- těstoviny
- střední cibule
- slanina - může být anglická nebo italská, ale i moravské uzené
- vajíčka
- mléko nebo smetana
- bazalka
- sůl, pepř
Pravé spagetti alla carbonara neobsahují smetanu, cibuli ani bazalku. Tento recept je česká variace a vynikající italský pokrm.
Těstoviny uvaříme "al dente". Slaninu nakrájíme na proužky a osmahneme, přidáme nakrájenou cibuli a opečeme obojí dozlatova. Přisypeme zcezené těstoviny. V misce smícháme vaječné žloutky s mlékem nebo smetanou, osolíme, opepříme a promícháme s těstovinami. Italové to podávají neprovařené, ale já syrovým vajíčkům nevěřím, takže to ještě chvíli vařím, než se omáčka "přilepí" na těstoviny. Pokud máme čerstvou bazalku, tak nasekanou na drobno vmícháme do hotového jídla. Pokud je sušená - vmícháme ji už s vajíčky a smetanou.
- dvě velké červené papriky
- 200 g sýra feta
- hrst vypeckovaných černých oliv
- dva stroužky česneku
- čerstvý rozmarýn
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
Fetu utřete s česnekem, olejem a sekaným rozmarýnem. Nechte hodinku uležet, dejte do zapékacích misek a do hmoty vtlačte nakrájenou papriku a rozpůlené olivy. Dejte zapéct do trouby na 200 stupňů dokud povrch nezezlátne.
Podávejte s čerstvou ciabattou a suchým bílým vínem.
- lasagne
- balíček mletého masa mix
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- lžíce oleje
- 1 konzerva loupaných rajčat
- mletý muškátový oříšek
- bobkový list
- sůl, pepř
- bílé víno
- strouhaný Parmazán
- čtvrtka másla
- hladká mouka
- mléko
- 3 čerstvá rajčata
- čerstvá bazalka nebo oregano
1.Připravíme si omáčku. Na drobno nakrájenou cibuli a na nasekaný česnek zpěníme na oleji. Přidáme mleté maso, osolíme, přidáme špetku mletého muškátového ořísku a restujeme. Maso podlejeme bílým vínem, přidáme bobkový list a necháme chvíli dusit. Přidáme konzervu rajčat, prohřejeme a odstavíme.Pokud je ve směsi příliš mnoho tuku (u kupované směsi), je potřeba ho odlít, aby lasagne nebyly zbytečně mastné.
2.Připravíme si bešamel. Máslo rozpustíme, přidáme mouku a restujeme, dokud nezhnědne. Pomalu, za stálého míchíní vléváme mléko dokud se nevytvoří hladká řídká kaše. Hrudek se nebojte, dají se metličkou rozmíchat. Přidáme muškátový oříšek, osolíme.
3. Lasagne krátce spaříme ve vroucí vodě a ihned zchladíme studenou vodou, aby se neslepily.
Do pekáče klademe vrstvy masové směsi, bešamelu a lasagni. Končíme vždy bešamelem, do kterého můžeme položit na plátky nakrájená rajčata posypaná nadrobno nasekanou bazalkou, oreganem nebo rozmarýnem. Vše zasypeme strouhaným Parmezánem a dáme zapéct do trouby na 45 minut při teplotě 160-200 stupňů. Posledních deset minut troubu zesílíme na maximum, aby sýr mírně zezlátl.
Lasagne podáváme s čerstvou ciabatou.
- půl kila vepřového ( vhodné ke grilování ) nebo kuřecího masa
- 2 červené papriky
- 2 limetky
- olivový olej
- 1 balíček mozzarely
- sůl, drcený pepř ( ideálně citrónový )
- čerstvý rozmarýn
- špejle
Do mísy ( nemá být kovová ) vymačkáme obě limetky, smícháme s olivovým olejem, přidáme nadrobno nasekaný rozmarýn ( já ho stříhám ), drcený pepř a sůl . Do připravené směsi vložíme maso nakrájené na větší kostky, vše promícháme a necháme cca 2 hodiny marinovat. Papriky očistíme, zbavíme semínek a nakrájíme rovněž na větší kostky. Maso napichujeme na špejle a prokládáme paprikou.
Připravené špízy dáme péct do trouby nebo na gril ( v nepropustné nádobě ) a podlijeme zbylou marinádou. Pečeme ( grilujeme ) dokud maso nezměkne ( cca 20 minut ). Těsně před koncem pečení poklademe špízy plátky mozzarely a dáme ještě na chvíli do trouby, dokud se mozzarela neroztopí.
Hotové špízy na talíři polijeme šťávou z pekáčku a podáváme s vařeným bramborem nebo rýží.
Pokrm je velmi jemný a při použití kuřecího masa i dietní.
1/2 kila vepřové pečeně
2 střední cibule
svazek řapíkatého celeru
3 střední mrkve
2 deci bílého vína¨
máslo
bobkový list
nové koření celé
pepř černý celý
bujónová kostka
Na másle zpěnit cibulku, opražit kostičky vepřové pečeně, přidat na kolečka nakrájenou mrkev a řapíkatý celer, podlít vodou, přidat bobkový list, nové koření, celý pepř a bujónovou kostku - nebo rovnou podlít vývarem. Když se voda vydusí, podlít ještě trochou bílého vína a nechat dusit, dokud se směs nebude lehce připékat - podává se s vařeným bramborem nebo s rýží.
gnocci
200g čerstvých žampionů
100g anglické slaniny
1 menší cibule
kelímek zakysané smetany
kávová lžička polévkového koření
saturejka
Slaninu nakrájíme na kostičky a dáme restovat, přidáme nakrájenou cibuli a plátky žampionů. Po chvíli podlejeme trochou vody, přidáme polévkové koření, saturejku a dusíme doměkka. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu.
Uvařené noky polijeme omáčkou a podáváme.
Těsto: 450 g hl. mouka, 2 velká vejce, lehce našlehaná, 4 lžíce vody (dělávám z poloviční dávky)
Náplň: 200 g ricotta, 1 velké vejce, trošku ml. mušk. oříšku, přiměřeně spařeného listového špenátu, mletý pepř černý nebo bílý, sůl
Vytvořit pláty asi 5 cm, poklást malé hromádky náplně, přehnout, přitlačit hřbetem ruky mezi hromádkami, rádýlkem překrojit, okraje přitisknout k sobě ...
Vaří se v osoloné vodě asi 5-7 minut.
Podává se klidně jenom s olivovým olejem. Anebo s nějakou lehkou rajčátkovou omáčkou (o. olej, česnek, rajčátka, bazalka)