chleba2

 

Nedávno jsem na webu našla recept na tzv. nehnětený chleba pečený v litinovém hrnci. Originální recept naleznete tady. Vyzkoušela jsem ho a je opravdu dobrý. Hned na první pokus jsem nedodržela přesně postup. Přesně jak v receptu upozorňují, udělat z těsta bochánek je dost složitá záležitost.

Číst dál...

schwp copy
Způsobů, jak uvařit z kapusty polévku je spousta. Tento, malinko exotický, recept jsem kdysi našla v časopise La Cuccina Italiana. Ihned mi připomněl polévku, kterou jsem před časem okusila v Alpách. Polévka je výborná, velmi sytá a myslím, že i celkem zdravá.

Číst dál...

1/2 kila brambor

2 střední mrkve

2 střední cibule

3 stroužky česneku

hrst hříbků ( čerstvých, sušených nebo mražených )

2 lžíce sádla

mletá paprika sladká

majoránka

drcený kmín

bujónová kostka

sůl, pepř

lžíce másla

2 lžíce hladké mouky

Číst dál...

20140316 161842

 

Jablkové placky dělávala moje babička nejen jako moučník, ale také jako hlavní jídlo. Nesnášela jsem je já i děda (pivo k nim moc nejde...). Nedávno jsem si na recept vzpomnněla když jsem přemýšlela co s nadbytkem jablek. Je to zvláštní, ale dnes mi připadají vynikající. Jednoduché, rychlé a chutné... :)

Číst dál...

sneci
Nedávno jsem se dívala na webu tv Nova na postup na výrobu pudinkových šneků z kynutého těsta. U nás doma frčí podobný recept, jen s čokoládovou náplní. Také kynuté těsto dělám trochu jinak, protože to v receptu Ládi Hrušky je po upečení určitě brzy suché (což je ostatně typická vlastnost klasického kynutého těsta). Jak to udělat, aby byly výrobky z kynutého těsta déle vláčné? Tajemství spočívá v přidání majonézy... :)

Číst dál...

1794681 10203439740223836 1724805157 n
Recept na tento cheesecake mi poslal můj kamarád Martin. Nejen, že dort nesrovnatelně lépe naaranžoval a nafotil, ale je také mnohem zkušenější kuchař a pekař - což si můžete ověřit v restauraci Cafe & bar Beseda ve Vsetíně. Recept je malinko pracnější, ale když prý budete dort připravovat 2x týdně, nepříjde vám to... :)

Číst dál...

koblihy
Výroba standardních koblih z kynutého těsta je časově náročná a vyžaduje určité kuchařské zkušenosti. Kynuté těsto je vždycky sázka do loterie. Podaří se kvásek? Vykyne těsto dost? Nevykyne moc? Koblihy vždy vykrajuji skleničkou o průměru 10 cm. Jednou mají hotové koblihy standardní velikost, jindy jsou jako kola od vozu...nakynou ještě ve friťáku...ale o kolik, to je vždy překvapení... Těsto z tvarohu a prášku do pečiva všechny problémy řeší a nejen to. Koblihy jsou mnohem vláčnější a hlavně - zvládne je úplně každý... :)

Číst dál...

Jestli se cítíte na něco neobvykle sladkého, tak vyzkoušejte Nigellin datlový dort, který jsem odkoukala z jejích Nigella bites. Je tam trochu zvláštní příprava, ale když dáte dostatečně vody, tak se to povede. Vysvětlení dále.
Nigella napřed smíchá sypké přísady, potom tekuté a nakonec to smíchá všechno dohromady.
175 g polohrubé mouky
100 g muškátového cukru
prášek do pečiva

Číst dál...

jogurtovabuchtaJogurtová kelímková buchta je jednoduchá na přípravu, chutná a vláčná. Nejlepší je ještě teplá, přímo z plechu. Jen se po ní zapráší...

Ingredience:

1 kelímek mléka
2 kelímky  bílého jogurtu  
2 vejce
3 kelímky polohrubé mouky

Číst dál...

cheesecake2
Recept na Cheesecake z Lučiny jsem kdysi před lety dostala od kamarádky. Od té doby je tento lahodný a na přípravu jednoduchý dort nedílnou součástí všech našich rodinných oslav. Je tak dobrý, že každý kdo jej okusí, požádá o recept. Tak tady je...

Číst dál...

500 g hovězí kližky ( nebo vepřového )

2 velké cibule

sádlo

rajský protlak

mletá paprika sladká ( u vepřového 1 čerstvá červená paprika ) 

drcený kmín

sypké polévkové koření ( Vegeta, Zounarka atd. ) nebo masový vývar

sůl

pepř

worcester

starý tmavý chleba nebo Solamyl

Číst dál...


Nevím, jak vy, ale já nikdy nedokážu odhadnout správné množství kupovaného pečiva. Buď je ho málo a děti kvičí hlady nebo moc a manžel mi spílá, že plýtvám... Kupuji raději více, protože jsem objevila několik způsobů, jak staré housky i chleba využít v kuchyni. Tady je jeden z nich - jednoduchý pokrm vhodný i pro malé děti... A, pokud nahradíte kuřecí maso uzeným, máte výbornou chuťovku k pivu... ;)

Číst dál...

2014-03-30 19.38.32
Tak už je to tady! Počasí, o jakém si často i v létě necháváme jen zdát, láká ven. A, začíná grilovací sezóna! Jíst venku je určitě zdravé, minimálně pro psychiku... S tím mají zkušenosti především obyvatelé středomoří. A právě z této oblasti, z Řecka, pochází recept na špízy souvlaki. Slovo souvlaki znamená špejlička a přímo ze špejliček se souvlaki okusuje...

Číst dál...

spaghetti alla carbonaraCelosvětová obliba italské kuchyně spočívá ve faktu, že většina italských jídel se skládá nanejvýše z pěti surovin a připravíte je za půl hodiny. Většina českých jídel zahrnuje polovinu obsahu lednice a jejich příprava trvá 2 dny. Aby nedošlo k omylu - miluji českou kuchyni a konkrétně bez výpečků, škvarků, bůčku, atd., bych si svůj jídelníček uměla představit jen stěží... Možná i proto mám ráda italské "carbonara". Je to totiž jídlo s převažující chutí pancetty, což je, nejen, italský druh slaniny. A, jaká je pravda o špagetách carbonara? Nepatří do nich smetana! Vždyť, kde by chudí uhlíři, kteří údajně jídlo vynalezli, vzali smetanu, kdysi symbol luxusu? 

Jako správný italský pokrm se i carbonara skládají jen ze čtyř surovin...

Číst dál...

testovinyscuketou

 

Tento jednoduchý a rychlý recept na vynikající těstoviny jsem si přivezla přímo z Říma. V jedné restauraci nedaleko Piazza della Rotonda, v menu s křupavou buschettou al pomodoro, jako předkrmem, a jemným polosuchým Soave, mi pokrm tak zachutnal, že jsem požádala kuchaře o recept... Tak tady je recept na "penne con zucchine". Nejlepší jsou venku na terase ve svěžím jarním povětří... A, samozřejmě, s bílým vínem... Buon appettito!

Číst dál...

Share |