Kuchařka

Polská kuchyně

Golubce neboli závitky

01.03.2009 kategorie: Polská kuchyně

 náplň:

500g mletého vepřového boku

100g vařené rýže (popř. 50g suché)

kopr nebo petrželka

sůl

1 větší vejce

strouhanka

větší hlávka kapusty

 

šťáva:

2 větší cibule

3-4 stroužky česnek

majoránka

sůl

voda

pepř

smetana

sádlo



Umeleme bůček a uvaříme rýži. Dáme si vařit velký hrnec vody, aby se vešla hlávka (košťál s částmi řapíků by měl být při vaření nad vodou ..proč? ..je to tak nejsnadnější).

Smícháme všechny ingredience na náplň.

Až začne v hrnci vařit voda, vložíme hlávku a počkáme pár minutek (listy začnou sklovatět), pak začneme okrajovat list po listu rovnou ve vodě. Odkrojíme a za řapík vytáhneme list a hned další a další. Voda si mírně probublává a my odkrajujeme a vyndaváme listy třeba na plastové prkno. Až nám zbývá menší střed, tak ho vyndáme a odřízneme od košťálu. Vodu z hrnce vylijeme a odstavíme.

Vezmeme list kapusty, seřízneme část řapíku a položíme si ho k balení řapíkem od sebe. Vezmeme maso tvaru a velikosti čivapčiči a položíme ho na list (né na řapík, ale blíž k sobě). Okraj listu jen přeložíme přes maso, pak zahneme boky ke středu přes maso a dorolujeme až přes část s řapíkem a máme krásné holoubátko.

Teď použijeme hrnec od vaření kapusty, rolujeme a klademe holoubata jedno těsně vedle druhého. Snažíme se jich dát do vrstvy co nejvíce. Můžeme dát až tři vrstvy na sebe (záleží na šířce hrnce, já to všechno napěchovala do jedné). Holoubata se nijak nespichují (tlakem drží sama). Malé listy kapusty, do kterých se nedá už balit, pokrájíme a nasypeme napovrch. Zalijeme vodou (špičičky holoubátek koukají, stačili mi 4dcl), osolíme a posypeme majoránkou a pepřem. Dáme vařit.

V hrnci po rýži osmahneme na sádle (nebo na másle) pokrájené cibule a celé stroužky česneku a vysypeme vše na holoubata.

Holoubata v hrnci nemícháme. Až chytne tekutina var, přilijeme smetanu a vaříme 20 minut. Nezahušťujeme.

 

Jak podávat a příloha:

Holoubata podáváme v hlubokém talíři a jíme lžící, protože šťáva je spíš vodová. Přílohou je nakrájená ogrilovaná bageta a zapíjíme tu překvapivě příjemnou krmi pivem.


Když jsem jedla holoubátka poprvé, tak byla náplň skoro stejná (maso půl na půl vepřové plece a hovězího předního, může být i 30g špeku) a bylo to balené pro změnu do zelí. K tomu byla šťáva z rajčatového protlaku, kopru (ale může být zase ta petrželka), bílého vína 200ml (nemusí být), vody, 2 cibulí, soli a pepře.

Některé kuchařky při vaření rajčatové šťávy přidávají i smetanu nebo i zakysanou smetanu nebo dávají zakysanou přímo na talíř.


No a aby toho nebylo málo:

Může se balit i do pekingského zelí.

Náplň:

Maso může být až půl na půl s rýží.

Také se dává skopové a slaninu (té 100g) nebo jen hovězí přední (to hlavně jen s koprem) nebo také skopové + hovězí + vepřové.

Můžeme do náplně dát i kysané zelí, papriku nebo majoránku. ..to zpravidla k smetanové šťávě.

Náplň houby a maso: houby osmahneme s cibulkou, pepřem, kmínem a majoránkou a přidáme osmahlé vepřové s paprikou a ještě přidáme sýr eidam.

Vegetariánská náplň: cibule, tofu, rýže, oregano (a i sýr) k rajčatové nebo houby, sůl, pepř, kmín, majoránka a osmahnutá cibulka k smetanové.

Šťáva:

Rajčatovou šťávu můžeme vylepšit i mletou paprikou a cukrem.

Smetanovou šťávu můžeme vylepšit i bílým vínem.

Když děláme skopové maso, tak se dává do rajčatové šťávy navíc česnek.



Je to vlastně jako české vepřo-knedlo-zelo, které děláme také na mnoho variací a i maso zaměňujeme za drůbež nebo divočinu.

 

Recept poslala Dana.


12 komentářů
Fórum zdraví