Kuchařka

Polévky

Frankfurtská polévka

13.06.2010 kategorie: Polévky

1 cibule

2 nožičky párků (nejlépe Frankfurtských, samozřejmě)

5 brambor

1 stroužek česneku

2 lžičky mleté sladké papriky

1 lžíce sádla

2 lžíce mouky

1 bujónová kostka

pepř, drcený kmín

frankfurtská polévka

 

Na sádle osmažte na drobno nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Přidejte papriku a krátce orestujte. Za stálého míchání přisypte mouku a udělejte ta zápražku. Podlejte vodou a dobře rozmíchejte. Vložte na kolečka nakrájené párky a na kostičky nakrájené brambory, přidejte bujónovou kostku, kmín a nechte vařit doměkka.

Tip: Jestliže bude polévka stále řídká, přidejte nastrouhaný starý chleba a povařte dokud se chleba nerozpadne a polévka nezhoustne.


13 komentářů

Zelňačka ze sterilovaného zelí s klobásou

03.06.2010 kategorie: Polévky

1 balíček sterilovaného zelí

2 nožičky paprikové klobásy (čabajka, maďarská, atd.)

4 větší brambory

lžíce sádla

2 bobkové listy

nové koření

celý pepř

sůl

máslo a mouka na zásmažku

 

Klobásu nakrájíme na kolečka a opražíme na sádle, zalejeme vodou, přidáme zelí, bobkový list, nové koření a několik zrnek pepře a necháme vařit dokud zelí nezměkne. Protože jsme použili sterilované zelí, není potřeba ho vařit dlouho a ani příliš dochucovat.

Zvlášť uvaříme brambory a když jsou "skoro hotové", slejeme, necháme vychladnout, nakrájíme na kostky a přidáme dovařit do polévky.

Hotovou polévku zahustíme zásmažkou z másla a mouky, necháme několik minut provařit a můžeme podávat.


13 komentářů

Bramboračka - tmavá verze

28.11.2009 kategorie: Polévky

1/2 kila brambor

2 střední mrkve

2 střední cibule

3 stroužky česneku

hrst hříbků ( čerstvých, sušených nebo mražených )

2 lžíce sádla

mletá paprika sladká

majoránka

drcený kmín

bujónová kostka

sůl, pepř

lžíce másla

2 lžíce hladké mouky

 

 

 

Sádlo rozpustíme, přidáme nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek a lehce osmažíme. Zaprášíme mletou paprikou a chvíli restujeme.

Přidáme oloupané, na kostičky nakrájené syrové brambory a mrkev, přilejeme vodu a dáme vařit. Přidáme nakrájené hříbky, bujónovou kostku, drcený kmín a majoránku a vaříme, dokud brambory nezměknou.

Hotovou polévku zahustíme jíškou:

- do rozpuštěného másla přisypeme hladkou mouku a opražíme - za stálého míchání vlijeme do vařící polévky a necháme ještě jednou projít varem. Polévku dochutíme solí a pepřem.

 


9 komentářů

Kuřecí vývar - jednoduchý, rychlý

28.11.2009 kategorie: Polévky

1 balíček kuřecích hřbetů

1 balíček mražené Francouzské zeleniny

1 bujónová kostka

polévkové nudle

 

 

 

  

Do hrnce vsypeme mraženou Francouzskou zeleninu, hrnec dolijeme do ¾ vodou a dáme vařit. Kuřecí hřbety omyjeme, zbavíme tuku a nadbytečné kůže, vložíme do většího nerezového síta a ponoříme do hrnce.

 

 

Maso je možné vložit přímo do vody, ale husté síto nedovolí masové pěně, aby zkalila polévku. Také, pokud necháme polévku s vnořeným sítem trochu vychladnout, srazí se na něm tuk a polévka je méně mastná.

Když polévka vaří, přidáme bujónovou kostku. Uvařené hřbety vyjmeme, obereme maso, natrhané na kousky vrátíme do hrnce a polévku necháme ještě chvíli povařit.

Podáváme s polévkovými nudlemi, které uvaříme zvlášť – kdybychom je vařili v polévce, zkalí ji.


