Kuchařka

Z Českých kuchyní

Dušený patizon

18.08.2012 kategorie: Z Českých kuchyní

1 patizon

1 zakysaná smetana

1 cibule

2 stroužky česneku

lžíce oleje

kousek másla

strouhaný muškátový oříšek

drcený rozmarýn

sůl

pepř

strouhaný parmazán

............................

Patizon zbavíme slupky a jadřinců a dužinu nakrájíme na kostičky. Cibuli nasekáme na drobno a zpěníme na oleji a másle. Přidáme kostičky patizonu, podlejeme trochou vody a dusíme do měkka tak, aby byl patizon měkký, ale ne rozvařený a voda se vyvařila. Přidáme prolisovaný česnek, špetku muškátového oříšku, rozmarýn, sůl, pepř a zakysanou smetanu, mírně provaříme a do hotového pokrmu přimícháme trochu strouhaného parmazánu. Podáváme s vařeným bramborem nebo samostatně, výborný je dušený patizon jako příloha ke grilovanému masu.

 

 


51 komentářů

Květákové karbanátky

25.10.2011 kategorie: Z Českých kuchyní

- květák

- 2 stroužky česneku

- 2 vejce

- strouhanka

- hladká mouka

- drcený kmín

- sůl, pepř

- olej na smažení

 

Květák rozdělíme na růžičky a vaříme do měkka v osolené vodě. Uvařený květák rozmačkáme, smícháme s vajíčky, strouhankou, drceným česnekem, popř. moukou. Osolíme, opepříme, přidáme drcený kmín, vytvoříme placičky a smažíme na rozpáleném oleji. Podáváme s vařeným bramborem.


17 komentářů

Guláš z hlívy ústřičné

17.10.2011 kategorie: Z Českých kuchyní

- hlíva ústřičná

- cibule

- mletá paprika

- lžíce sádla

- drcený kmín

- 2dcl vývaru

- 2 rajčata

- hladká mouka

- sůl, pepř

 

Na drobno nakrájenou cibulku zpěňte na sádle, přidejte nakrájenou a očištěnou hlívu a osmažte. Přisypte papriku rychle promíchejte a podlejte vývarem. Přidejte oloupaná nakrájená rajčata, kmín a nechte chvíli dusit. Mouku rozmíchejte s trochou vody, za mírného varu přilévejte di guláše a míchejte, dokud se nezahustí. Podávejte s knedlíkem nebo chlebem.


11 komentářů

Kuřecí sekaná

28.09.2011 kategorie: Z Českých kuchyní

500 g mletého kuřecího masa

40 g strouhanky

55 g hladké mouky

1 cibule - na drobno nasekaná

lžíce citronové šťávy

lžíce oleje

1 vejce

kávová lžička soli

půl kávové lžičky bílého pepře

 

Všechny ingredience dobře promícháme, vytvoříme placky nebo kuličky a fritujeme nebo pečeme krátce v troubě.

 


15 komentářů

Omáčky ke grilování z tatarky

16.07.2010 kategorie: Z Českých kuchyní

Omáčka s olivami

 

6 lžic vypeckovaných oliv

4 lžíce tatarky

1 strožek česneku

sůl, pepř

čerstvý rozmarýn

 

Olivy nasekejte najemno, smíchejte s tatatkou a prolisovanýcm stroužkem česneku. Dochuťte solí, pepřem a sekaným rozmarýnem.

 

Omáčka z Nivy

 

80 g Nivy

4 lžíce tatarky

hrst sekané pažitky

 

Nivu nastrouhejte najemno, smíchejte s tatarkou a pažitkou.

 

Omáčky z letáku Hellmanns.


11 komentářů

Dobroty z olomouckých syrečků alias tvarůžků

14.07.2010 kategorie: Z Českých kuchyní

TVARŮŽKY  V  TĚSTÍČKU

 

Na každou stranu olomouckého tvarůžku dáme plátek salámu a celé zabalíme do plátku anglické slaniny. Spíchneme párátkem, obalíme v trojobalu a usmažíme v rozpáleném tuku.

 

 

SALÁT  Z  OLOMOUCKÝCH  SYREČKŮ

 

2 balíčky olomouckých syrečků, 1 cibule, 1 majonéza, mletý pepř. Syrečky nastrouháme, cibuli nakrájíme nadrobno, ochutíme pepřem a promícháme s majonézou. Mažeme na světlé pečivo, ozdobíme nakrájenými rajčaty.

 

 

ČESNEKOVÉ  TVARŮŽKY

 

Tvarůžky rozřízneme, doprostřed vložíme plátek salámu. Obalíme je ve vejcích, které jsme smíchali s hořčicí a utřeným česnekem. Pak je obalíme v hladké mouce, vejci a strouhance. Smažíme v rozpáleném tuku.

