Řecká kuřecí stehýnka

08.03.2009 kategorie: Řecká kuchyně

4 kuřecí stehna

1/2 kila brambor

2 cibule

1 jablko

2 mrkve

česnek

gyros koření

kari

2 lžíce hořčice

olivový olej

sůl, pepř

 

Brambory a mrkev oškrábejte, jablko oloupejte,zbavte jadřince. Nakrájejte na tenká kolečka, přidejte čecnek a cibuli nakrájené na plátky. Vše promíchejte s hořčicí, lžící oleje, solí a kořením, rozprostřete na plech s vyšším okrajem. Nshoru položte omytá kuřecí stehýnka, potřená kořenící směsí přikryjte alobalem a pečte půl hodiny na 200 stupňů. Poté odkryjte alobal a pečte další půl hodiny.

Podávejte s vařeným bramborem.

číst dále...

17 komentářů

Tukožroutská polévka

02.03.2009 kategorie: Polévky

Magická zelná polévka rozproudí látkovou výměnu a vy spalujete tuky bez hladovění. A protože touto dietou zbavujete tělo škodlivých látek, nejsou proti ní ani lékaři. Nejenom že začnete bojovat proti tukům, ale zároveň si pročistíte a detoxikujete organismus. Proto by vám mělo být od začátku jasné: v průběhu sedmi dní se nemůžete dopustit ani malých hříchů - žádné pečivo, sladkosti, sklenku piva...


500 g bílého zelí
300 g květáku
170 g mrkve
1 kus stonkového celeru (nebo kousek normálního)
300 g rajčat
2 čevené papriky
150 g bílé cibule
150 g pórku
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce kari koření
1 lžíce mletého kmínu
2 stroužky česneku
0,2 l rajského protlaku
1,5 l vody
2 kostky zeleninového vývaru
2 bobkové listy
1 lžíce mletého koriandrového semínka
2 čili papričky
2 cm čerstvého zázvoru
1/2 stonku citronely
pár kapek sojové omáčky
na ozdobení petrželová či koriandrová nať



Zeleninu nakrájíme na malé kousky, cibuli a pórek osmažíme na oliv. oleji a přidáme kari. kmín a česnek. Pak přidáme zeleninu, rajčatový protlak, a zalijeme vodou. Přidáme koření, zeleninové kostky a povaříme, asi po 10 minutách snížíme teplotu a vaříme doměkka. Dochutíme sojovkou a bylinkami.



Přehled týdne:
Každé ráno věnujte pozornost správnému dýchání, je-li to možné věnute také ssvému tělu 30 minut pohybu. Je dobré vypít denně 3 litry tekutin: minerálek bez bublinek, bilinný či ovocný čaj, zeleninovu šťávu. Kávu omezeně, nesladkou.



Polévku jezte, kdykoliv máte hlad, kombinujte jí s doporučenými jídly:
1. den: Ovoce (kromě banánů) podle chuti (ai 1 kg) hodně pít!
2. den:zelenina kromě kukuřice a hrášku (až 1,5 kg)
3. den: ovoce a zelenina - mezi zeleninou a ovocem se doporučuje odstup až 2 hodiny, ale nevím proč
4. den: banány v kombinaci s nízkotučnými mléčnými výrobky
5. den: ryby, drůbež, rajčata
6. den: drůbež, zelenina
7. den: rýže a zelenina



Je důležité hodně pít!!!

 

Recept poslala Klára

číst dále...

14 komentářů

Golubce neboli závitky

01.03.2009 kategorie: Polská kuchyně

 náplň:

500g mletého vepřového boku

100g vařené rýže (popř. 50g suché)

kopr nebo petrželka

sůl

1 větší vejce

strouhanka

větší hlávka kapusty

 

šťáva:

2 větší cibule

3-4 stroužky česnek

majoránka

sůl

voda

pepř

smetana

sádlo



Umeleme bůček a uvaříme rýži. Dáme si vařit velký hrnec vody, aby se vešla hlávka (košťál s částmi řapíků by měl být při vaření nad vodou ..proč? ..je to tak nejsnadnější).

Smícháme všechny ingredience na náplň.