17 komentářů

Pórková polévka

28.11.2009 kategorie: Polévky

2 pórky

4 brambory

lžíce másla

hladká mouka

drcený kmín

bujónová kostka

 

V hrnci rozpustíme máslo, přisypeme mouku a osmahneme do hněda. Pomalu za stálého míchání přiléváme vodu ( cca 2 hrnky ). Přidáme očištěný a na kolečka nakrájený pórek a na kostičky nakrájené oloupané syrové brambory, dolijeme vodou a necháme vařit, dokud brambory nezměknou. V průběhu vaření přidáme bujónovou kostku, podle chuti drcený kmín.

Polévka je výborná s tmavým chlebem.

 


11 komentářů

Schwarzwaldská kapustová

28.11.2009 kategorie: Polévky

3 cibule
1 balíček Schwarwaldské šunky
1 kapusta
1 bujonová kostka
máslo
sůl
pepř
tymián ( nejlépe čerstvý )
černý chléb ( + olej nabo sádlo na opražení )
 
vajíčka



Nakrájejte cibuli a Schwarwaldskou šunku na nudličky ( 70-100g) - opražte na másle. Přidejte nakrouhanou kapustu ( ne zelí !!! ), zalijte vodou (jestli dáte celou hlávku, potřebujete velký hrnec - a odkrájejte košťál ). Přidejte bujonovou kostku, pepř a tymián ( nejlepší je čerstvý ). Když kapusta změkne, polévka se podává se syrovým vajíčkem a osmaženým černým chlebem - vynikající svačinová polévka !


10 komentářů

Formanská polévka

28.11.2009 kategorie: Polévky

- 1 cibule

- 2 stroužky česneku

- 1 pórek

- 2 červené papriky

- 4 větší brambory

- konzerva bílých fazolí v rajské omáčce

- 2 klobásy

- 1 mrkev

- 1 petržel

- lžíce sádla

- mletá papriku, drcený kmín, bujónová kostka, sůl, drcený pepř

- lžíce mouky a másla na jíšku

 

Cibuli a na plátky nakrájený česnek orestujeme na sádle. Přidáme lžíci papriky a podlijeme trochou vody. Přidáme nakrájenou klobásu, na kostičky nakrájené brambory, porek na kolečka, nahrubo nastrouhanou mrkev a petržel, papriku na proužky. Zalijeme vodou a vaříme do změknutí. Přidáme fazole včetně šťávy. Bujónovou kostk, kmín, sůl, pepř a ještě chvíli vaříme. Polévku můžeme dle potřeby zahustit jíškou.

Vynikající svačinová polévka. Možno podávat v chlebu.  

 

 


17 komentářů

Kulajda

05.11.2009 kategorie: Polévky

- 1 větší cibule

- 5 větších brambor

- hrst sušených nebo čarstvých hub

- 1 zakysaná smetana

- svazek čerstvého kopru

- 2 lžíce másla

- mouka nebo jíška na zahuštění

- drcený kmín, sůl, pepř

- 2 vajíčka

 

Na másle zpěňte cibulku,přidejte nakrájené syrové brambory,trochu kmínu,sůl a houby.Podlejte vodou nachte vařit, dokud brambory nezměknou. Přidejte nasekaný kopr, polévku zahustěte a nechte ještě chvíli vařit na mírném stupni. Polévku odstavte, vmíchejte zakysanou smetanu a na kostičky nakrájená uvařená vajíčka.


7 komentářů

Tukožroutská polévka

02.03.2009 kategorie: Polévky

Magická zelná polévka rozproudí látkovou výměnu a vy spalujete tuky bez hladovění. A protože touto dietou zbavujete tělo škodlivých látek, nejsou proti ní ani lékaři. Nejenom že začnete bojovat proti tukům, ale zároveň si pročistíte a detoxikujete organismus. Proto by vám mělo být od začátku jasné: v průběhu sedmi dní se nemůžete dopustit ani malých hříchů - žádné pečivo, sladkosti, sklenku piva...