 

ZAPEČENÁ  „BOMBA"

 

4 velká jablka, 100 g tvarůžků, 8 plátků šunky. Jablka rozkrojíme na poloviny, jádřince vykrojíme. Do prohlubní dáme nakrájené tvarůžky, zakryjeme plátky šunky. Jablka naskládáme do silně máslem vymazaného pekáčku a ve vyhřáté troubě zapečeme.

 

MANDLOVÉ  TVARŮŽKY

 

Kolečka tvarůžků pomažeme utřeným česnekem, grilovacím kořením a zabalíme do plátku anglické slaniny. Obalíme ve strouhance a potom v hustém těstíčku vymíchaném ze světlého piva, hladké mouky, vajec, Podravky, nasekaných mandlí a opět ve strouhance. Smažíme po obou stranách.

 

SYREČKY  V ZAKYSANÉ  SMETANĚ

 

2 balíčky syrečků, 2 kelímky zakysané smetany. Do sklenice se šroubovacím víčkem dáváme střídavě vrstvu nakrájených syrečků a vrstvu smetany. Necháme 2 dny uležet.

 

OBALOVANÉ  TVARŮŽKY

 

Tvarůžky obalíme v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka). Do rozšlehaného vajíčka přidáme trochu chilli a kečupu. Pečeme v rozpáleném oleji.

 

 

TVARŮŽKY  TROCHU  JINAK

 

Kulaté tvarůžky, syrové brambory, hladká mouka, strouhanka, utřený česnek, drcený kmín, mletý pepř, sůl. Brambory nastrouháme najemno, přidáme ostatní přísady a vymícháme těstíčko. Na lívanečník s rozpáleným olejem dáme trochu směsi, položíme tvarůžek a zakryjeme těstem. Rychle usmažíme po obou stranách a podáváme s tatarskou omáčkou a vařenými brambory.

 

SNÍH  Z  TVARŮŽKŮ

 

250 g olomouckých tvarůžků, 250 g másla, sladká mletá paprika, 5 rajčat. Dobře uleželé tvarůžky rozmačkáme a našleháme s máslem a paprikou. Do sněhu vmícháme drobně nakrájená rajčata tak, aby zůstala v kouscích. Mažeme na chleba, zdobíme cibulí.

 

SMAŽENÉ  TVARŮŽKY

 

Kulaté tvarůžky nakrojíme, proložíme plátky šunky. Namočíme v rozšlehaném vejci, obalíme ve strouhance, znovu ve vejci a strouhance. Smažíme rychle v hodně rozpáleném oleji po obou stranách. Podáváme s vařenými brambory, zeleninovými saláty.

 

VOŇAVÁ  SÝROVÁ  POMAZÁNKA

 

Různé druhy sýrů (tvarůžky, Niva, Romadúr, Jihočeský zrající sýr) naskládáme do kameninového hrnce nebo sklenice. Jednotlivé vrstvy sýru střídavě prosypáváme pálivou paprikou, drceným kmínem, plátky cibule a česneku. Na každou vrstvu dáme jiný posyp. Po naplnění zalijeme sýry pivem, aby obsah byl zcela potopen. Zavážeme plátnem a necháme 3-4 dny zrát, až se vytvoří sýrová pasta.

 

TVARŮŽKOVÁ  ROLÁDA

 

Na větší kus alobalu navrstvíme asi 5-8 mm vrstvu jemně nastrouhaného tvrdého sýra a necháme v teplé troubě rozměknout (téměř se rozteče). Vyjmeme z trouby a potřeme tvarůžkovou náplní. Vidličkou rozmačkáme balíček tvarůžků, spojíme s 250 g másla, ochutíme mletou paprikou a přidáme drobně nakrájenou cibuli. Sýr potřený tvarůžkovou náplní pomocí alobalu svineme a necháme v chladničce ztuhnout.

 

OLOMOUCKÉ  KARBANÁTKY

 

Mleté maso okořeníme podle chuti, propracujeme s vejcem. Vytvarujeme placičky, do každé zabalíme kolečko olomouckého tvarůžku. Obalíme ve strouhance a usmažíme po obou stranách.

 

EXPLOZIVNÍ  SMĚS

 

400 g hrachu, 150 g tvarůžků, 150 g anglické slaniny, 1 cibule, 6 stroužků česneku, sůl, pepř, majoránka. Hrách uvaříme doměkka (solíme, až je hotový). Na kostičky nakrájenou slaninu rozpustíme a osmažíme plátky cibule. Přisypeme uvařený hrách, ochutíme pepřem, majoránkou a česnekem utřeným se solí, přidáme pokrájené tvarůžky a prohřejeme.