Až začne v hrnci vařit voda, vložíme hlávku a počkáme pár minutek (listy začnou sklovatět), pak začneme okrajovat list po listu rovnou ve vodě. Odkrojíme a za řapík vytáhneme list a hned další a další. Voda si mírně probublává a my odkrajujeme a vyndaváme listy třeba na plastové prkno. Až nám zbývá menší střed, tak ho vyndáme a odřízneme od košťálu. Vodu z hrnce vylijeme a odstavíme.

Vezmeme list kapusty, seřízneme část řapíku a položíme si ho k balení řapíkem od sebe. Vezmeme maso tvaru a velikosti čivapčiči a položíme ho na list (né na řapík, ale blíž k sobě). Okraj listu jen přeložíme přes maso, pak zahneme boky ke středu přes maso a dorolujeme až přes část s řapíkem a máme krásné holoubátko.

Teď použijeme hrnec od vaření kapusty, rolujeme a klademe holoubata jedno těsně vedle druhého. Snažíme se jich dát do vrstvy co nejvíce. Můžeme dát až tři vrstvy na sebe (záleží na šířce hrnce, já to všechno napěchovala do jedné). Holoubata se nijak nespichují (tlakem drží sama). Malé listy kapusty, do kterých se nedá už balit, pokrájíme a nasypeme napovrch. Zalijeme vodou (špičičky holoubátek koukají, stačili mi 4dcl), osolíme a posypeme majoránkou a pepřem. Dáme vařit.

V hrnci po rýži osmahneme na sádle (nebo na másle) pokrájené cibule a celé stroužky česneku a vysypeme vše na holoubata.

Holoubata v hrnci nemícháme. Až chytne tekutina var, přilijeme smetanu a vaříme 20 minut. Nezahušťujeme.

 

Jak podávat a příloha:

Holoubata podáváme v hlubokém talíři a jíme lžící, protože šťáva je spíš vodová. Přílohou je nakrájená ogrilovaná bageta a zapíjíme tu překvapivě příjemnou krmi pivem.


Když jsem jedla holoubátka poprvé, tak byla náplň skoro stejná (maso půl na půl vepřové plece a hovězího předního, může být i 30g špeku) a bylo to balené pro změnu do zelí. K tomu byla šťáva z rajčatového protlaku, kopru (ale může být zase ta petrželka), bílého vína 200ml (nemusí být), vody, 2 cibulí, soli a pepře.

Některé kuchařky při vaření rajčatové šťávy přidávají i smetanu nebo i zakysanou smetanu nebo dávají zakysanou přímo na talíř.


No a aby toho nebylo málo:

Může se balit i do pekingského zelí.

Náplň:

Maso může být až půl na půl s rýží.

Také se dává skopové a slaninu (té 100g) nebo jen hovězí přední (to hlavně jen s koprem) nebo také skopové + hovězí + vepřové.

Můžeme do náplně dát i kysané zelí, papriku nebo majoránku. ..to zpravidla k smetanové šťávě.

Náplň houby a maso: houby osmahneme s cibulkou, pepřem, kmínem a majoránkou a přidáme osmahlé vepřové s paprikou a ještě přidáme sýr eidam.

Vegetariánská náplň: cibule, tofu, rýže, oregano (a i sýr) k rajčatové nebo houby, sůl, pepř, kmín, majoránka a osmahnutá cibulka k smetanové.

Šťáva:

Rajčatovou šťávu můžeme vylepšit i mletou paprikou a cukrem.

Smetanovou šťávu můžeme vylepšit i bílým vínem.

Když děláme skopové maso, tak se dává do rajčatové šťávy navíc česnek.



Je to vlastně jako české vepřo-knedlo-zelo, které děláme také na mnoho variací a i maso zaměňujeme za drůbež nebo divočinu.

 

Recept poslala Dana.

číst dále...

