1 balíček mletého masa mix
2 vejce
2 lžíce strouhanky
1 nadrobno nákrájená cibule
sůl, pepř
kořenící směs Gyros
150 g sýra feta
Suroviny smícháme a utvoříme koule o velikosti cca tenisového míčku.
Do každé koule zapracujeme kousek sýra feta (cca 3x3 cm ).
Jsou dvě možnosti, jak koule připravit:
1. fritujeme ve fritovacím hrnci - v tomto případě můžeme ještě koule obalit ve strouhance
2. postříkáme olejem, položíme do pekáče na mřížku, podlijeme vodou a pečeme v troubě na 200 stupňů cca 40 minut
Hotové koule podáváme s vařeným bramborem nebo rýží, vynikající jsou s tzatziky nebo koprovým dresinkem.
mleté maso (jeden větší balíček hovězí-vepřové)
cibuli (2)
lilek (2 )
rajčatový protlak (1 konzervu )
olivový olej
brambory
mléko, hladkou mouku a máslo na bešamelovou omáčku
mletou skořici
muškátový oříšek mletý
pepř&sůl
Očištěný lilek nakrájejte na kolečka osolte a nechte "vypotit". Brambory oloupejte a nechte cca 15- 20 minut vařit. Uvařené brambory nakrájejte na kolečka a položte vrstvu na dno olivovým olejem vymazaného pekáčku. Vrstvu brambor osolte a jemně posypte skořicí.
Plátky lilku položte na pečící papír, poprašte skořicí ,potřete olivovým olejem a dejte do trouby pod gril dokud nezezlátnou - cca. 15 minut.
Cibuli nakrájejte na drobno a opražte na olivovém oleji. Přidejte mleté maso ( klasická musaka se dělá z jehněčího, ale můžete použít i směs mletého vepřového a hovězího ). Osolte, opepřete, přidejte trochu skořice a trochu mletého muškátového oříšku. Opražte až se maso začne rozpadat. Přidejte rajský protlak, vše promýchejte a duste na mírném ohni, dokud maso nezměkne.
Připravte si bešamel.
V hlubší pánvi rozpusťte máslo a pomalu přisypávejte mouku. Stále míchejte, dokud mouka nezezlátne. Pak si vezměte drátěnou kvedlačku a za stálého míchání pomalu přidávejte mléko. Nebojte se hrudek, dají se rozmíchat dohladka, chce to jen trpělivost. Když už máte hmotu požadované konzistence a množství, přidejte sůl a mletý muškátový oříšek a nechte ještě chvíli za stálého míchání prohřát.
Do pekáčku na vrstvu brambor položte plátky grilovaného lilku, na to masovou směs a vše zalejte bešamelem.
Pekáč dejte do trouby na 200 stupňů, dokud bešamel nezhnědne.
Musaka je vynikající se suchým bílým vínem ( ideálně s řeckou Retsinou ) a pokud jste přidali více oleje, bude se hodit čerstvý bílý chleba.
4 kuřecí stehna
1/2 kila brambor
2 cibule
1 jablko
2 mrkve
česnek
gyros koření
kari
2 lžíce hořčice
olivový olej
sůl, pepř
Brambory a mrkev oškrábejte, jablko oloupejte,zbavte jadřince. Nakrájejte na tenká kolečka, přidejte čecnek a cibuli nakrájené na plátky. Vše promíchejte s hořčicí, lžící oleje, solí a kořením, rozprostřete na plech s vyšším okrajem. Nshoru položte omytá kuřecí stehýnka, potřená kořenící směsí přikryjte alobalem a pečte půl hodiny na 200 stupňů. Poté odkryjte alobal a pečte další půl hodiny.
Podávejte s vařeným bramborem.
červená řepa
celer
mrkev
kyselé zelené jablko (např. Granny Smith)
česnek
petrželka hladká
Zálivka:
olivový olej
bílý vinný ocet (nebo citronová šťáva)
česnek
sůl
Všechnu syrovou zeleninu a kyselé jablko nastrouháme na hrubo.
Poměr zeleniny - červená řepa : celer : mrkev = 1:1:1/2.
Připravíme si zálivku: prolisovaný česnek utřeme se solí, přidáme vinný ocet, mícháme, až se sůl rozpustí, přidáme olivový olej a vidličkou opět dobře promícháme. Poměr vinný ocet : olivový olej = 1: 2-3 (na 1 PL octa 2-3 PL oleje).
Zálivku přilijeme do mísy ke všem ingrediencím a dobře promícháme.
Záměrně neuvádím přesná množství jednotlivých surovin, v originále je tento salát opravdu pikantní.
V kombinaci s dobrým chlebem a hustým bílým jogurtem se jedná o sytý, ale lehký salát.