Nedávno jsem na webu našla recept na tzv. nehnětený chleba pečený v litinovém hrnci. Originální recept naleznete tady. Vyzkoušela jsem ho a je opravdu dobrý. Hned na první pokus jsem nedodržela přesně postup. Přesně jak v receptu upozorňují, udělat z těsta bochánek je dost složitá záležitost.
Způsobů, jak uvařit z kapusty polévku je spousta. Tento, malinko exotický, recept jsem kdysi našla v časopise La Cuccina Italiana. Ihned mi připomněl polévku, kterou jsem před časem okusila v Alpách. Polévka je výborná, velmi sytá a myslím, že i celkem zdravá.
lžíce oleje nebo sádla
balíček mletého vepřového nebo hovězího
balíček mražené Francouzské zeleninové směsi
bujonová kostka
cibule
česnek
balíček mražené zeleniny pod svíčkovou
konzerva loupaných rajčat
olej
sůl, pepř
+ slanina, zakysaná smetana
2 pórky
4 brambory
lžíce másla
hladká mouka
drcený kmín
bujónová kostka
1 balíček kuřecích hřbetů
1 balíček mražené Francouzské zeleniny
1 bujónová kostka
polévkové nudle
1/2 kila brambor
2 střední mrkve
2 střední cibule
3 stroužky česneku
hrst hříbků ( čerstvých, sušených nebo mražených )
2 lžíce sádla
mletá paprika sladká
majoránka
drcený kmín
bujónová kostka
sůl, pepř
lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
Jablkové placky dělávala moje babička nejen jako moučník, ale také jako hlavní jídlo. Nesnášela jsem je já i děda (pivo k nim moc nejde...). Nedávno jsem si na recept vzpomnněla když jsem přemýšlela co s nadbytkem jablek. Je to zvláštní, ale dnes mi připadají vynikající. Jednoduché, rychlé a chutné... :)
Nedávno jsem se dívala na webu tv Nova na postup na výrobu pudinkových šneků z kynutého těsta. U nás doma frčí podobný recept, jen s čokoládovou náplní. Také kynuté těsto dělám trochu jinak, protože to v receptu Ládi Hrušky je po upečení určitě brzy suché (což je ostatně typická vlastnost klasického kynutého těsta). Jak to udělat, aby byly výrobky z kynutého těsta déle vláčné? Tajemství spočívá v přidání majonézy... :)
Recept na tento cheesecake mi poslal můj kamarád Martin. Nejen, že dort nesrovnatelně lépe naaranžoval a nafotil, ale je také mnohem zkušenější kuchař a pekař - což si můžete ověřit v restauraci Cafe & bar Beseda ve Vsetíně. Recept je malinko pracnější, ale když prý budete dort připravovat 2x týdně, nepříjde vám to... :)
Výroba standardních koblih z kynutého těsta je časově náročná a vyžaduje určité kuchařské zkušenosti. Kynuté těsto je vždycky sázka do loterie. Podaří se kvásek? Vykyne těsto dost? Nevykyne moc? Koblihy vždy vykrajuji skleničkou o průměru 10 cm. Jednou mají hotové koblihy standardní velikost, jindy jsou jako kola od vozu...nakynou ještě ve friťáku...ale o kolik, to je vždy překvapení... Těsto z tvarohu a prášku do pečiva všechny problémy řeší a nejen to. Koblihy jsou mnohem vláčnější a hlavně - zvládne je úplně každý... :)
korpus:
4 vejce
200 g moučkového cukru
1 dcl oleje
1 dcl mléka (nebo vody)
200 g hladké mouky
prášek do pečiva
Jestli se cítíte na něco neobvykle sladkého, tak vyzkoušejte Nigellin datlový dort, který jsem odkoukala z jejích Nigella bites. Je tam trochu zvláštní příprava, ale když dáte dostatečně vody, tak se to povede. Vysvětlení dále.
Nigella napřed smíchá sypké přísady, potom tekuté a nakonec to smíchá všechno dohromady.
175 g polohrubé mouky
100 g muškátového cukru
prášek do pečiva
Recept na Cheesecake z Lučiny jsem kdysi před lety dostala od kamarádky. Od té doby je tento lahodný a na přípravu jednoduchý dort nedílnou součástí všech našich rodinných oslav. Je tak dobrý, že každý kdo jej okusí, požádá o recept. Tak tady je...
500 g hovězí kližky ( nebo vepřového )
2 velké cibule
sádlo
rajský protlak
mletá paprika sladká ( u vepřového 1 čerstvá červená paprika )
drcený kmín
sypké polévkové koření ( Vegeta, Zounarka atd. ) nebo masový vývar
sůl
pepř
worcester
starý tmavý chleba nebo Solamyl
Nevím, jak vy, ale já nikdy nedokážu odhadnout správné množství kupovaného pečiva. Buď je ho málo a děti kvičí hlady nebo moc a manžel mi spílá, že plýtvám... Kupuji raději více, protože jsem objevila několik způsobů, jak staré housky i chleba využít v kuchyni. Tady je jeden z nich - jednoduchý pokrm vhodný i pro malé děti... A, pokud nahradíte kuřecí maso uzeným, máte výbornou chuťovku k pivu... ;)
Tak už je to tady! Počasí, o jakém si často i v létě necháváme jen zdát, láká ven. A, začíná grilovací sezóna! Jíst venku je určitě zdravé, minimálně pro psychiku... S tím mají zkušenosti především obyvatelé středomoří. A právě z této oblasti, z Řecka, pochází recept na špízy souvlaki. Slovo souvlaki znamená špejlička a přímo ze špejliček se souvlaki okusuje...
Celosvětová obliba italské kuchyně spočívá ve faktu, že většina italských jídel se skládá nanejvýše z pěti surovin a připravíte je za půl hodiny. Většina českých jídel zahrnuje polovinu obsahu lednice a jejich příprava trvá 2 dny. Aby nedošlo k omylu - miluji českou kuchyni a konkrétně bez výpečků, škvarků, bůčku, atd., bych si svůj jídelníček uměla představit jen stěží... Možná i proto mám ráda italské "carbonara". Je to totiž jídlo s převažující chutí pancetty, což je, nejen, italský druh slaniny. A, jaká je pravda o špagetách carbonara? Nepatří do nich smetana! Vždyť, kde by chudí uhlíři, kteří údajně jídlo vynalezli, vzali smetanu, kdysi symbol luxusu?
Jako správný italský pokrm se i carbonara skládají jen ze čtyř surovin...
Tento jednoduchý a rychlý recept na vynikající těstoviny jsem si přivezla přímo z Říma. V jedné restauraci nedaleko Piazza della Rotonda, v menu s křupavou buschettou al pomodoro, jako předkrmem, a jemným polosuchým Soave, mi pokrm tak zachutnal, že jsem požádala kuchaře o recept... Tak tady je recept na "penne con zucchine". Nejlepší jsou venku na terase ve svěžím jarním povětří... A, samozřejmě, s bílým vínem... Buon appettito!