Kuchařka

Řecká kuchyně

Masové koule s fetou

28.11.2009 kategorie: Řecká kuchyně

1 balíček mletého masa mix 

2 vejce

2 lžíce strouhanky

1 nadrobno nákrájená cibule

sůl, pepř

kořenící směs Gyros 

150 g sýra feta

 

 

Suroviny smícháme a utvoříme koule o velikosti cca tenisového míčku.

Do každé koule zapracujeme kousek sýra feta (cca 3x3 cm ).

Jsou dvě možnosti, jak koule připravit:

1. fritujeme ve fritovacím hrnci - v tomto případě můžeme ještě koule obalit ve strouhance

2. postříkáme olejem, položíme do pekáče na mřížku, podlijeme vodou a pečeme v troubě na 200 stupňů cca 40 minut

Hotové koule podáváme s vařeným bramborem nebo rýží, vynikající jsou s tzatziky nebo koprovým dresinkem.


15 komentářů

Musaka

28.11.2009 kategorie: Řecká kuchyně

mleté maso (jeden větší balíček hovězí-vepřové)
cibuli (2)
lilek (2 )
rajčatový protlak (1 konzervu )
olivový olej 
brambory
mléko, hladkou mouku a máslo na bešamelovou omáčku
mletou skořici
muškátový oříšek mletý
pepř&sůl


Očištěný lilek nakrájejte na kolečka osolte a nechte "vypotit". Brambory oloupejte a nechte cca 15- 20 minut vařit. Uvařené brambory nakrájejte na kolečka a položte vrstvu na dno olivovým olejem vymazaného pekáčku. Vrstvu brambor osolte a jemně posypte skořicí.


Plátky lilku položte na pečící papír, poprašte skořicí ,potřete olivovým olejem a dejte do trouby pod gril dokud nezezlátnou - cca. 15 minut.


Cibuli nakrájejte na drobno a opražte na olivovém oleji. Přidejte mleté maso ( klasická musaka se dělá z jehněčího, ale můžete použít i směs mletého vepřového a hovězího ). Osolte, opepřete, přidejte trochu skořice a trochu mletého muškátového oříšku. Opražte až se maso začne rozpadat. Přidejte rajský protlak, vše promýchejte a duste na mírném ohni, dokud maso nezměkne.


Připravte si bešamel.
V hlubší pánvi rozpusťte máslo a pomalu přisypávejte mouku. Stále míchejte, dokud mouka nezezlátne. Pak si vezměte drátěnou kvedlačku a za stálého míchání pomalu přidávejte mléko. Nebojte se hrudek, dají se rozmíchat dohladka, chce to jen trpělivost. Když už máte hmotu požadované konzistence a množství, přidejte sůl a mletý muškátový oříšek a nechte ještě chvíli za stálého míchání prohřát.


Do pekáčku na vrstvu brambor položte plátky grilovaného lilku, na to masovou směs a vše zalejte bešamelem.
Pekáč dejte do trouby na 200 stupňů, dokud bešamel nezhnědne.



Musaka je vynikající se suchým bílým vínem ( ideálně s řeckou Retsinou ) a pokud jste přidali více oleje, bude se hodit čerstvý bílý chleba.


9 komentářů

Řecká kuřecí stehýnka

08.03.2009 kategorie: Řecká kuchyně

4 kuřecí stehna

1/2 kila brambor

2 cibule

1 jablko

2 mrkve

česnek

gyros koření

kari

2 lžíce hořčice

olivový olej

sůl, pepř

 

Brambory a mrkev oškrábejte, jablko oloupejte,zbavte jadřince. Nakrájejte na tenká kolečka, přidejte čecnek a cibuli nakrájené na plátky. Vše promíchejte s hořčicí, lžící oleje, solí a kořením, rozprostřete na plech s vyšším okrajem. Nshoru položte omytá kuřecí stehýnka, potřená kořenící směsí přikryjte alobalem a pečte půl hodiny na 200 stupňů. Poté odkryjte alobal a pečte další půl hodiny.

Podávejte s vařeným bramborem.


15 komentářů

Pikantní salát s červenou řepou

15.02.2009 kategorie: Řecká kuchyně

červená řepa
celer
mrkev
kyselé zelené jablko (např. Granny Smith)
česnek
petrželka hladká

Zálivka:
olivový olej
bílý vinný ocet (nebo citronová šťáva)
česnek
sůl

Všechnu syrovou zeleninu a kyselé jablko nastrouháme na hrubo.
Poměr zeleniny - červená řepa : celer : mrkev = 1:1:1/2.

Připravíme si zálivku: prolisovaný česnek utřeme se solí, přidáme vinný ocet, mícháme, až se sůl rozpustí, přidáme olivový olej a vidličkou opět dobře promícháme. Poměr vinný ocet : olivový olej = 1: 2-3 (na 1 PL octa 2-3 PL oleje).

Zálivku přilijeme do mísy ke všem ingrediencím a dobře promícháme.

Záměrně neuvádím přesná množství jednotlivých surovin, v originále je tento salát opravdu pikantní.

V kombinaci s dobrým chlebem a hustým bílým jogurtem se jedná o sytý, ale lehký salát.


13 komentářů
Fórum zdraví