500 g bílého zelí
300 g květáku
170 g mrkve
1 kus stonkového celeru (nebo kousek normálního)
300 g rajčat
2 čevené papriky
150 g bílé cibule
150 g pórku
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce kari koření
1 lžíce mletého kmínu
2 stroužky česneku
0,2 l rajského protlaku
1,5 l vody
2 kostky zeleninového vývaru
2 bobkové listy
1 lžíce mletého koriandrového semínka
2 čili papričky
2 cm čerstvého zázvoru
1/2 stonku citronely
pár kapek sojové omáčky
na ozdobení petrželová či koriandrová nať



Zeleninu nakrájíme na malé kousky, cibuli a pórek osmažíme na oliv. oleji a přidáme kari. kmín a česnek. Pak přidáme zeleninu, rajčatový protlak, a zalijeme vodou. Přidáme koření, zeleninové kostky a povaříme, asi po 10 minutách snížíme teplotu a vaříme doměkka. Dochutíme sojovkou a bylinkami.



Přehled týdne:
Každé ráno věnujte pozornost správnému dýchání, je-li to možné věnute také ssvému tělu 30 minut pohybu. Je dobré vypít denně 3 litry tekutin: minerálek bez bublinek, bilinný či ovocný čaj, zeleninovu šťávu. Kávu omezeně, nesladkou.



Polévku jezte, kdykoliv máte hlad, kombinujte jí s doporučenými jídly:
1. den: Ovoce (kromě banánů) podle chuti (ai 1 kg) hodně pít!
2. den:zelenina kromě kukuřice a hrášku (až 1,5 kg)
3. den: ovoce a zelenina - mezi zeleninou a ovocem se doporučuje odstup až 2 hodiny, ale nevím proč
4. den: banány v kombinaci s nízkotučnými mléčnými výrobky
5. den: ryby, drůbež, rajčata
6. den: drůbež, zelenina
7. den: rýže a zelenina



Je důležité hodně pít!!!

 

Recept poslala Klára


12 komentářů

Boršč

01.03.2009 kategorie: Polévky

250 g hovězího masa

250 g vepřového masa

2 větší mrkve

1 menší celer

1 větší červená řepa

1 větší cibule

půl menší hlávky kapusty ( může být i zelí )

rajský protlak

kelímek zakysané smetany

olej nebo sádlo

bobkový list

celý pepř

celé nové koření

sůl

 

V hrci orestujeme na oleji ( nebo sádle ) hovězí a vepřové maso nakrájené na kostičky. Podlijeme vodou, osolíme, přidáme celý pepř, nové koření a bobkový list a pod pokličkou dusíme doměkka ( můžeme použít i tlakový hrnec ).

Všechnu zeleninu očistíme, mrkev, celer a řepu oloupeme, nakrájíme na kostičky, kapustu zbavíme košťálu a nakrájíme na proužky, cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka - všechno přidáme k masu, přilejeme vodu, aby zelenina byla zakrytá ( nemá plavat ) a dále dusíme doměkka.

Když jsou zelenina i maso měkké, přidáme rajský protlak, dolejeme vodu a ještě chvíli vaříme.

Polévku můžeme dochutit bujónovou kostkou nebo sypkým polévkovým kořením. Pokud jsme přidali příliš vody, může přidat trochu hotové jíšky a nechat prpjít varem. Smetanu přidáváme až do hotové polévky na talíři.

 

 

 

 


12 komentářů

Rychlá minestrone

15.02.2009 kategorie: Polévky

cibule
česnek
balíček mražené zeleniny pod svíčkovou
konzerva loupaných rajčat
olej
sůl, pepř

+ slanina, zakysaná smetana



Cibuli na drobno, česnek na plátky, trochu osmahnout na oleji, přidat mraženou zeleninu a pokrájená rajčata z konzervy i se šťávou, osolit, opepřit, dolít vodou a nechat vařit, doku zelenina nezměkne. Je možno přidat bujonovou kostku, zakysanou smetanu, čerstvé bylinky nebo osmaženou slaninu - podle chuti, ale dobrý je to i tak...


12 komentářů

Rychlá polévka z mletého masa

15.02.2009 kategorie: Polévky


lžíce oleje nebo sádla
balíček mletého vepřového nebo hovězího
balíček mražené Francouzské zeleninové směsi
bujonová kostka


Maso osmažíme přímo v hrnci na trošce oleje nebo sádla, dokud se směs nerozpadá. Přidáme maraženou zeleninu, bujonovou kostku, zalejeme vodou a necháme vařit do měkka. Hotovou polévku servírujeme se zvlášť uvařenými vlasovými nudlemi. Rychlá, jednoduchá, výborná


11 komentářů
Fórum zdraví