Kuchařka

Pečení a sladkosti

Pudingový dort s ovocem a zakysanou smetanou

03.06.2010 kategorie: Pečení a sladkosti

korpus:

4 vejce

200 g moučkového cukru

1 dcl oleje

1 dcl mléka (nebo vody)

200 g hladké mouky

prášek do pečiva

 

náplň:

1 vanilkový puding

500 ml mléka

cukr dle chuti

kompotované ovoce (jahody, mandarinky, broskve, atd.)

2 kelímky zakysané smetany

vanilkový cukr

mletá skořice

 

 

Všechny suroviny na korpus se smíchají a vylijí na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech a upečou cca na 150 st.

Uvaříme puding a  teplý rozetřema na upečený dort ještě ve formě. Do pudingu ponoříme kousky ovoce a necháme vše vychladnout.

Rozmícháme zakysanou  smetanu s vanilkovým cukrem a rozetřeme na moučník. Poprášíme skořicí a necháme znovu řádně vychladit.


10 komentářů

Domácí mramorová bábovka

28.11.2009 kategorie: Pečení a sladkosti

- 4 vejce

- 200 g moučkového cukru

- šťáva z jednoho citrónu

- 1 vanilkový cukr

- 150 g másla

- čtvrt litru vlažného mléka

- 300 g polohrubé mouky

- 1 sáček do pečiva

- špetka soli

- 4 lžíce kakaového prášku

 

Vajíčka rozklepneme a oddělíme bílky. Žloutky utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme citrónovou šťávu, změklé máslo a mléko a vše pečlivě rozmícháme. Přidáme prosetou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vymícháme do hladka a na konec opatrně vařečkou vmícháme sníh z ušlehaných bílků.

Třetinu těsta vlijeme do formy. Třetinu smícháme s kakaem a rovněž vlijeme do formy, zalijeme zbylou třetinou těsta. Špejlí těsto lehce promícháme, aby se vrstvy protekly.

Bábovku pečeme cca 40 minut na 180 stupňů.


10 komentářů

Jogurtová buchta - kelímková

28.11.2009 kategorie: Pečení a sladkosti

1 kelímek mléka
2 kelímky  bílého jogurtu  
2 vejce
3 kelímky polohrubé mouky
1/2 kelímku cukru 
1 prášek do pečiva
2 kelímky ovoce nebo kompotu (meruňky, mandarinky, atd.)


Drobenka:
1 kelímek polohrubé mouky
1 kelímek moučkového cukru
1/4 kostky másla 



Do mísy dejte jogurt a vejce. Kelímek od jogurtu vypláchněte, utřete dosucha a použijte ho na odměřování ostatních surovin. Odměřenou mouku, mléko, cukr a prášek do pečiva přidejte do mísy k jogurtům a vajíčkům a pak všechno zpracujte na hladké těsto.

Dno dostatečně velkého plechu vyložte papírem na pečení nebo vymažte máslem a vysypte moukou a nalijte těsto. Na ně rozložte ovoce. Smíchejte přísady na drobenku a za pomocí prstů zpracujte na jemné drobečky. Drobenkou posypte rovnoměrně celý povrch buchty, vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečte 25-30 minut do zezlátnutí.

 


16 komentářů

Skořicová buchta

28.11.2009 kategorie: Pečení a sladkosti

180 g másla pokojové teploty, nakrájeného na kousky
100 g přírodního krupicového cukru

180 g hladké mouky
3 velká vejce
3 lžíce mléka
1 lžičku prášku do pečiva


Na posypání: 

50 g čokolády na vaření (ideálně se 70% obsahem kakaové hmoty), nahrubo nasekané
1 lžičku mleté skořice 
50 g přírodního krupicového cukru 
50 g sekaných oříšků ( lískových nebo pistácií), případně mandlí

 



1. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Dortovou formu vymažte máslem a vysypte moukou. Všechny suroviny na těsto dejte do mísy a nejlépe ručním elektrickým šlehačem je prošlehejte na krémovitou směs.

2. Vlijte těsto do formy a stejnoměrně rozetřete. Posypte kousky čokolády, skořicí, cukrem i oříšky a lehce je zatlačte do těsta. Vložte do trouby a pečte asi čtyřicet minut, aby těsto vyběhlo a bylo na dotek pevné.


20 komentářů

Ananasový moučník

22.10.2009 kategorie: Pečení a sladkosti

korpus:

1 a1/2 hrnku polohrubé mouky
1/2 hrnku cukru
3 vejce
1 prášek do pečiva

1 ananasový kompot

2 lžičky sody

krém:

2 pomazánková másla
1 zakysaná smetana,
4 lžičky cukru
1 vanilkový cukr
1 lžičky vanilkového pudinku(prášek)

2 lžíce nasekaných jader vlašských ořechů

čokoládová poleva

Suroviny na těsto smícháme. Rozmixujeme ananasový kompot i se šťávou a vmícháme do těsta. Dáme upéct na střední teplotu.

