1 cibule
2 nožičky párků (nejlépe Frankfurtských, samozřejmě)
5 brambor
1 stroužek česneku
2 lžičky mleté sladké papriky
1 lžíce sádla
2 lžíce mouky
1 bujónová kostka
pepř, drcený kmín
Na sádle osmažte na drobno nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Přidejte papriku a krátce orestujte. Za stálého míchání přisypte mouku a udělejte ta zápražku. Podlejte vodou a dobře rozmíchejte. Vložte na kolečka nakrájené párky a na kostičky nakrájené brambory, přidejte bujónovou kostku, kmín a nechte vařit doměkka.
Tip: Jestliže bude polévka stále řídká, přidejte nastrouhaný starý chleba a povařte dokud se chleba nerozpadne a polévka nezhoustne.
1 balíček sterilovaného zelí
2 nožičky paprikové klobásy (čabajka, maďarská, atd.)
4 větší brambory
lžíce sádla
2 bobkové listy
nové koření
celý pepř
sůl
máslo a mouka na zásmažku
Klobásu nakrájíme na kolečka a opražíme na sádle, zalejeme vodou, přidáme zelí, bobkový list, nové koření a několik zrnek pepře a necháme vařit dokud zelí nezměkne. Protože jsme použili sterilované zelí, není potřeba ho vařit dlouho a ani příliš dochucovat.
Zvlášť uvaříme brambory a když jsou "skoro hotové", slejeme, necháme vychladnout, nakrájíme na kostky a přidáme dovařit do polévky.
Hotovou polévku zahustíme zásmažkou z másla a mouky, necháme několik minut provařit a můžeme podávat.
1/2 kila brambor
2 střední mrkve
2 střední cibule
3 stroužky česneku
hrst hříbků ( čerstvých, sušených nebo mražených )
2 lžíce sádla
mletá paprika sladká
majoránka
drcený kmín
bujónová kostka
sůl, pepř
lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
Sádlo rozpustíme, přidáme nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek a lehce osmažíme. Zaprášíme mletou paprikou a chvíli restujeme.
Přidáme oloupané, na kostičky nakrájené syrové brambory a mrkev, přilejeme vodu a dáme vařit. Přidáme nakrájené hříbky, bujónovou kostku, drcený kmín a majoránku a vaříme, dokud brambory nezměknou.
Hotovou polévku zahustíme jíškou:
- do rozpuštěného másla přisypeme hladkou mouku a opražíme - za stálého míchání vlijeme do vařící polévky a necháme ještě jednou projít varem. Polévku dochutíme solí a pepřem.
1 balíček kuřecích hřbetů
1 balíček mražené Francouzské zeleniny
1 bujónová kostka
polévkové nudle
Do hrnce vsypeme mraženou Francouzskou zeleninu, hrnec dolijeme do ¾ vodou a dáme vařit. Kuřecí hřbety omyjeme, zbavíme tuku a nadbytečné kůže, vložíme do většího nerezového síta a ponoříme do hrnce.
Maso je možné vložit přímo do vody, ale husté síto nedovolí masové pěně, aby zkalila polévku. Také, pokud necháme polévku s vnořeným sítem trochu vychladnout, srazí se na něm tuk a polévka je méně mastná.
Když polévka vaří, přidáme bujónovou kostku. Uvařené hřbety vyjmeme, obereme maso, natrhané na kousky vrátíme do hrnce a polévku necháme ještě chvíli povařit.
Podáváme s polévkovými nudlemi, které uvaříme zvlášť – kdybychom je vařili v polévce, zkalí ji.
2 pórky
4 brambory
lžíce másla
hladká mouka
drcený kmín
bujónová kostka
V hrnci rozpustíme máslo, přisypeme mouku a osmahneme do hněda. Pomalu za stálého míchání přiléváme vodu ( cca 2 hrnky ). Přidáme očištěný a na kolečka nakrájený pórek a na kostičky nakrájené oloupané syrové brambory, dolijeme vodou a necháme vařit, dokud brambory nezměknou. V průběhu vaření přidáme bujónovou kostku, podle chuti drcený kmín.
Polévka je výborná s tmavým chlebem.
3 cibule
1 balíček Schwarwaldské šunky
1 kapusta
1 bujonová kostka
máslo
sůl
pepř
tymián ( nejlépe čerstvý )
černý chléb ( + olej nabo sádlo na opražení )
vajíčka
Nakrájejte cibuli a Schwarwaldskou šunku na nudličky ( 70-100g) - opražte na másle. Přidejte nakrouhanou kapustu ( ne zelí !!! ), zalijte vodou (jestli dáte celou hlávku, potřebujete velký hrnec - a odkrájejte košťál ). Přidejte bujonovou kostku, pepř a tymián ( nejlepší je čerstvý ). Když kapusta změkne, polévka se podává se syrovým vajíčkem a osmaženým černým chlebem - vynikající svačinová polévka !
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 pórek
- 2 červené papriky
- 4 větší brambory
- konzerva bílých fazolí v rajské omáčce
- 2 klobásy
- 1 mrkev
- 1 petržel
- lžíce sádla
- mletá papriku, drcený kmín, bujónová kostka, sůl, drcený pepř
- lžíce mouky a másla na jíšku
Cibuli a na plátky nakrájený česnek orestujeme na sádle. Přidáme lžíci papriky a podlijeme trochou vody. Přidáme nakrájenou klobásu, na kostičky nakrájené brambory, porek na kolečka, nahrubo nastrouhanou mrkev a petržel, papriku na proužky. Zalijeme vodou a vaříme do změknutí. Přidáme fazole včetně šťávy. Bujónovou kostk, kmín, sůl, pepř a ještě chvíli vaříme. Polévku můžeme dle potřeby zahustit jíškou.