 

 

PLACIČKY  Z  OLOMOUCKÝCH  TVARŮŽKŮ

 

1 balíček tvarůžků, 1 kostka tvarohu, 3 velké uvařené brambory, 3 lžíce krupice, 2 vejce, sůl, pepř, kmín. Brambory nastrouháme, přidáme tvaroh, strouhané tvarůžky, krupici a vejce. Dobře propracujeme, osolíme, opepříme, přidáme kmín. Tvarujeme malé placičky, které smažíme na rozpáleném tuku, po obou stranách do zlatova.

 

BRAMBORÁK  Z  OLOMOUCKÝCH  SYREČKŮ

 

Hrubě nastrouháme syrové brambory, hrubě i olomoucké syrečky, přidáme prolisovaný česnek (podle chuti), 1 vejce, dětskou krupičku, libeček. Na pánvi smažíme malé bramboráčky.

 

TVARŮŽKOVÁ  PŘESNÍDÁVKA

 

1 balíček tvarůžků nebo tyčinek nakrájíme na kostičky, posypeme jemně sekanou cibulkou a pokapeme octem. Podáváme s chlebem.

 

SALÁT  Z OLOMOUCKÝCH  TYČINEK

 

3 balíčky tyčinek, 2 sladkokyselé okurky, 2 cibule, 1 lžíce majonézy, mletý pepř, sůl. Tyčinky nakrájíme na kolečka, cibuli a okurky na drobné kostičky. Spojíme s majonézou, ochutíme octem, pepřem, podle potřeby osolíme.

 

 

BRAMBORÁČKY  S  OLOMOUCKÝMI  SYREČKY

 

Mražené bramboráčky z polotovaru, olomoucké syrečky, olej na smažení. Na rozehřátém oleji smažíme bramboráčky po obou stranách, položíme plátek syrečku a zakryjeme dalším bramboráčkem.

 

SMAŽENÉ  PLNĚNÉ  PALAČINKY  S  TVARŮŽKY

 

Na hotové palačinky položíme 2 plátky sýra, 2 plátky šunky, 2 tyčinky olomouckých tvarůžků (nebo rozkrájené kulaté syrečky), mírně opepříme a posypeme Gyrosem. Palačinku svineme, obalíme v trojobalu a vysmažíme jako řízek.

 

 

ZAPÉKANÉ  OLOMOUCKÉ  JEHLY

 

Olomoucké tyčinky obalíme každou kolečkem měkkého salámu. Takto zabalené tyčinky položíme na zesklovatělou cibulku a ze všech stran opečeme. Když se začíná sýr tavit, zalijeme rozkvedlanými vejci, nastavenými trochou mléka. Nemícháme.

 

OLOMOUCKÉ  FONDUE

 

1 balíček olomouckých tvarůžků, trocha piva, 1 větší cibule, sladká i pálivá paprika, hořčice, mletý pepř. Nadrobno pokrájené tvarůžky podlijeme pivem a za stálého míchání zahříváme, až vznikne hustá kaše. Přidáme nakrájenou cibuli, papriku a podle chuti i lžičku hořčice a špetku pepře. Kaši nabíráme z rendlíku na kousky chleba napíchnuté na vidličce.

 

 

PIKANTNÍ  KULIČKY  NA  JEDNOHUBKY

 

Olomoucké tvarůžky odmočíme v pivu (na 1 balíček 1 dl piva). Do této hmoty přidáme strouhaný sýr, tvarujeme kuličky. V nadrobno nasekané cibuli kuličky olepíme. Ty pak dáme na čtverečky chleba nebo kolečka rohlíků a připíchneme párátkem.

 

PIVNÍ  JEDNOHUBKY

 

Chleba nakrájíme na kostičky, potřeme máslem a sardelovou pastou (nebo přímo sardelovým máslem), tvarůžky obalíme v paprice, slabě opepříme, ozdobíme kolečkem cibule a celé spíchneme párátkem.

 

TVARŮŽKOVÉ  CHUŤOVKY

 

2 balíčky olomouckých tyčinek, 3 lžíce másla, 2 lžíce sardelové pasty, 1 sýr Lučina. Máslo utřeme se sardelovou pastou a Lučinou na hladkou pomazánku. Rohlíky nakrájíme na kolečka a slabě je potřeme. Tyčinky příčně nakrájíme a položíme na rohlíky. Zdobíme kousky rajčat nebo papriky. Upevníme párátkem.

 

TVARŮŽKOVÉ  TOPINKY

 

Plátky veky pomažeme slabě máslem a namazanou stranou ponoříme do nastrouhaných tvarůžků. Narovnáme na vymazaný plech a v troubě krátce zapečeme. Povrch topinek můžeme slabě opepřit nebo opaprikovat.