Vychladlý moučník potřeme krémem, zalijeme čokoládovou polevou a posypeme vlašskými ořechy.


11 komentářů

Mrkvový dort

17.09.2009 kategorie: Pečení a sladkosti

2 hrnky cukru (nejlépe hnědý)

4 vajíčka

1/2 hrnku oleje

2 hrnky polhr.mouky

3 lžičky skořice

1lžička soli

1/2 hrnku mletých vlašských ořechů

3 hrnky najemno nastrouhané mrkve


Krém:

1/2 nebo méně Hery

1x sýr BUKO (lze i Duko nebo Almete smetanový)

1/2 Lučiny

2 lžíce moučkového cukru (můžete všeho méně)

 


Rozmíchejte cukr s vejci, přidejte strouhanou mrkev, mouku a ostatní,
vše dobře promíchejte (ruční mixér je ideální) a nalijte do formy.
Pečte se na 175°C, cca 30-45min.

Ingredience na krém také rozšlehejte mixérem, Heru je lepší nechat
trochu rozpustit .

Po vychladnutí potřete upečený korpus krémem a posypte mletými ořechy.


11 komentářů

Jablkový koláč s tvarohem

17.09.2009 kategorie: Pečení a sladkosti

300g polohrubé mouky
150g másla
150g cukru (nejlépe hnědého)

1 balíček vanilkového cukru



náplň:
700-800g jablek
150g másla
125g cukru krystalu
1 balíček vanilkového cukru
500g tvarohu (odkapaného, tj. v alobalu)
jemně nastrouhaná kůra z 1 biocitrónu
2 vejce
1 balíček vanilkového pudinku

 



Máslo nakrájejte na plátky nebo kostky a smíchejte v misce s ostatními surovinami a prsty vytvořte drobenku. 

 

Větší kulatou formu na koláč nebo menší plech (cca 24 x 32cm) potřete olejem a vyložte pečicím papírem – dobře k formě přilne. Dvě třetiny drobenky vysypte na dno a upěchujte do rovnoměrné vrstvy – dobrým pomocníkem je nějaká menší láhev nebo váleček. Zbytek drobenky dejte zatím stranou.

Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky nebo menší kousky. Na tvarohovou náplň nejprve utřete v robotu změklé máslo s cukrem (vanilkovým i krystalovým), poté přidejte tvaroh, citrónovou kůru, vejce a pudink.


Nyní na drobenkové dno koláče rozložte vrstvu jablek, na ni potom navršte připravený tvaroh, upravte případně stěrkou a na závěr zasypte po celé ploše zbytkem drobenky.


Pečte v troubě vyhřáté na 200º C po dobu 40 až 45 minut. Nejlépe chutná vlažný…


14 komentářů

Cheesecake z Lučiny

27.03.2009 kategorie: Pečení a sladkosti

korpus:

300 g karamelizovaných sušenek

150 g másla

1 dcl mléka

 

náplň:

500 g ( 4 velké ) Lučiny

1dcl mléka 
150 g mouč. cukru
1 sáček vanilkového cukru
3 vejce


1. sušenky rozdťte na prášek a spojte s máslem a mlékem. Dno rozebíratelné dortové formy pokryjte kolečkem vystřiženým z pečícího papíru. Na papír rovnoměrně upěchujte sušenkovou hmotu.

2. Lučinu rozetřete s cukrem, mlékem a vanilkovým cukrem a přimíchejte vajíčka.  Hmotu vlijte na sušenkový základ a nechte pět minut odpočívat.
Peče se v troubě vyhřáté na 160 ´C zhruba půl hodiny /při jemném zatřesení formou se těsto chvěje jako želé/. Nechte "dojít" ve vypnuté troubě s otevřenými dvířky.
Vychladlý dort dejte do lednice. Hotový dort můžete ozdobit čerstvým ovocem - např. jahodami.


13 komentářů

Majonézová bábovka

26.02.2009 kategorie: Pečení a sladkosti

1 majonéza

1 vanilkový cukr 

1 hrnek mléka ( 1/4 litru ) 

4 polévkové lžíce polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

 

Všechny přísady smíchejte dohromady, nalejte do vymazané bábovkové formy a dejte péct do předehřáté trouby ( 200 stupňů ) na cca 40 minut.

Typy - do těsta můžete přimíchat trochu strouhaného kokosu ( pak je třeba přidat více mléka ) nebo mletých ořechů, kousky čokolády nebo polovinu těsta smíchat s kakaem - vytvoří se mramorovaná bábovka.

 

 

 

 


17 komentářů
Fórum zdraví