Vynikající svačinová polévka. Možno podávat v chlebu.
- 1 větší cibule
- 5 větších brambor
- hrst sušených nebo čarstvých hub
- 1 zakysaná smetana
- svazek čerstvého kopru
- 2 lžíce másla
- mouka nebo jíška na zahuštění
- drcený kmín, sůl, pepř
- 2 vajíčka
Na másle zpěňte cibulku,přidejte nakrájené syrové brambory,trochu kmínu,sůl a houby.Podlejte vodou nachte vařit, dokud brambory nezměknou. Přidejte nasekaný kopr, polévku zahustěte a nechte ještě chvíli vařit na mírném stupni. Polévku odstavte, vmíchejte zakysanou smetanu a na kostičky nakrájená uvařená vajíčka.
Magická zelná polévka rozproudí látkovou výměnu a vy spalujete tuky bez hladovění. A protože touto dietou zbavujete tělo škodlivých látek, nejsou proti ní ani lékaři. Nejenom že začnete bojovat proti tukům, ale zároveň si pročistíte a detoxikujete organismus. Proto by vám mělo být od začátku jasné: v průběhu sedmi dní se nemůžete dopustit ani malých hříchů - žádné pečivo, sladkosti, sklenku piva...
500 g bílého zelí
300 g květáku
170 g mrkve
1 kus stonkového celeru (nebo kousek normálního)
300 g rajčat
2 čevené papriky
150 g bílé cibule
150 g pórku
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce kari koření
1 lžíce mletého kmínu
2 stroužky česneku
0,2 l rajského protlaku
1,5 l vody
2 kostky zeleninového vývaru
2 bobkové listy
1 lžíce mletého koriandrového semínka
2 čili papričky
2 cm čerstvého zázvoru
1/2 stonku citronely
pár kapek sojové omáčky
na ozdobení petrželová či koriandrová nať
Zeleninu nakrájíme na malé kousky, cibuli a pórek osmažíme na oliv. oleji a přidáme kari. kmín a česnek. Pak přidáme zeleninu, rajčatový protlak, a zalijeme vodou. Přidáme koření, zeleninové kostky a povaříme, asi po 10 minutách snížíme teplotu a vaříme doměkka. Dochutíme sojovkou a bylinkami.
Přehled týdne:
Každé ráno věnujte pozornost správnému dýchání, je-li to možné věnute také ssvému tělu 30 minut pohybu. Je dobré vypít denně 3 litry tekutin: minerálek bez bublinek, bilinný či ovocný čaj, zeleninovu šťávu. Kávu omezeně, nesladkou.
Polévku jezte, kdykoliv máte hlad, kombinujte jí s doporučenými jídly:
1. den: Ovoce (kromě banánů) podle chuti (ai 1 kg) hodně pít!
2. den:zelenina kromě kukuřice a hrášku (až 1,5 kg)
3. den: ovoce a zelenina - mezi zeleninou a ovocem se doporučuje odstup až 2 hodiny, ale nevím proč
4. den: banány v kombinaci s nízkotučnými mléčnými výrobky
5. den: ryby, drůbež, rajčata
6. den: drůbež, zelenina
7. den: rýže a zelenina
Je důležité hodně pít!!!
Recept poslala Klára
250 g hovězího masa
250 g vepřového masa
2 větší mrkve
1 menší celer
1 větší červená řepa
1 větší cibule
půl menší hlávky kapusty ( může být i zelí )
rajský protlak
kelímek zakysané smetany
olej nebo sádlo
bobkový list
celý pepř
celé nové koření
sůl
V hrci orestujeme na oleji ( nebo sádle ) hovězí a vepřové maso nakrájené na kostičky. Podlijeme vodou, osolíme, přidáme celý pepř, nové koření a bobkový list a pod pokličkou dusíme doměkka ( můžeme použít i tlakový hrnec ).
Všechnu zeleninu očistíme, mrkev, celer a řepu oloupeme, nakrájíme na kostičky, kapustu zbavíme košťálu a nakrájíme na proužky, cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka - všechno přidáme k masu, přilejeme vodu, aby zelenina byla zakrytá ( nemá plavat ) a dále dusíme doměkka.
Když jsou zelenina i maso měkké, přidáme rajský protlak, dolejeme vodu a ještě chvíli vaříme.
Polévku můžeme dochutit bujónovou kostkou nebo sypkým polévkovým kořením. Pokud jsme přidali příliš vody, může přidat trochu hotové jíšky a nechat prpjít varem. Smetanu přidáváme až do hotové polévky na talíři.
cibule
česnek
balíček mražené zeleniny pod svíčkovou
konzerva loupaných rajčat
olej
sůl, pepř
+ slanina, zakysaná smetana
Cibuli na drobno, česnek na plátky, trochu osmahnout na oleji, přidat mraženou zeleninu a pokrájená rajčata z konzervy i se šťávou, osolit, opepřit, dolít vodou a nechat vařit, doku zelenina nezměkne. Je možno přidat bujonovou kostku, zakysanou smetanu, čerstvé bylinky nebo osmaženou slaninu - podle chuti, ale dobrý je to i tak...
lžíce oleje nebo sádla
balíček mletého vepřového nebo hovězího
balíček mražené Francouzské zeleninové směsi
bujonová kostka
Maso osmažíme přímo v hrnci na trošce oleje nebo sádla, dokud se směs nerozpadá. Přidáme maraženou zeleninu, bujonovou kostku, zalejeme vodou a necháme vařit do měkka. Hotovou polévku servírujeme se zvlášť uvařenými vlasovými nudlemi. Rychlá, jednoduchá, výborná