 

POCHOUTKA  K  PIVU

 

Krajíčky chleba slabě namažeme máslem, obložíme plátky cibule, na kterou nastříkáme majonézu. Potom je posypeme nastrouhanými tvarůžky a narovnáme na vymaštěný plech. V troubě krátce zapečeme. Povrch zdobíme popraškem sladké červené papriky.

 

 

TVARŮŽKOVÁ  SMĚS  NA  TOPINKY

 

1 balíček tvarůžků, 1 tvaroh, 1/8 litru mléka. Svaříme mléko, pomalu přidáváme nakrájené syrečky a mícháme až se rozpustí. Když je hmota hladká, přidáváme obyčejný tvaroh a znovu hladce vymícháme. Když je hmota moc hustá, přidáme trochu mléka. Hmotu přelijeme do hrnku, kde ji necháme ztuhnout a touto medovitou směsí potom potíráme topinky.

 

ZAPEČENÉ  SÝROVÉ  ROHLÍKY

 

Rohlíky částečně po délce nařízneme, rozevřeme a potřeme hořčicí. Poklademe olomouckými tyčinkami nebo nakrájenými tvarůžky, nakrájenou paprikou. Pokapeme kečupem, zabalíme do máslem vymazaného alobalu a v horké troubě 5-10 minut zapékáme.

 

OLOMOUCKÝ  SENDVIČ

 

Krajíčky chleba namažeme máslem, obložíme plátky nakrájených olomouckých tyčinek, posypeme strouhaným tvarohem a pokapeme trochou majonézy.

 

 

SMAŽENÝ  SYREČEK  S  UHERÁKEM

 

Syreček vložíme mezi dvě kolečka salámu (krájený uherák, paprikový salám), 2x obalíme v trojobalu a usmažíme. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

 

SYREČKY  S  HOŘČICÍ

 

1 balíček syrečků nebo Romadúru (nakrájíme na silnější plátky). Mezi dva dáme kolečko salámu, potřeme pálivou hořčicí, spojíme a obalíme v trojobalu. Smažíme v rozpáleném tuku, podáváme s bramborem nebo jen s chlebem.

  

ŠUNKOVÉ  TYČINKY

 

Olomoucké tyčinky zabalíme do plátku šunky. Z vajec, mléka (piva nebo vody), mouky a soli vymícháme těstíčko, ve kterém každý balíček namočíme a na každý ještě lžíci těstíčka přidáme a usmažíme. Tvarůžky chutnají s bramborami a tatarskou omáčkou.

 

NAKLÁDANÉ  SYREČKY

 

Do větší sklenice nakrájíme na dno plátky cibule, překryjeme vrstvou syrečků (množství se řídí počtem strávníků), poprášíme sladkou paprikou, lehce osolíme a okmínujeme. Pokračujeme další vrstvou cibule, syrečků a opakujeme. Končíme cibulí. Zalijeme 10° pivem tak, aby bylo vše potopené. Uzavřeme a necháme 3-4 dny zrát.

 

 

OLOMOUCKÉ  SYREČKY  JAKO  LAHŮDKA

 

Do šroubovací sklenice (nebo skleničky) nakrájíme syrečky na kostičky, na ně dáme vrstvu kysané smetany a vrstvy opakujeme, končíme smetanou, sklenici zavíčkujeme a 2-4 dny necháme v lednici proležet.

 

 

SYREČKOVÉ  CHLEBOVÉ  TOASTY

 

Na plátky chleba dáme nakrájený šunkový salám, rozkrojená kolečka tvarůžků, posypeme sladkou paprikou a trochou pepře. Dáme zapéct do trouby, až se tvarůžky roztaví. Na hotové nakrájíme kolečka cibule.

 

 

SMAŽENÉ  SYREČKOVÉ  PRSTÍKY

 

Tvarůžkové tyčinky obalíme plátkem anglické slaniny. Obalíme jako řízek dvakrát v trojobalu a smažíme v rozpáleném tuku.

 


26 komentářů

Zapečené filé s křupavou krustou

09.07.2010 kategorie: Z Českých kuchyní

rybí filé

hrnek mléka

4 lžíce sekaných buráků,

6 lžic strouhanky,

2 lžíce másla,

lžíce francouzské hořčice,

sůl, pepř 

 


Sekané buráky dejte do misky a zalejte vařícím mlékem. Nechte  cca 20 minut stát, pak mléko slijte, smíchejte se strouhankou, solí a hořčicí. Na pánvi se rozpusťte máslo a směs trochu osmahněte.
Do zapékací misky naklaďte rybí filé, polije se olivovým olejem, pokryjte směsí a nechte zapéct asi 23 - 30 minut na 200 st.