15 komentářů

Velikonoční nádivka

01.03.2009 kategorie: Z Českých kuchyní

500g uzeného masa

8 rohlíků

8 vajec

200ml smetany ke šlehání

400g mladých kopřiv

1 cibule

2 stroužky česneku

sůl

pepř

čerstvé bylinky ( petržel, pažitka, rozmarýn, majoránka )

olej



Uzené maso uvařte a nakrájejte na kostičky. Rohlíky nakrájejte také na kostičky. Oddělte žloutky a rozmíchejte ve smetaně. Z bílků ušlehejte sníh.
Rohlíky smíchejte se smetanou a žloutky a přidejte maso.
Kopřivy očistěte, spařte vroucí vodou a potom hned studenou. Listy nasekejte na drobno do mísy k rohlíkům a masu.
Přidejte na drobno pokrájenou cibuli, lisovaný česnek, sůl, pepř a bylinky dle chuti.
Nakonec vmíchejte olej a sníh z bílků.
Pečte ve vymazané formě asi 45 min.

číst dále...

9 komentářů

Boršč

01.03.2009 kategorie: Polévky

250 g hovězího masa

250 g vepřového masa

2 větší mrkve

1 menší celer

1 větší červená řepa

1 větší cibule

půl menší hlávky kapusty ( může být i zelí )

rajský protlak

kelímek zakysané smetany

olej nebo sádlo

bobkový list

celý pepř

celé nové koření

sůl

 

V hrci orestujeme na oleji ( nebo sádle ) hovězí a vepřové maso nakrájené na kostičky. Podlijeme vodou, osolíme, přidáme celý pepř, nové koření a bobkový list a pod pokličkou dusíme doměkka ( můžeme použít i tlakový hrnec ).

Všechnu zeleninu očistíme, mrkev, celer a řepu oloupeme, nakrájíme na kostičky, kapustu zbavíme košťálu a nakrájíme na proužky, cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka - všechno přidáme k masu, přilejeme vodu, aby zelenina byla zakrytá ( nemá plavat ) a dále dusíme doměkka.

Když jsou zelenina i maso měkké, přidáme rajský protlak, dolejeme vodu a ještě chvíli vaříme.

Polévku můžeme dochutit bujónovou kostkou nebo sypkým polévkovým kořením. Pokud jsme přidali příliš vody, může přidat trochu hotové jíšky a nechat prpjít varem. Smetanu přidáváme až do hotové polévky na talíři.

 

 

 

 

číst dále...

13 komentářů

Bramborové těsto

26.02.2009 kategorie: Z Českých kuchyní

1/2 kila brambor


15 komentářů

Majonézová bábovka

26.02.2009 kategorie: Pečení a sladkosti

1 majonéza

1 vanilkový cukr 

1 hrnek mléka ( 1/4 litru ) 

4 polévkové lžíce polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

 

Všechny přísady smíchejte dohromady, nalejte do vymazané bábovkové formy a dejte péct do předehřáté trouby ( 200 stupňů ) na cca 40 minut.

Typy - do těsta můžete přimíchat trochu strouhaného kokosu ( pak je třeba přidat více mléka ) nebo mletých ořechů, kousky čokolády nebo polovinu těsta smíchat s kakaem - vytvoří se mramorovaná bábovka.

 

 

 

 

číst dále...

17 komentářů

Ravioli plněné ricottou a špenátem

15.02.2009 kategorie: Italská kuchyně

Těsto: 450 g hl. mouka, 2 velká vejce, lehce našlehaná, 4 lžíce vody (dělávám z poloviční dávky)


13 komentářů

Rychlá minestrone

15.02.2009 kategorie: Polévky

cibule
česnek
balíček mražené zeleniny pod svíčkovou
konzerva loupaných rajčat
olej
sůl, pepř


13 komentářů

Rychlá polévka z mletého masa

15.02.2009 kategorie: Polévky


lžíce oleje nebo sádla
balíček mletého vepřového nebo hovězího
balíček mražené Francouzské zeleninové směsi
bujonová kostka


13 komentářů

Pikantní salát s červenou řepou

15.02.2009 kategorie: Řecká kuchyně

červená řepa
celer
mrkev
kyselé zelené jablko (např. Granny Smith)
česnek
petrželka hladká

Zálivka:
olivový olej
bílý vinný ocet (nebo citronová šťáva)
česnek
sůl


14 komentářů
Fórum zdraví