12 komentářů

Rizoto s vepřovým masem a paprikou

13.06.2010 kategorie: Z Českých kuchyní

Pravé italské risotto se vaří ze speciální rýže a z morkových kostí a jeho příprava trvá dlouho. Naše varianta je rychlá, přizpůsobená českým poměrům...

 

200 g vepřové pečeně

1 cibule

1 červená paprika

1 hrnek kulatozrnné rýže

1 lžíce oleje nebo sádla

1 bujónová kostka

1 bobkový list

pepř

 

 

Na drobno nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájené maso orestujte na tuku. Přidejte nakrájenou červenou, přisypte rýži a krátce restujte. Přilejte dva hrnky vody a vařte na mírném ohni. Když voda vaří, vhoďte bujónovou kostku (bujónová kostka je dostatečně slaná, není potřeba solit) a bobkový list. Přikryjte poklicí a duste. Když už je voda téměř vyvařená, odklopte a za stálého míchání (přichytává se ke dnu) dovařte. Hotové jídlo na chvíli odstavte, znovu přiklopte poklicí a nechte "dojít".

 

Tip: V průběhu varu je možno přidat dcl bílého vína a do hotového rizota přimíchat lžíci másla pro zjemnění chuti.


15 komentářů

Rýžové kuličky s mletým masem

03.06.2010 kategorie: Z Českých kuchyní

250 g mletého masa (může být vepřové, lepší je kuřecí )

200 g rýže

1 vejce

2 lžíce strouhaného Parmezánu

mletý muškátový oříšek

hladká mouka

sůl a pepř

olej na smažení



Uvařenou rýži  smícháme s mletým masem, vajíčkem a parmezánem. Ochutíme solí, mletým pepřem a špetkou mletého muškátového oříšku. Dobře promícháme a tvarujeme kuličky nebo placičky, které obalíme v mouce, osmažíme na oleji a necháme okapat na papíře.

Kuličky můžeme také nechat upéct v troubě - cca 30 minut při 200 st. - jídlo je potom dietnější.  


14 komentářů

Koláč z kuřecího masa

28.02.2010 kategorie: Z Českých kuchyní

Na tento jednoduchý chutný pokrm vhodný i pro malé děti potřebujeme:

- 200 g kuřecího masa

- 3 starší rohlíky

- hrnek mléka

- půl hrnku polohrubé mouky

- 1 větší cibuli

- 2 vajíčka

- čerstvé bylinky

- sůl, pepř

- lžíci oleje

 

Na drobno nasekanou cibulku zpěňte na oleji a přidejte na drobno nakrájené kuřecí maso, osolte, orestujte a odstavte. Můžete použít kuřecí prsa, stehna, ale i odřezky z kuřete bez kůže.

Rohlíky nakrájejte na drobné kostičky, zalijte mlékem, přidejte mouku,  vajíčka a restované maso s cibulkou. Osolte, opepřete, přidejte na drobno nasekané čerstvé bylinky (nejlepší je rozmarýn nebo petržel, ale může být i saturejka, tymián, atd. - dle chuti ), dobře promýchejte, nalijte do pekáčku a dejte na 30 minut zapéct do trouby při 200 stupních.

Podávat můžete s vařeným bramborem, dušenou zeleninou nebo na studeno samotné.

 


10 komentářů

Gratinované brambory s kuřecím masem a Lučinou

17.01.2010 kategorie: Z Českých kuchyní

- 10 brambor

- 4 kusy kuřecích prsou

- 2 větší cibule

- 10 dkg plátkované anglické slaniny

- 2 červené papriky

- 3 Lučiny

- 3 rajčata

- sůl, pepř, drcený kmín

Oloupané brambory dejte vařit. Po pěti minutách varu odstavte a slejte.

Nakrájejte slaninu a dejte restovat do pekáče. Přidejte cibuli na kolečka a kuřecí prsa. Osolte, opepřete, přidejte drcený kmín a opékejte, dokud maso i cibule nezezlátnou. Přidejte nakrájené papriky, ještě chvíli restujte a odstavte. Brambory nakrájejte na kolečka a promíchejte s masem a zeleninou v pekáči. Pokryjte rovněž na kolečka nakrájenými rajčaty. Můžete ještě jednou osolit.

Lučinu pomalu rozmíchejte s trochou vody na mírném plameni a vzniklou omáčkou zalejte směs v pekáči. Dejte do trouby na třicet minut při teplotě 200 stupňů.


80 komentářů

Srnčí na smetaně

28.11.2009 kategorie: Z Českých kuchyní

1 kg srnčího masa (kýta, hřbet, svíčka)

1 velká cibule

2 mrkve

2 petržel nebo pastiňák

1/2 celeru

4 lžíce másla

1 litr vývaru

lžíce plnotučné hořčice

dvě lžíce octa

lžíce cukru

1 sladká smetana

bobkový list, celý pepř černý, celé nové koření, mohou být kuličky jalovce

sůl

Srnčí kýta na smetaně s hrnkovým knedlíkem.

 

Připravte si vývar. Pokud nemáte pravý, tak v litru vody rozpusťte bujónovou kostu. Omyté maso zprudka opečte ze všech stran na rozpuštěném másle, aby se zatáhlo a udrželo si šťávu. Pekáč odstavte,maso vytáhněte a přidejte nakrájenou cibulku a kořenovou zeleninu. Na zeleninu položte zpět maso, teprve teď maso osolte, přidejte koření (doporučuji svázat do gázy nebo do uzavřeného sítka na čaj), podlejte vývarem, přikryjte poklicí a dejte péct do trouby na 200 stupňů. Maso je potřeba hlídat a průběžně podlévat vývarem. Když je maso měkké - cca za dvě hodiny, pokud je maso z mladého kusu, odkryjte poklici, zvyšte teplotu v troubě a nechte chvíli dopéct.

Hotové maso vyjměte z pekáče. Odstraňte sáček s kořením a základ z kořenové zeleniny rozmixujte ponorným mixérem. Přidejte ocet, cukr a smetanu, dle chuti můžete dosolit. Pokud je směs příliš řídká (neměla by být), můžete zahustit ještě moukou. Mouka se přidává dříve než smetana a směs musí projít varem.

 


18 komentářů

Hrnkový knedlík

28.11.2009 kategorie: Z Českých kuchyní

4 housky

2 hrnky mléka

1 hrnek polohrubé mouky

3 vajíčka

1/2 prášku do pečiva

hrst sekané petrželové natě

špetka soli

olej na vymazání hrnků

 

Oddělíme žloutky a bílky do zvláštní misky. Housky nakrájíme na kostičky, smícháme s mlékem, moukou, práškem do pečiva, žloutky a petrželovou natí. Důkladně promícháme, osolíme a necháme chvíli odstát. Z bílků vyšleháme sníh a opatrně vmícháme do těsta. Hrnky vymažeme olejem, naplníme těstem do dvou třertin a dáme do velkého hrnce nebo pekáče naplněného do poloviny vodou vařit. Vaříme cca 20 minut přikryté poklicí. Po uvaření necháme ještě 15 minut pod poklicí dojít.

 

Knedlíky jsou nadýchané a savé jako kynuté knedlíky.


20 komentářů

Pečený salámový knedlík

28.11.2009 kategorie: Z Českých kuchyní

- 4 starší housky

- 300 ml mléka

- 150 g hrubé mouky (od oka)

- 2 vajíčka

- 1 větší cibule

- balíček plátkového salámu (Turistický, Vysočina atd.)

- lžíce sádla

- hrst sušené petržele

- sůl, pepř

Na obrázku s hovězím dušeným na černém pivě.

 

Nakrájenou cibuli a salám orestujeme na sádle. Housky nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem. Přidáme sušenou petržel, restovaný salám s cibulkou, dvě vajíčka a mouku. Vše promícháme, osolíme a opepříme a necháme čtrt hodiny odstát. Směs nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy a pečeme cca 30 minut na 200 st..

Výborná příloha ke guláši, zvěřině, ale třeba i se špenátem nebo jen tak na studeno k pivu nebo vínu.

 


11 komentářů

Houby na čínský způsob

28.11.2009 kategorie: Z Českých kuchyní

- jemně nakrájené houby

- tuk na smažení (sádlo)

- sůl, pepř, kari koření

- sýr, chléb

 

 

Očištěné, na tenké plátky nakrájené houby dáme v menší vrstvě na rozpálený tuk a opepříme, osolíme. Průběžně mícháme, aby se houby nepřilepily k pánvičce. Když se houby přestanou připékat a zdají se vypečené, přidáme trochu kari koření, zamícháme a ihned dáme na talířek, aby koření nezhořklo.

 

Pozn.: nejtěžší je odhadnout dobu, kdy houby jsou již vypečené, ale nejsou spálené.

 

Jako příloha je výborný chléb se sýrem.

 


12 komentářů

Ryba s dušenou kořenovou zeleninou

28.11.2009 kategorie: Z Českých kuchyní

- 1 větší bulva fenyklu

- mrkev,  petržel, celer – od každého stejné množství jako fenyklu

- menší pórek nebo 3 jarní cibulky

- 3 filety ryby ( na obr.pangasius)

- olivový olej, sůl, koření na ryby dle vlastního výběru

 

 

 

Očištěnou kořenovou zeleninu nahrubo nastrouháme, fenykl zbavíme dřevnatých stonků a s pórkem pokrájíme. Vše orestujeme na oleji, mírně podlijeme vodou, osolíme a dusíme chvilku do měkka.

 

Rybu omyjeme, osušíme, osolíme, pokapeme citronem a okořeníme třeba jen na hrubo namletou směsí pepře. Zde je jako koření použito „Lemon & pink peppercorn mill“ od Marks&Spenser, které je ještě rovnou  baleno ve výhodném mlýnku.

Z každé strany rybu 2-3min. na oleji osmažíme.

A JE TO ! Lehký oběd či večeře za chvilinku a všichni se budou olizovat.

 

P.S. Jestli vám zbude zelenina, je výborná jen tak studená s čerstvým pečivem.

 

Zdena


15 komentářů

Obrácené řízky

28.11.2009 kategorie: Z Českých kuchyní

vepřové nebo kuřecí řízky

2 vajíčka

hořčice

strouhanka

sůl

česnek ( čerstvý nebo granulovaný )

olej

2 větší cibule

2 balíčky plátkované anglické slaniny ( cca 250 g )

 

 

Řízky naklepeme, osolíme a potřeme česnekem. Poté obalíme ve strouhance a následně ve vajíčku smíchaném s hořčicí. Ihned vložíme na pánev s rozpáleným olejem a smažíme dozlatova.
Do pekáče vložíme vrstvu anglické slaniny ( plátky mohou být vcelku nebo nakrájené na proužky ) a na kolečka nebo proužky nakrájené cibule. Na tuto vrstu klademe usmažené řízky, na řízky opět cibuli a slaninu.
Pečeme v troubě při vysoké teplotě cca 25 minut.
Pokrm je hotový, když je slaninka pěkně křupavoučká.

 

Podáváme nejlépe s vařeným nebo šťouchaným bramborem .


15 komentářů

Bramborové knedlíky (šišky) plněné mákem

28.11.2009 kategorie: Z Českých kuchyní

bramborové těsto ( návod na přípravu zde... )

maková náplň: mák, mléko, med, rum

poleva: máslo, strouhanka, cukr

 

 

Mák pomeleme, spaříme horkým mlékem, přidáme med a lžíci rumu. Vše děláme od oka - musí se vytvořit kompaktní hmota. Zabalíme do bramborového těsta a dáme vařit do vroucí osolené vody.

Připravíme si polevu: rozpustíme máslo a dáme do něj osmahnout strouhanku, dokud nezezlátne. Odstavíme a osladíme cukrem podle chuti.

Hotové šišky polejeme osmaženou strouhankou a ihned podáváme.

 

 


1 komentářů

Guláš ( hovězí nebo vepřový )

28.11.2009 kategorie: Z Českých kuchyní

500 g hovězí kližky ( nebo vepřového )

2 velké cibule

sádlo

rajský protlak

mletá paprika sladká ( u vepřového 1 čerstvá červená paprika ) 

drcený kmín

sypké polévkové koření ( Vegeta, Zounarka atd. ) nebo masový vývar

sůl

pepř

worcester

starý tmavý chleba nebo Solamyl

 

  

Nakrájenou cibuli zpěníme na sádle. Přisypeme mletou papriku  a chvíli restujeme - pozor - pořád míchat - jestli se paprika připálí zhořkne, v tom případě raději začněte znovu. Přidáme ( u vepřového nakrájenou čerstvou papriku ) rajský protlak a na kostičky nakrájené maso, osolíme a chvíli restujeme, dokud maso nezmění barvu. Podlijeme vývarem nebo vodou ( v tom případě přisypeme polévkové koření ), přidáme drcený kmín a necháme dusit. Vody nesmí být mnoho - jen aby těsně přikryla maso - maso nesmí plavat. Když se směs začne mírně připékat, přiléváme vodu -vždy trochu a dusíme doměkka.

 

Aby hovězí guláš měl správnou chuť, prý se musí průběžně trochu připalovat. Guláš prý vynalezli maďarští pastevci, kterým se často rozutekla stáda a než je sehnali zpátky, maso v kotlíku se vždy trochu připeklo.

 

Jestliže je hotový guláš příliš řídký, můžeme ho mírně zahustit dvěma způsoby ( nikdy moukou ! ):

  1. do vařícího guláše za stálého mícháni drátěnou metličkou vmícháme trochu Solamylu rozpuštěného ve vodě
  2. do guláše přidáme rozdrobený chleba a necháme rozvařit

Guláš můžeme dochutit trochou worcesteru , přidáním pálivé papričky, trochou piva, atd. .

 


0 komentářů

Zapékané palačinky s masovou směsí

09.11.2009 kategorie: Z Českých kuchyní

náplň:

- 350 g mletého masa

- 1 cibule

- 5 větších žampionů krájených na plátky

- 1 červená paprika

- 1 konzerva loupaných rajčat

- směs koření na mletá masa

- bešamel (máslo, mouka, mléko, sůl, muškátový ořech mletý)

- strouhaný sýr nebo parmazán

- lžíce oleje

těsto na palačinky:

- 2 vejce

- 250 ml mléka

- 150 g polohrubé mouky

- sůl

- sádlo na vymazání pekáče

 

Připravíme si palačinky. Vajíčka, mléko, mouku a špetku soli rozšleháme dohladka. Necháme chvíli odpočinout a smažíme na pánvi v rozpáleném oleji.

Osmahneme cibuli na oleji.Přidáme nakrájenou papriku a maso a restujeme. Okořeníme, přidáme nakrájená loupaná rajčata a chvíli dusíme. Zvlášť orestujeme žampiony a vmícháme do směsi, kterou naplníme palačinky. Ty můžeme přehnout napůl nebo udělat balíčky, které nakladame do vymazaného pekáče. Zalijeme bešamelem, posypeme strouhaným sýrem a dáme zapékat na 200 stupňů, dokud povrch nezhnědne.


12 komentářů

Opilé kuře

08.08.2009 kategorie: Z Českých kuchyní

1 kuře

1 plechovka piva


marináda: 3 lžíce oleje, 3 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce chilli omáčky, 2 lžíce medu, 1 lžička chilli koření, 4 rozmačkané stroužky česneku, 1 lžička soli

 

Suroviny na marinádu smícháme a společně zahřejeme. Teplou marinádou zalijeme omyté a osušené kuře v misce a důkladně ho ze všech stran v marinádě vykoupeme. Necháme marinovat 1 hodinu.

Plechovku s pivem otevřeme, odlijeme asi 100 ml a do víčka uděláme ostrým nožem další dva otvory. Plechovku postavíme na plech "posadíme" na ní kuře a vložíme do trouby.

Pečeme asi 40 minut do zezlátnutí. Během pečení můžeme kuře občas potřít zbylou marinádou.


11 komentářů

Bramborová pizza

07.07.2009 kategorie: Z Českých kuchyní

4 brambory

2 vejce

hladká mouka

olej

150g anglické slaniny

1 cibule

1 červená paprika

2 rajčata

strouhaný sýr

Oloupané brambory nastrouhejte nahrubo, vymačkejte přes cedník
přebytečnou vodu, dejte do mísy, přidejte 1 celé vejce, 1 lžíci hladké
mouky, osolte a zpracujte těsto.

Bramborovou hmotu rozprostřete na pánev s rozpáleným tukem a z jedné strany usmažte dozlatova. Placku obraťte a naskládejte na ni anglickou slaninu, na kolečka nakrájená rajčata, papriku a cibuli.

Zalejte rozmíchaným vejcem, přikryjte pokličkou a nechte pomalu smažit. Až bude placka skoro dopečená,tak posypte nastrouhaným sýrem. Dle chuti můžete přidat různé koření.


11 komentářů

Velikonoční nádivka

01.03.2009 kategorie: Z Českých kuchyní

500g uzeného masa

8 rohlíků

8 vajec

200ml smetany ke šlehání

400g mladých kopřiv

1 cibule

2 stroužky česneku

sůl

pepř

čerstvé bylinky ( petržel, pažitka, rozmarýn, majoránka )

olej



Uzené maso uvařte a nakrájejte na kostičky. Rohlíky nakrájejte také na kostičky. Oddělte žloutky a rozmíchejte ve smetaně. Z bílků ušlehejte sníh.
Rohlíky smíchejte se smetanou a žloutky a přidejte maso.
Kopřivy očistěte, spařte vroucí vodou a potom hned studenou. Listy nasekejte na drobno do mísy k rohlíkům a masu.
Přidejte na drobno pokrájenou cibuli, lisovaný česnek, sůl, pepř a bylinky dle chuti.
Nakonec vmíchejte olej a sníh z bílků.
Pečte ve vymazané formě asi 45 min.


8 komentářů

Bramborové těsto

26.02.2009 kategorie: Z Českých kuchyní

1/2 kila brambor

krupice

polohrubá mouka

1 vajíčko

sůl

 

 

Brambory se uvaří ve slupce, oloupou a nastrouhají na jemném struhadle. Přidá se vejce, sůl, cca 2 polévkové lžíce krupice a cca 4 polévkové lžíce mouky - vše se smíchá - nejlépe přímo rukama. Těsto je hotové, když se suroviny spojí a těsto se nelepí na ruce. Vytvoříme knedlíky a vaříme ve vroucí osolené vodě.

 

 


14 komentářů
Fórum zdraví